Spaceruję po Waszych ogrodach już od jakiegoś czasu. Pora zaprosić do mnie

Nasz ogród powstał w 2006 roku. Działka ma 1000m, z tego na ogród przypada ok 700m. Przez pierwsze dwa lata nie mogłam zdecydować o jego kształcie, rośliny były przesadzane to tu, to tam
 Przez następne dwa lata pozwoliłam roślinom rosnąć, wykorzystały ten czas sumiennie
 Przez następne dwa lata pozwoliłam roślinom rosnąć, wykorzystały ten czas sumiennie  
 Dlaczego bagno? Przed udrożnieniem rowu melioracyjnego teren był regularnie podtapiany. W tej chwili lustro wód gruntowych jest na wysokości ok. 10-30cm wczesną wiosną do 1 m poniżej poziomu gruntu suchym latem. Przez ostatnie dwa lata nie ogród nie wymagał podlewania. Gleba jest torfowo-gliniasta. Większość roślin rośnie jak w tempie jakiego nie przewidziałam, jest też grupa takich, które w najlepszym razie wegetują.
Do wedrówki zawsze pomocna jest mapa

.

Ela

Cud, miód i orzeszki
  Cud, miód i orzeszki  

. Spodziewałam się smętnego widoku zabłoconej działki z niczym, a tu proszę - piękny ogród
 . Spodziewałam się smętnego widoku zabłoconej działki z niczym, a tu proszę - piękny ogród 

. Mam babki niespotykanych rozmiarów łopianu, mnieszki z liśćmi na 40 cm przypominają rośliny egzotyczne
 . Mam babki niespotykanych rozmiarów łopianu, mnieszki z liśćmi na 40 cm przypominają rośliny egzotyczne  Na zamaskowanie czeka tylko rura do filtra, M. potrzebował 0,5 h  :P
 Na zamaskowanie czeka tylko rura do filtra, M. potrzebował 0,5 h  :P