Szczepienie wierzby
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 3 mar 2011, o 11:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Szczepienie wierzby
Ja pokusilem się już około 2tyg temu gdy zrobiło się kilka dni cieplejszych-zaszczepiłem zgodnie z instrukcją (3 sztuki) HAKURO NISHIKI na podkładce wierzby której nazwy nie znam i czekam na rezultaty. na razie podkładki wypuściły korzenie a ze zrazów widać zielone pączki. Ciekawe.
no ja juz poszczepiłem wierzby na nieukorzenianianej podkładce około 500 szt. 

- lukas93cs
- 200p
- Od: 29 maja 2009, o 10:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Witam widzę że temat zamarł.A ja chciałem się dowiedzieć kiedy wkładać zaszczepione wierzby do doniczek bo już zaczynają w wodzie puszczać korzenie.A jak już włożę do doniczki to czy dawać ich do tunelu czy od razu na pole?Bo jeszcze w nocy temperatura może spadać poniżej zera to pewnie do tunelu?
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 3 mar 2011, o 11:56
Ja swoje wsadziłem już dawno do ziemi torfowej do doniczek (jak tylko korzenie miały 2-3mm) zanurzonych do połowy w wodzie w pojemniku w jasnej piwnicy bo faktycznie na zewnątrz jeszcze za wcześnie. Są przykryte bardzo cienką folią.
- lukas93cs
- 200p
- Kontakt:
Kurcze u mnie w piwnicy już miejsca brak.
A może nic by się nie stało jak ich potrzymam w wodzie jeszcze z tydzień?Czy tylko im zaszkodzę?Bo tunel muszę postawić to po wsadzeniu w ziemię włożył bym ich odrazu do tunelu.

mi sie wydaje ze im to nie zaszkodzi chodzi o to że jak bedziesz miał długie korzonki to podczas wsadzania możesz je uszkodzić. Powinno sie wysadzać gdy będę około 2-3 mm. Ja też jeszcze moich nie posadziłem ale stoją w tunelu foliowym przy tem. około 10-15 C w przyszłym tygodniu bedą sadzone.
- lukas93cs
- 200p
- Kontakt:
No ja zabrałem się za sadzenie.Zrobiłem miejsce w piwnicy i dość dużo się zmieściło 

- lukas93cs
- 200p
- Kontakt:
Mam pytanko czy da się jeszcze jakoś zaszczepić wierzby? Bo mam kilka podkładek już ukorzenionych ale zrazy się nie przyjęły na nich i jest mi ich bardzo szkoda.
- ryszard b
- 100p
- Od: 18 mar 2011, o 22:51
Witam ja spróbuję na podkładce ze zwykłej rzecznej wierzby czy wikliny
tylko na grubszych kijach takich ok 10cm.Jak się uda to będzie super
Jak na razie to mam jeden krzaczek kilkuletni a 2 dni temu dosadziłem wzdłuż płotu 8 sztuk .

Kocham roslinki.Pozdrawiam Ryszard
- wosiek67
- 500p
- Od: 26 lut 2012, o 14:24
Kiedy szczepić wierzbę japońską z tego co czytałem to metoda na wierzbę bez znaczenia tylko kiedy jaką metodą 

Historia magistra vitae
Pozdrawiam Wojtek
Pozdrawiam Wojtek
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 8 mar 2014, o 21:28
Dobry wieczór. Widzę, że wątek usnął. Chciałbym go odświeżyć. Tak więc, dzisiaj zaszczepiłem po 3 zrazy wierzb Iwa i Hakuro-Nishiki na podkładkach nieukorzenionych z wierzby wiciowej. Zastosowałem gumki i maść ogrodniczą. Szczepiłem na przystawkę boczną i przez stosowanie. Podkładki różnej długości. A jak wam poszło?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 8 mar 2014, o 21:28
Hej! Nie wiem czy to możliwe, ale wczoraj sprawdzałem swoje szczepienia i zauważyłem, że 5/6 zaszczepionym zrazom pękły pąki i wychodzą z nich listki. Czy to znaczy, że coś już tam się dzieje? Dodam, że na zaszczepione miejsca założyłem torby foliowe dla zwiększenia wilgotności w obrębie szczepów. Zrazy są jędrne i giętkie. Nie wiem czy mogę się powoli cieszyć. Jak to u was wygląda? Proszę o odpowiedź.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
"Z dziełami sztuki łączy się wiele tradycji.
Dzieła natury są zawsze jak wypowiedziane słowa Boga." Johann Wolfgang von Goethe
Dzieła natury są zawsze jak wypowiedziane słowa Boga." Johann Wolfgang von Goethe
- ERNRUD
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 lip 2010, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dokładnie to jest Salix viminalis, a topole energetyczne pochodzą z sekcji tacamahaca.
Pewnie Was zdziwię, ale czy ktoś miał kiedyś do czynienia ze szczepieniem topól? Interesuje mnie jaka jest szansa na skuteczne połączenie P. nigra i P.alba.