Drzewa owocowe - cięcie Cz.I
-
- 50p
- Od: 14 lut 2011, o 19:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Drzewa owocowe - cięcie
Aniuw tym roku już powinnaś zjeść co nieco,w końcu łaski nie robią,należy się opiekunom 

- NITKA
- 1000p
- Od: 29 sie 2010, o 11:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witajcie
Bardzo proszę doradźcie mi jak przyciąć tą Renglode , nie chciałabym zrobić jej krzywdy

Bardzo proszę doradźcie mi jak przyciąć tą Renglode , nie chciałabym zrobić jej krzywdy

pozdrawiam, Anita
Ale czy teraz jest dobra pora na cięcie renklody? Nie lepiej "po zbiorach"? Pytam bo sam mam renklodę na działce, a i śliwy również lecz gdzieś tam czytałem, że właściwym terminem cięcia drzew pestkowych jest okres "po zbiorach", a nie wczesnowiosenny.
Pozdrawiam
- Rybka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 lip 2008, o 14:22
Rybka pisze:Rowniez poprosze o pomoc jak przyciac jablonke (niestety nie wiem jaka to odmiana i ile ma lat).
Dwa lata temu troszke ja przycielam i owocow bylo mnostwo, w zeszlym roku nie robilam nic, bo do konca kwietnia sniegu bylo po pas i nie bylo jak sie do niej dostac i owocow bylo jak na lekarstwo.
Przeczytalam caly ten watek i już widzę, ze jest stanowczo za gesta. Ciachac wszystko co sie krzyzuje i strzela w niebo? Czy to nie bedzie za drastyczne?
No i po wielkim cieciu, rany zasmarowane miedzianem z emulsja.
Teraz prosze o fachowe porady, czy cos jeszcze jest do wycinki

"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata
Witam
Pomóżcie proszę informatykowi
Mam jabłoń i gruszę ... i sobie rsną i nawet nie wiem jakie to odmiany i jak mam je przyciąć.
Jak dom kupilem kredytem to juz te drzewka rosly i szkoda mi je wycinać.
Proszę o poradę jak przyciąć moją jabłoń i gruszę i powiedzcie jak możecie jakie to odmiany jeżeli można na oko coś stwierdzić i czy mogęjakoś chemicznie pomóc tym drzewkom. Czy one są prowadzone prawidłowo ? Grusza ma mało owoców, natomiast jabłoń tylko na kompot bo mocno kwaśne i twarde są
i czasami robali mają dużo. Jabłek za wiele nie jadam, ale rodzinka chwaliła sobie je bardzo ale w postaci właśnie kompotowej, grusza mizerna jeżeli chodzi o owocowanie, może już za stara albo co.
z góry dziękuję
Daje po 2 zdjęcia tych drzewek
Gruszka

Jabłko jak by ktoś nie wiedział

heh siedzą dwa gołebie na drzewie jeden grucha drugi jabłko
)))
pozdrawiam
Pomóżcie proszę informatykowi

Mam jabłoń i gruszę ... i sobie rsną i nawet nie wiem jakie to odmiany i jak mam je przyciąć.
Jak dom kupilem kredytem to juz te drzewka rosly i szkoda mi je wycinać.
Proszę o poradę jak przyciąć moją jabłoń i gruszę i powiedzcie jak możecie jakie to odmiany jeżeli można na oko coś stwierdzić i czy mogęjakoś chemicznie pomóc tym drzewkom. Czy one są prowadzone prawidłowo ? Grusza ma mało owoców, natomiast jabłoń tylko na kompot bo mocno kwaśne i twarde są

z góry dziękuję
Daje po 2 zdjęcia tych drzewek
Gruszka

Jabłko jak by ktoś nie wiedział

heh siedzą dwa gołebie na drzewie jeden grucha drugi jabłko

pozdrawiam
-
- Od: 1 maja 2008, o 18:51
Na Twoim miejscu zaprosiłbym do tych dwóch drzewek fachowca... bo cięcia jest na kilka minut, a drzewka są bardzo ładnie obłożone krótkopędami owoconośnymi - szkoda to nieumiejętnym cięciem "spaprać"... bo jak widzę, owoców może być naprawdę sporo...
Pozdrawiam serdecznie
Pozdrawiam serdecznie

- Rybka
Mozecie rzucic okiem na poprzednia strone i napisac czy bardzo narozrabialam 

pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata
-
- 50p
- Od: 14 lut 2011, o 19:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Aro dlaczego gałęzie nie mogą iść na dół??Rybkaja już nic bym w tej chwili nie zmieniała,silne cięcie pobudzi drzewo do wystrzelenie wielu wielu wilków,i na co one....
-
- Od: 1 maja 2008, o 18:51
Zgadzam się z moją szanowną koleżanką
- rybka - cięcie przeprowadziłaś bardzo umiejętnie i w zupełności wystarczająco (baxik - przyjrzyj się, bo to bardzo podobny przypadek)
Pozdrawiam serdecznie

Pozdrawiam serdecznie

każde drzewa owocowe powinno się ciąć! wilki to już że tak powiem inna bajka
cięcie powoduje że drzewka nie idą w górę,rozrastają sie na boki,wytwarzają młode owoconośne gałązki. cięcie jest bardzo trudne. każdy typ drzewa owocowego,każda podkładka,odmiana wymaga innego prowadzenia. najprościej jest po prostu w młodych drzewkach przycinać gałązki.kiedyś się tak robiło że przycinało się na 7 pąku licząc od drzewka do końca gałązki. teraz gdy są nowoczesne podkładki pod drzewka to juz sie troche zmieniło
ale to też już inna bajka 

- Rybka
Dzięki 

pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata