Kto rozpozna?
Re: Kto rozpozna?
Dla mnie to frangere to też zbyt odelgłe powinowactwo, myślę, że trzeba szukać dalej. Pozdrawiam 

Pozdrawiam - Adam - Tylko drzewa, tylko liście...
- PM68
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 gru 2009, o 12:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Przejdźmy zatem do klonu Phoenix.
Acer x conspicuum (klon wyrazisty) to mieszaniec dwóch gatunków: klonu Dawida (Acer davidii) i klonu pensylwańskiego (Acer pensylvanicum) należących do sekcji Macrantha. Opisany w 1994 przez D.M. van Gelderena i H.J. Oterdoom'a.
Luźno rozgałęziony krzew dorastający do wys. 5-6 m o koralowoczerwonych pędach z białymi prążkami. Latem pędy nieco żółkną. Liście 12-18 cm długie i tak samo szerokie, trójklapowe (klapy często nie w pełni wykształcone), zielone, jesienią ładnie żółte. Pochodzi od mutacji znalezionej wśród siewek odmiany Silver Vein. Wprowadzony do uprawy przez firmę C. Esveld z Boskoop (Holandia) w 1986. Odmiana o najbardziej czerwonych pędach wśród wszystkich klonów. Strefa 7.
Tyle z 'Maples for Gardens' Gelderenów.
Mam go w formie piennej i bardzo wolno rośnie. Mimo że koronka ma już trzy lata wygląda tak:

Białych prążków też jeszcze nie widać.
pozdrawiam,
Mariusz
Acer x conspicuum (klon wyrazisty) to mieszaniec dwóch gatunków: klonu Dawida (Acer davidii) i klonu pensylwańskiego (Acer pensylvanicum) należących do sekcji Macrantha. Opisany w 1994 przez D.M. van Gelderena i H.J. Oterdoom'a.
Luźno rozgałęziony krzew dorastający do wys. 5-6 m o koralowoczerwonych pędach z białymi prążkami. Latem pędy nieco żółkną. Liście 12-18 cm długie i tak samo szerokie, trójklapowe (klapy często nie w pełni wykształcone), zielone, jesienią ładnie żółte. Pochodzi od mutacji znalezionej wśród siewek odmiany Silver Vein. Wprowadzony do uprawy przez firmę C. Esveld z Boskoop (Holandia) w 1986. Odmiana o najbardziej czerwonych pędach wśród wszystkich klonów. Strefa 7.
Tyle z 'Maples for Gardens' Gelderenów.
Mam go w formie piennej i bardzo wolno rośnie. Mimo że koronka ma już trzy lata wygląda tak:

Białych prążków też jeszcze nie widać.
pozdrawiam,
Mariusz

Mariuszu to na wilgotnym, żyznym stanowisku będzie do końca zielonyPM68 pisze:... Acer griseum czyli klon strzępiastokory (NIE strzępokory !!!). Trzeba wiedzieć, że jest niskim drzewkiem, pochodzi z Chin i oprócz dekoracyjnej kory świetnie wybarwia się na jesień (byle nie miał zbyt mokro i zbyt żyzno) jak większość gatunków z sekcji Trifoliata....

- PM68
- Kontakt:
Na pewno nie będzie do końca zielony ale na bardzo mokrych, żyznych glebach jesienne wybarwienie może być niesatysfakcjonujące, tzn. późne i nie tak spektakularne. U mnie póki co też nie pokazał wiele tej jesieni - zrobił się brudno-pomarańczowobrązowy no ale ja nie mogę podlewać indywidualnie każdej rośliny a nadto muszę je dobrze zalać przed zimowym przechowaniem. Zapewnij mu stanowisko słoneczne lub lekko zacienione. Pisząc to zalecenie miałem na myśli gleby nadmiernie wilgotne, myślę, że zwykła ziemia ogrodowa i normalny rozkład opadów jesienią nie powinny ograniczać jesiennego wybarwienia.
pozdrawiam,
Mariusz
pozdrawiam,
Mariusz
Mariuszu ja to niedługo ryż będę uprawiać
A tak poważniej to właśnie trwa podnoszenie terenu. Ale cóż- zaryzykuję z tym klonem. Wydaje mi się, że dla pięknej kory warto. No i będzie zacieniaczem dla host. Bardzo dziękuję
A jeszcze jak można- to jaki jest jego roczny przyrost?

- PM68
- Kontakt:
klon cynamonowy, bo tak go też nazywają, rośnie dość wolno: 15-30 cm rocznie. Życzę udanego zakupu i dużo radości z tego nowego mieszkańca ogrodu.
pozdrawiam,
Mariusz
pozdrawiam,

Mariusz
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 1 mar 2012, o 15:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- grazynarosa22
- Od: 16 mar 2009, o 12:18
Kasiu-stawiam na pięknotke...inaczej callicarpa. 

-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 1 mar 2012, o 15:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.