Canna - Paciorecznik cz.2
- elik_49
- 1000p
- Od: 15 mar 2009, o 20:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Canna - Paciorecznik cz.2
Dziękuję Claudia, pytałam tak na wszelki wypadek, ja nawet nie przeglądam karp zeszłorocznych, boję się tego ruszać bo nie mam miejsca aby je już wysadzić do podpędzenia. Siedzą sobie w pojemnikach z piaskiem, nie mam pojęcia czy je już wyjąć czy mogą spokojnie pozostać do czasu wysadzenia ale później.
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
- -Iwona-
- -Moderator Forum-.
- Od: 4 lut 2011, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Sadzone teraz wcześniej zakwitną, ale można i później. Ja mam w doniczkach.
- Dyshia
- 1000p
- Od: 17 lut 2010, o 12:19
To ja się dzisiaj za nie zabiorę, pooglądam i posadzę. Chyba jedna skrzynka 40cm wystarczy na 4 sztuki, nie?
I jak mówicie, że ma stać w cieple, to miejsce pod kaloryferem do momentu pojawienia się kiełków będzie odpowiednie? Przykryć z wierzchu folią?

- Giecikowa
- 200p
- Od: 13 lut 2011, o 09:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Moje posadzone, ale kłącza były marne
Na dzień dzisiejszy tylko jedna wypuściła.

Pozdrawiam Dorota

- -Iwona-
- -Moderator Forum-.
- Od: 4 lut 2011, o 13:22
Ciepłe miałam na myśli normalnie w pokoju, a chłodne to nie ogrzewane pomieszczenie 5-10 stopni, z dostępem światła. Nie przykrywać.
Mam pytanie. Kiedy sadzi się bulwy kann prosto do ogrodu? Chodzi mi o takie które nie są pędzone wcześniej w doniczkach tylko takie przezimowane w piwnicy w kartonie bulwy?
Janusz z chęcią przygarnę od ciebie dalie, mój M bardzo je lubi. Powiedz czy trawę Purple Majesty trzeba przepikowywać i podlewać nawozem?
Anka
Ogród Anki
Ogród Anki
- drozd
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 lut 2009, o 21:12
Witam wszystkich milusińskich.
Watek żyje -nic dodać nic ująć wzajemne rady i porady bez zastrzeżeń
Jolu. Cieszę sie,że Stuttgart ma sie dobrze. Nie na darmo trzymałem kciuki( od czasu do czasu
)
Wynoszenie kann na słoneczko to podwójna korzyść: kanny nabiorą kolorku a kilkanaście kursów z domu na taras pobudzi krążenie
Aniu
Dalie będą czekały na okazje przekazania.
Nie bardzo wiem co Ci doradzić w sprawie traw. Siałem po kilka nasionek do doniczek a później wyrywałem co było za dużo. Są one delikatne i przesadzanie mogą źle znieść, Spróbuj kilka przesadzić, zobaczysz jaki będzie efekt.
Watek żyje -nic dodać nic ująć wzajemne rady i porady bez zastrzeżeń

Jolu. Cieszę sie,że Stuttgart ma sie dobrze. Nie na darmo trzymałem kciuki( od czasu do czasu

Wynoszenie kann na słoneczko to podwójna korzyść: kanny nabiorą kolorku a kilkanaście kursów z domu na taras pobudzi krążenie

Aniu
Dalie będą czekały na okazje przekazania.
Nie bardzo wiem co Ci doradzić w sprawie traw. Siałem po kilka nasionek do doniczek a później wyrywałem co było za dużo. Są one delikatne i przesadzanie mogą źle znieść, Spróbuj kilka przesadzić, zobaczysz jaki będzie efekt.
Pozdrawiamy. Krystyna i Janusz
JustynaK pisze:Mam pytanie. Kiedy sadzi się bulwy kann prosto do ogrodu? Chodzi mi o takie które nie są pędzone wcześniej w doniczkach tylko takie przezimowane w piwnicy w kartonie bulwy?
Koniec kwietnia, początek maja, zależy od aury
Dziękuję Ci Adrian za odpowiedź, tak zrobię. Wczoraj zaskoczył mnie mój sąsiad, który stwierdził, że w tym tygodniu będzie sadził w ogrodzie kanny, byłam zdziwiona tym gdyż jeszcze są przymrozki, ale się nie odzywałam bo już sama zgłupiałam jak to jest z tym sadzeniem 

Zależy od wielu warunków. W Polsce klimat jest dosyć zróżnicowany.
W przypadku braku miejsca można wcześnie wysadzić do gruntu i przykryć np. czarną agrowłókniną.
Jednak niezależnie od temperatury powietrza ziemia jest bardzo zimna i w tej chwili nie da to nic, poza przechowaniem karp z zimnym miejscu.
Ja tak sadzę dalie: do gruntu, potem przykrywam.
W przypadku braku miejsca można wcześnie wysadzić do gruntu i przykryć np. czarną agrowłókniną.
Jednak niezależnie od temperatury powietrza ziemia jest bardzo zimna i w tej chwili nie da to nic, poza przechowaniem karp z zimnym miejscu.
Ja tak sadzę dalie: do gruntu, potem przykrywam.
- pamelka
- Od: 30 gru 2009, o 00:34
A ja jednak za radą Janusza po 15 maja, kiedy zagrożenie przymrozami jest mniejsze 

Tak macie rację, wolę dłużej poczekać i mieć kwiaty później niż je zamrozić 

Justyno u nas jest jednak cieplej niż w woj. lubelskim, w zeszłym roku moja sąsiadka dalie sadziła w...kwietniu. Nic im nie było, wszystko zależy od pogody jak i również od miejscowego mikroklimatu. Zanim taka dalia czy kanna wyjdzie nad ziemię to trwa nawet 2 tygodnie.
- drozd
- Od: 13 lut 2009, o 21:12
Adrian ma rację. Polska nie jest zbyt wielkim krajem ale strefy klimatyczne są bardzo zróżnicowane. Swoje kanny zaczynam sadzić wcześniej ze względu na dużą ilość którą sadzę. Pierwsze dni maja to pierwsze wysadzenia ale wbijam pale miedzy kannami i w razie zimnej nocy przykrywam plandekami. Ta dwutygodniowa różnica w sadzeniu nie jest widoczna w późniejszej wegetacji. Sadzonki wcześniej posadzone w zimnej ziemi nie rosną dopóki ziemia się nie nagrzeje. Różnie to bywa w poszczególnych latach. Czasami pierwsza połowa maja jest cieplejsza od drugiej ale takie są kaprysy pogodowe.
Pozdrawiamy. Krystyna i Janusz