Świerk (Picea) - choroby, szkodniki
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Świerk - choroby
Nie
Nie rób oprysków na słońcu i uważaj, aby roślina nie była mokra ani nagrzana przed opryskiem. Sprawdź też dawkę środka czy źle nie odmierzyłeś......

http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- ---
- Od: 5 sty 2009, o 10:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jack tak myślałem(ale do końca nie byłem pewny to nei chciałem pisać).ja miałem tak samo z serbem.Tylko tyle,że ja posadziłem je na nowe miejsca,za parę dni przyszły upały i widok był podobny(tyle że w mniejszym stopniu)podlewałem na wieczór i schłodziło się przez weekend wydobrzały.
Dziwne czasy nastały.Słońce nie grzeje tylko pali.........
Dziwne czasy nastały.Słońce nie grzeje tylko pali.........

- Dzialeczka
- 500p
- Od: 28 kwie 2010, o 21:30
Witam
Czy ktoś mógłby zdiagnozować, co dzieje się z moim świerkiem srebrnym?
Krótka historia drzewka jest taka: kupione tuż przed Bożym Narodzeniem w donicy; stało tydzień w domu w charakterze choinki; przezimowało bardzo dobrze na dworze w miejscu osłoniętym od wiatru (doniczka wsadzona do beczki z trocinami...); przesadzone na działkę kwiecień/maj; nawożone dopiero od końca czerwca nawozem do "evergreen plants". Do tej pory radziło sobie nieźle, ale teraz zaczyna usychać, przy czym nie wydaje mi się, że to takie "normalne" usychanie, bo igły są raczej intensywnie brązowe, nie zaś bladobrązowe.
Będę wdzięczna za Wasze opinie i sugestie. To mój pierwszy iglaczek - jedynaczek

Czy ktoś mógłby zdiagnozować, co dzieje się z moim świerkiem srebrnym?
Krótka historia drzewka jest taka: kupione tuż przed Bożym Narodzeniem w donicy; stało tydzień w domu w charakterze choinki; przezimowało bardzo dobrze na dworze w miejscu osłoniętym od wiatru (doniczka wsadzona do beczki z trocinami...); przesadzone na działkę kwiecień/maj; nawożone dopiero od końca czerwca nawozem do "evergreen plants". Do tej pory radziło sobie nieźle, ale teraz zaczyna usychać, przy czym nie wydaje mi się, że to takie "normalne" usychanie, bo igły są raczej intensywnie brązowe, nie zaś bladobrązowe.
Będę wdzięczna za Wasze opinie i sugestie. To mój pierwszy iglaczek - jedynaczek

Witam,
W zeszłym roku został posadzony szpaler ze świerka posolitego. Rośliny się przyjęły, albo przynajmniej wybiły bo i tak miały to zrobić (przyrosty były duże). Były nawożone i ładnie rosły. Systematycznie były podlewane całą wiosnę i lato. Przed zimą dostały porcję wody. W zimie całe były przykryte grubą warstwą śniegu (wszystko było przykryte). Dopiero podczas tych pierwszych roztopów zostały powyciągane ze śniegu. Obecnie nie zostały podlane, ponieważ gleba pod nimi jest wilgotna. Aktualnie brązowieją od środka. Wyczytałam w internecie, że powodem może być:
a) mszyca świerkowa lub
b) przędziorek sosnowiec
Na oba preparat Polysept
(czy to żeruje już teraz? Na jesieni iglaki wyglądały ładnie... Jeśli to to, to czy Polysept można połączyć z Promanalem 60 EC? Promanal 60EC jest środkiem ochrony profilaktycznej na zimujące formy paskudztw - mszyce, przodownice, ochojniki, przędziorki.
Czy na pewno powód to mszyca świerkowa albo przędziorek sosnowiec, a nie np. choroba grzybowa (czym pryskać?) albo zbrązowienie igieł po zimie lub np. objaw suszy fizjologicznej albo szarej pleśni?
Proszę o radę, sprawa jest pilna...
pozdrawiam serdecznie,
monika
poniżej szybki szkic tego jak to wygląda:

W zeszłym roku został posadzony szpaler ze świerka posolitego. Rośliny się przyjęły, albo przynajmniej wybiły bo i tak miały to zrobić (przyrosty były duże). Były nawożone i ładnie rosły. Systematycznie były podlewane całą wiosnę i lato. Przed zimą dostały porcję wody. W zimie całe były przykryte grubą warstwą śniegu (wszystko było przykryte). Dopiero podczas tych pierwszych roztopów zostały powyciągane ze śniegu. Obecnie nie zostały podlane, ponieważ gleba pod nimi jest wilgotna. Aktualnie brązowieją od środka. Wyczytałam w internecie, że powodem może być:
a) mszyca świerkowa lub
b) przędziorek sosnowiec
Na oba preparat Polysept
(czy to żeruje już teraz? Na jesieni iglaki wyglądały ładnie... Jeśli to to, to czy Polysept można połączyć z Promanalem 60 EC? Promanal 60EC jest środkiem ochrony profilaktycznej na zimujące formy paskudztw - mszyce, przodownice, ochojniki, przędziorki.
Czy na pewno powód to mszyca świerkowa albo przędziorek sosnowiec, a nie np. choroba grzybowa (czym pryskać?) albo zbrązowienie igieł po zimie lub np. objaw suszy fizjologicznej albo szarej pleśni?
Proszę o radę, sprawa jest pilna...
pozdrawiam serdecznie,
monika
poniżej szybki szkic tego jak to wygląda:

- pogotowie ogrodnicze
- Przyjaciel Forum
- Od: 23 wrz 2005, o 18:40
- Kontakt:
na zdjęciach ochojnika nie widać
- Dzialeczka
- 500p
- Od: 28 kwie 2010, o 21:30
Panie Januszu, skoro jest Pan online... proszę rzucić okiem na zdjęcia powyżej (na tej samej stronie, nick - Dzialeczka). To mój iglaczek i nie wiem, co z nim zrobić i co mu jest...
Dziękuję serdecznie
Dziękuję serdecznie

- bonia244
- 1000p
- Od: 19 lis 2010, o 08:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
pogotowie ogrodnicze pisze:na zdjęciach ochojnika nie widać

Z góry dziękuję

- pogotowie ogrodnicze
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
obecnie nic. A więcej nie widać (zła jakość zdjęc)
- pogotowie ogrodnicze
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
Chcesz usłyszeć ,że to ochojnik świerkowo-modrzewiowy,ale to są tylko "opuszczone już ich domki"
Te mszyce będą w przyszłości nakłuwając młody rozwijający się pąk wprowadzać enzym z którego świerk
wytworzy taki "galas"
Te mszyce będą w przyszłości nakłuwając młody rozwijający się pąk wprowadzać enzym z którego świerk
wytworzy taki "galas"
- bonia244
- 1000p
- Od: 19 lis 2010, o 08:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Dziękuję
a czy to tzreba usunąć po jest kilka takich gałązek
czy profilaktycznie muszę jeszcze to opryskać 

a czy to tzreba usunąć po jest kilka takich gałązek

- pogotowie ogrodnicze
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
Nie wiem czy się to uda usunąć bez uszkodzenia pędów. Młode zielone łatwiej
Opryskać np. Catane 080 EC
Opryskać np. Catane 080 EC
Witam jestem nowy na forum.
Mam następujący problem z moimi świerkami kłującymi a mianowicie następuje zasychanie pączka wzrostu głównego. Przez co drzewko rośnie krzywo ponieważ wierzchołek zastępują pędy boczne,dzieje się tak na kilku drzewkach i powtarza się cyklicznie co roku. Na niektórych świerkach samo minęło na innych nie.
Proszę o poradę co może im dolegać?
Z góry dziękuje.
Napisane: N 20 mar 2011 16:20
Dodaje zdjęcia

Mam następujący problem z moimi świerkami kłującymi a mianowicie następuje zasychanie pączka wzrostu głównego. Przez co drzewko rośnie krzywo ponieważ wierzchołek zastępują pędy boczne,dzieje się tak na kilku drzewkach i powtarza się cyklicznie co roku. Na niektórych świerkach samo minęło na innych nie.
Proszę o poradę co może im dolegać?
Z góry dziękuje.
Napisane: N 20 mar 2011 16:20
Dodaje zdjęcia