Kto rozpozna?

Humor, psychologia, podróże, pokrewne.
Awatar użytkownika
alauda7
50p
50p
Od: 10 lis 2010, o 00:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kto rozpozna?

Post »

Dla mnie to frangere to też zbyt odelgłe powinowactwo, myślę, że trzeba szukać dalej. Pozdrawiam ;:7
Pozdrawiam - Adam - Tylko drzewa, tylko liście...
Awatar użytkownika
PM68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 gru 2009, o 12:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Przejdźmy zatem do klonu Phoenix.
Acer x conspicuum (klon wyrazisty) to mieszaniec dwóch gatunków: klonu Dawida (Acer davidii) i klonu pensylwańskiego (Acer pensylvanicum) należących do sekcji Macrantha. Opisany w 1994 przez D.M. van Gelderena i H.J. Oterdoom'a.
Luźno rozgałęziony krzew dorastający do wys. 5-6 m o koralowoczerwonych pędach z białymi prążkami. Latem pędy nieco żółkną. Liście 12-18 cm długie i tak samo szerokie, trójklapowe (klapy często nie w pełni wykształcone), zielone, jesienią ładnie żółte. Pochodzi od mutacji znalezionej wśród siewek odmiany Silver Vein. Wprowadzony do uprawy przez firmę C. Esveld z Boskoop (Holandia) w 1986. Odmiana o najbardziej czerwonych pędach wśród wszystkich klonów. Strefa 7.
Tyle z 'Maples for Gardens' Gelderenów.
Mam go w formie piennej i bardzo wolno rośnie. Mimo że koronka ma już trzy lata wygląda tak:

Obrazek

Białych prążków też jeszcze nie widać.

pozdrawiam,

Mariusz
anka_
ZBANOWANY
Od: 12 lip 2010, o 14:06

Post »

Obrazek
PM68 pisze:... Acer griseum czyli klon strzępiastokory (NIE strzępokory !!!). Trzeba wiedzieć, że jest niskim drzewkiem, pochodzi z Chin i oprócz dekoracyjnej kory świetnie wybarwia się na jesień (byle nie miał zbyt mokro i zbyt żyzno) jak większość gatunków z sekcji Trifoliata....
Mariuszu to na wilgotnym, żyznym stanowisku będzie do końca zielony :( Pytam bo w poniedziałek mam go kupić i nie będę ukrywać, że jesienne przebarwienie miało znaczenie przy wyborze tego klonu.
Awatar użytkownika
PM68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Na pewno nie będzie do końca zielony ale na bardzo mokrych, żyznych glebach jesienne wybarwienie może być niesatysfakcjonujące, tzn. późne i nie tak spektakularne. U mnie póki co też nie pokazał wiele tej jesieni - zrobił się brudno-pomarańczowobrązowy no ale ja nie mogę podlewać indywidualnie każdej rośliny a nadto muszę je dobrze zalać przed zimowym przechowaniem. Zapewnij mu stanowisko słoneczne lub lekko zacienione. Pisząc to zalecenie miałem na myśli gleby nadmiernie wilgotne, myślę, że zwykła ziemia ogrodowa i normalny rozkład opadów jesienią nie powinny ograniczać jesiennego wybarwienia.

pozdrawiam,

Mariusz
anka_
ZBANOWANY
Od: 12 lip 2010, o 14:06

Post »

Mariuszu ja to niedługo ryż będę uprawiać :lol: A tak poważniej to właśnie trwa podnoszenie terenu. Ale cóż- zaryzykuję z tym klonem. Wydaje mi się, że dla pięknej kory warto. No i będzie zacieniaczem dla host. Bardzo dziękuję ;:196 A jeszcze jak można- to jaki jest jego roczny przyrost?
Awatar użytkownika
PM68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

klon cynamonowy, bo tak go też nazywają, rośnie dość wolno: 15-30 cm rocznie. Życzę udanego zakupu i dużo radości z tego nowego mieszkańca ogrodu.

pozdrawiam, :wit

Mariusz
katarzyniasta
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 1 mar 2012, o 15:38

Post »

Obrazek

Do jakiego drzewa nalezy ta głązka?

Pozdrawiam
Kasia
Awatar użytkownika
grazynarosa22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 12:18

Post »

Kasiu-stawiam na pięknotke...inaczej callicarpa. :uszy
Pozdrowionka...Grażyna
Moje wątki. aktualny
Moje rękodzieło
katarzyniasta
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 1 mar 2012, o 15:38

Post »

TO drzewo jest wysokie. Dobrze ugałezione. ma około 25m . Niestety nie, pieknotka jest krzewem. Na zdjęciu widać kore. Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Strefa kreatywnego RELAKSU - Zagadki, humor, podróże, psychologia”