ABC- cebula z nasion, rozsada Cz.1
Re: ABC- cebula z rozsady
Przemek,
pytałam w innym dziale o cebuli, ale nikt mi nie odpowiedział. Czy siewki cebuli jak ja juz wsadzamy do gruntu to powinno sie uszczykiwac korzonki tak do długości ok.6-7cm, czy nie? W porach zawsze uszczykuję, teraz tez mam te olbrzymie cebule giganty, sa juz duże 15cm szczypiorki i musze koniecznie przesadzic, nie wiem co z tymi korzonkami, prosze o podpowiedź
pytałam w innym dziale o cebuli, ale nikt mi nie odpowiedział. Czy siewki cebuli jak ja juz wsadzamy do gruntu to powinno sie uszczykiwac korzonki tak do długości ok.6-7cm, czy nie? W porach zawsze uszczykuję, teraz tez mam te olbrzymie cebule giganty, sa juz duże 15cm szczypiorki i musze koniecznie przesadzic, nie wiem co z tymi korzonkami, prosze o podpowiedź
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mineralek Nie jestem zwolennikiem przycinania ani korzeni ani szczypioru u cebuli. Szczypior przycinam tylko wtedy jak rośliny zupełnie się pokładają. Jeżeli uda Ci się tak posadzić roślinki by korzenie się nie zaginały to lepiej ich nie skracaj. Trzeba zrobić nieco głębszy dołek, przystawić roślinkę na odpowiednią wysokość, z boku wbić pod skosem małą łopatkę i na całej długości łopatki docisnąć ziemię do korzeni cebuli.(Czubek łopatki pozostaje w ziemi w początkowym położeniu a rączkę łopatki przesuwamy w kierunku szczypioru, w ten sposób korzonki powinny być dobrze obsypane ziemią-uciskanie palcami gleby wokół szczypioru niewiele daje gdyż niżej gleba nie przylega do korzonków). Jeżeli będziesz miała kłopot z sadzeniem w taki sposób to trudno lepiej skróć korzonki niż miałyby być zagięte.
Przemku, bardzo dziękuję za szybka odpowiedź. Tak mi pieknie wytłumaczyłeś, że nie powinno być problemu, sama jestem ciekawa jak mi te cebule urosną, wsiałam tylko kilka na próbe, ale tak jak i inii zauwazyli u mnie również ze 100% wysianych, wzeszło tylko może 30%-piszę o tych gigantach, ale te ,które wzeszły sa naprawde ładne. 

-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:

Jak tak ,to ile? 1/3?
Asia
No ja o to też pytałam i dostałam odpowiedź, że raczej nie. Moja też jest taka wielka, ale nie będę cieła tego szczypiorku 

-
- Kontakt:

Asia
-
-
-
- Kontakt:

Z moimi cos się dzieje.albo za wcześnie je przyciełam,albo przelałam,szczypiorek jest jakby przebarwiony,ciemniejszy

Tak jak by gnił

Asia
Przemek
,,Wczoraj zostały podlane organicznym stymulatorem wzrostu roślin preparatem bio-algeen S90. Już wkrótce trafią do tunelu.,,
Czy to jest jakiś wyciąg z alg morskich? gdzie to mozna kupić-jeśli to nie tajemnica?
,,Wczoraj zostały podlane organicznym stymulatorem wzrostu roślin preparatem bio-algeen S90. Już wkrótce trafią do tunelu.,,
Czy to jest jakiś wyciąg z alg morskich? gdzie to mozna kupić-jeśli to nie tajemnica?
-
Mineralek no w sumie to można powiedzieć, że to wyciąg z alg. Kupowałem go, podobnie jak Rosahumus i Agro-perlit w sklepie internetowym http://www.fhtomczyk.pl Zastanawiałem się co wybrać Asahi SL czy Bio-algeen S90, ale ostatecznie padło na ten drugi środek.
Pelasia trudno mi powiedzieć co się dzieje z Twoją cebulką. Może to brak światła ale wtedy kolor jest jasnozielony. Być może zaatakował mączniak rzekomy (szczypior może być wtedy ciemnozielony).
Pelasia trudno mi powiedzieć co się dzieje z Twoją cebulką. Może to brak światła ale wtedy kolor jest jasnozielony. Być może zaatakował mączniak rzekomy (szczypior może być wtedy ciemnozielony).
Przemku,
bardzo dziękuje, pikowałam wczoraj swoje fuksje,miałam kilka tebletek spiruliny-to są własnie algi, rozdrobniłam na proszek i dodałam pod korzonki-zobaczymy jaka będzie ich kondycja, a ten płyn na pewno kupię.
Moja cebula ta z gigantów przygotowanych do przesadzania bardzo sie kładzie, czy po przesadzeniu rozsady teń szczypior odżyje-stanie? Na jaka głębokość ją sadzić, taką samą, jak rosła w rozsadniku, czy głębiej? pory pamietam,że sadzi się chyba głębiej, żeby miały dłuższą białą część?
bardzo dziękuje, pikowałam wczoraj swoje fuksje,miałam kilka tebletek spiruliny-to są własnie algi, rozdrobniłam na proszek i dodałam pod korzonki-zobaczymy jaka będzie ich kondycja, a ten płyn na pewno kupię.
Moja cebula ta z gigantów przygotowanych do przesadzania bardzo sie kładzie, czy po przesadzeniu rozsady teń szczypior odżyje-stanie? Na jaka głębokość ją sadzić, taką samą, jak rosła w rozsadniku, czy głębiej? pory pamietam,że sadzi się chyba głębiej, żeby miały dłuższą białą część?
-
- 100p
- Od: 22 lut 2011, o 23:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A z moją cebulką coś się chyba dzieje ładnie mi zeszł i już urosła na ok 8cm. a teraz końcówki usychają
a może to normalne?

- NITKA
- 1000p
- Od: 29 sie 2010, o 11:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Pierwszy raz posiałam cebulę, tak dla eksperymentu. Ma 15 cm. i wybrała formę leżakowania - jutro trochę ją podetnę, może wstanie.. 

pozdrawiam, Anita
-
- Kontakt:

Asia