Kwiatowe rozmaitości Heliofitki

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kwiatowe rozmaitości Heliofitki

Post »

Od kilku dni przyglądam się mojej nolinie i w końcu doszłam do wniosku, że dużej tak być nie może ;:108 Co prawda jest to roślina prosta w "obsłudze" i wypuszcza listek za listkiem, ale...

Obrazek

...jest również przysmakiem mojej kotki. Zobaczcie jak równiutko "przygryzła" jej liście ;:145

Obrazek

Doszłam również do wniosku, że jeżeli chcę mieć dużą roślinę, to koniecznie muszę ją rozsadzić, ponieważ całej trójce musi być ciasno ;:24

Obrazek

Dzisiaj je rozsadziłam. Powiem Wam, że był to ostatni dzwonek, ponieważ korzenie przerosły całą ziemię i miałam nie lada zabawę z ich rozplątaniem. Na razie mam trzy rośliny. Nie wiem tylko, czy najmniejsza przeżyje, ponieważ ma "szczątkowe" korzenie (a tak starałam się) :oops: No i najważniejsze...doniczki zostały postawione poza zasięgiem mojej żarłocznej kotki :;230

Obrazek
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
maribat
1000p
1000p
Od: 4 mar 2010, o 12:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja myślę, że będzie to tylko z pożytkiem, dla Ciebie oczywiście i zielonych, nie dla kotki :;230
A łobuza gryzonia? .. na łąkę :pogon
wszystko moje jest tu:
zapraszam
Awatar użytkownika
agapuszka_83_28
500p
500p
Od: 4 lis 2010, o 17:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kotka niegrzeczna , ale całe szczęście , że już roślinki z daleka od niej .
Pięknie to wygląda po rozsadzeniu , a czy kupiłaś takie trzy w jednej doniczce czy wyrosły tak u ciebie ?
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To miłe, że spodobały Wam się moje doniczki. Powiem szczerze, że kupując doniczki nie miałam za dużego pola manewru, ponieważ stoją one w "męskim" pomieszczeniu i różowe, czy w słoneczniki na pewno by nie przeszły ;:128 Z drugiej strony uważam, że ich neutralny kolor (kremowy z czekoladowymi paskami) nie konkuruje z posadzonymi w nich roślinami.

Agnieszko kiedy kupiłam nolinę, to w doniczce były dwie maleńkie rośliny. Po pewnym czasie "ujawniła" się trzecia. Z tego co czytałam, to nie puszcza ona odrostów, więc przypuszczam, że w doniczce musiało być jeszcze nasionko.
Martusiu moja kotka to straszna rozrabiaka i nawet na łąkę strach ją wypuścić, bo zawsze z czymś wraca :roll:

Obrazek
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

No kotka rozrabiara, plus mój kocur który też nieźle sobie na polu radzi i wyszły by TYGRYSY nie kocięta :;230 ;:224 Nolinki masz śliczne i doniczusie też mi bardzo się spodobały :D
Awatar użytkownika
nuta23
1000p
1000p
Od: 17 kwie 2010, o 13:53

Post »

Trzymam kciuki na nolinki bo to bardzo ładne roślinki. A kotna nie obraziła się za zabranie bufetu? :;230
pozdrowienia dla wszystkich Renata
moje początki
Awatar użytkownika
diament
1000p
1000p
Od: 5 gru 2009, o 22:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Iwonko kwiatki i nowe doniczki baaardzo ładne, w moim guście-mam podobne w paseczki ;:136
czy ten ptaszek to cukrówka? Szkoda go bo one żyją w parach przez całeżycie :(
paulina 55qq
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 29 kwie 2010, o 15:18

Post »

Ten grubosz jest cudowny, tylko pozazdrościć. Od dawna poluje na grubosza ale jak na razie nie mam szczęścia.
Awatar użytkownika
zeberka4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 17:25

Post »

Ojej...wiem,że koty tak mają ale poniewaz uwielbiam ornitologię i z zamiłowania kocham ptaki nie mogę patrzec na kociaka. ; (
Awatar użytkownika
Tryamour
500p
500p
Od: 22 cze 2010, o 22:03

Post »

Pod Twoją opieką najmniejsza też na pewno da radę :) A z kotki widzę prawdziwy łowca. Tak to już w przyrodzie jest. Miłego weekendu :wit ;:196
davussum
500p
500p
Od: 26 sie 2010, o 15:39

Post »

o ja pierdziu ... udane polowanie :| to co dziś na obiad "gołąbki" :?:
Ja wróciłam właśnie z działki i padam na twarz ze zmęczenia i złości ;:223 odpocznę i idę na wcześniejsze strony nadrobić zaległości w czytaniu.
Awatar użytkownika
elcia1974
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2009, o 18:25

Post »

Iwonko ależ masz łowcę w domciu. :;230 A nolinki teraz pięknie odżyją z daleka od jej ząbków i pazurków. :lol:
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiosna ;:3 Nie trzeba wychodzić na dwór, aby się o ty przekonać. We wszystkich wątkach królują przecudne pierwiosnki i aromatyczne hiacynty, dlaczego u mnie ma być inaczej ;:24 U mnie też wiosenny kwiat...Ciemiernik biały - Helleborus niger

Obrazek

Widzę również, że tu i ówdzie "gołąbki" przynoszą prezenciki. Dzisiaj jeden zawitał do mnie :heja

Obrazek

Beatka(sari) obdarowała mnie takimi cudeńkami. Kochana dziękuję pięknie za tyle dobra ;:196

Obrazek

Teraz nie pozostało mi nic innego, jak szybiutko je posadzić, a potem wyglądać pierwszych kwiatów niespodzianek. Ale będzie...pewnie gorąco, skoro jeden z nich, to Hot summer day ;:3
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Iwonko, już jestem z powrotem w domu i z energią wzięłam się do prac ogródkowych. Energii i chęci mam mnóstwo, ale kondycja na razie marna. Co tutaj u ciebie? Widzę jakieś polowanie chyba? Czy ten biedny ptasio jeszcze żyw, bo na zdjęciu jakoś niewyraźnie widzę :?:
Iwonko. Wiosna już przyszła. U mnie kwitną krokusy i ranniki. A twój obiecany wąteczek ogrodowy gdzie jest ;:88

Gratuluję listeczków. Od razu się domyśliłam, że to od Sari, bo niektóre z nich też mam z wymianki. A Hot Summer Day to u mnie już spora sadzonka.
Awatar użytkownika
agata06
1000p
1000p
Od: 17 wrz 2010, o 11:44

Post »

Ależ zazdroszczę takich cudności fiołaskowych ;:152 Niech rosną szybko ;:138
Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości by żyć, pokonywać choroby i umierać w spokoju.
ZAPRASZAM
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”