Witam
Bardzo proszę o poradę.
Dzisiaj kupiłam kilka lilii azjatyckich, które już puściły pędy. Są w nie najlepszej kondycji, jakby przywiędnięte. Pomyślałam, że wysadzę je do doniczek, żeby już sobie rosły i tu moje pytanie:
Czy takie lilie można zamoczyć w środku grzybobójczym? Czy nie zaszkodzi to wypuszczonym pędom?
Witam
Zakupiłam na all cebulki lilii i właśnie wczoraj dostałam paczkę , niestety są już wybudzone ( kilkucentymetrowe łebki) ...
Co z nimi zrobić ?
Jest ich sporo a miejsca już brak na kolejne doniczki w jasnym miejscu....
Pozdrawiam
Do woreczka z torfem i do lodówki na dno.A jak ziemia rozmarznie,na grządkę.Czasem w lodówce
lilie rosną,takie z długimi pędami można sadzić skośnie,prawie na leżąco.
To w jakim stanie dostajemy cebule, świadczy o tym jak były przechowywane przez producenta lub hurtownika. Cebule kupione wczoraj nie wykazują żadnych oznak ,,przebudzenia'', mimo że dostawa była przed tygodniem. Wyrośnięte pędy są bardzo kruche i łatwo je wyłamać. Cebula nie jest stracona, ale nie zawsze wybije w tym sezonie.
Mirek posiałam nasiona lilii ładnie wzeszły, ale widzę że parę położyło się na ziemi i jak je chciałam podnieść to urwały się, dlaczego tak się stało? Podlewam nie dużo, ale może raz podlałam za dużo i dlatego padły.
Mam pytanie czysto amatorskie, więc proszę o wyrozumiałość
Kupiłam kilka lili azjatyckich i poradźcie czy mam je od razu wsadzić do gruntu, czy najpierw trzeba je wsadzić do doniczki ? Gdzieś wyczytałam, że należy je wsadzać jak tylko ziemia rozmarznie, więc nie ma juz na co czekać.
edysiek proponuję Ci włożyć lilie do koszyczka na cebulki i dopiero do gruntu , wtedy unikniesz zjedzenia cebulek przez gryzonie ( ja używam doniczek po chryzantemach ).
Pozdrawiam.
MLODA1 pisze:Mirek posiałam nasiona lilii ładnie wzeszły, ale widzę że parę położyło się na ziemi i jak je chciałam podnieść to urwały się, dlaczego tak się stało? Podlewam nie dużo, ale może raz podlałam za dużo i dlatego padły.
Nigdy nie uda sie wszystkich utrzymać przy życiu,zawsze cos wypadnie,czasem coś wzejdzie
niespodziewanie.Dlatego ta zabawa jest ciekawa.
Ja po zakupieniu moich lilii wsadziłam je do doniczek i zostawiłam w mieszkaniu. Teraz ich łodygi już podrosły i nie wiem czy trzymać je tak dalej. A może oderwać te przyrosty i wsadzić je do gruntu skoro robi się coraz cieplej?