Ogródkowe rozmaitości cz.4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Rozeta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2010, o 20:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogródkowe rozmaitości cz.4

Post »

Nelu i Basjak powiedzcie, z czym będziecie łączyć clematisa Pamiat Serdsa? Ja mam go od około 3 lat i do tej pory rósł solo, a w tym roku chciałabym połączyć go z jakąś różą. Tylko nie wiem jaki kolor róży będzie tutaj harmonizował? :roll:
Pozdrawiam kolorowo
Monika
Róże ...ach, te róże ...
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

Nelu, ja u nich zamawiam już od miesiąca i wciąż nie mogę się zdecydować które, taki wybór że głowa boli. :;230
Chyba zrobię tak jak Basia i zamówię hurtem a potem będę się martwić gdzie je posadzić. ;:223
Mam w swoim koszyku i te Twoje i te Basi i jeszcze Barbarę dzięki której trafiłam do tego sklepu. ;:108
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jadziu a u nas zero deszczu,może nocą...ale to już noc... :lol: Jutro ma być trochę chłodniej,to znak ,że chmury nadchodzą,
Tosiu u mnie możesz znaleźć ... :wink: Mam tego pełno
Asiu tnie się ją podobnie jak wszystkie angielki o takim większym wzroście...ale kiedyś znazłam blog ,w którym właściciel pisze o specyficznym traktowaniu tej róży ,aby kwitła przez całe lato...Sama teraz nie wiem ,czy wklejałam go u mnie ,czy u kogoś... :roll: Sprawdzę jeszcze i poszukam... :uszy
Basiu jak już zamawiać to solidnie... :;230 ,a nie po 1 sztuce...taki egzemplarz zginie w tłoku... :wink:
Będziemy miały podobne odmiany...Jeszcze nie znalazłam im docelowego miejsca...z tym jest największy problem... :roll: też będę czekać na totalne rozmrożenie i na wyjście bylin...bo w tej chwili trudno mi określić ,gdzie co wybije... :lol:
Grzesiu polecam integrifolia...jaka to przyjemność ,gdy po rozgrzebaniu ziemi przy pędach ściętych widzisz wiele zielonych czubków... :D Oczywiście nie radzę tego robić.,ale ja niecierpliwa,muszę widzieć ,czy żyje ... :wink:
Wysiałam i byliny i jednoroczne...Krwiściąg czerwony,Werbena Hastata,Alyogyne Huegelii-hibiskus australijski,
Campanula rapunculoides,szałwie omszone od naszych koleżanek... o szafirowych kwiatach,trawa ozdobna,Zatrwian granatowy,lnica purpurowa,astry igiełkowe,szałwie jednoroczna omączoną niebieską.,i jeszcz pewnie cos ,ale w tej chwili mi umknęło :wink:
Rozetko wydaje mi się ,że każdy kolor róży będzie do niego pasował... i różowa i pomarańczowa i czerwona... :D
Majka powiem Ci jakie u mnie rosną ,a jestem z nich zadowolona ...wiesz to zależy kto w czym gustuje ,ja lubię dzwonki i takie trochę nietypowe clematisy...
Na przykład pachnący Rubromarginata...setki kwiatuszków mniejszych,ale tworzą taka koronkową poświatę...-3-4 m,z wielkokwiatowych półpełnych dobrze rośnie Matka Siedliska ,z tego samego gatunku Ville de Lion i Cholmondeley...kwiaty jak talerze...olbrzymki,Arabella -bylinowy to wiadomo ..powinna znaleźć się w każdym ogrodzie ze względu na najdłuższe kwitnienie..., Comtesse de Bouchaud-różowo lawendowe kwiaty bardzo obficie kwitnie-wysoki,z pełnych mniejszych kwiatów Purpurea plena Elegans...wysoki-dlugo kwitnie Jackmanii-cudny granat,,Rooguchii-długie granatowo-fioletowe dzwony,Generał Sikorski,bylinowy Alionushka i Viola Violacea...robi wrażenie...To na razie tyle...,które mi przyszły do głowy..reszta się okaże w tym roku... :D
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
Rozeta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Neluś, ale on ci jest taki zimny różowy...? :roll:
Pozdrawiam kolorowo
Monika
Róże ...ach, te róże ...
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moni masz racę... on bardziej różowo fioletowy http://www.clematis.hull.ac.uk/new-clem ... ?dbkey=354
Do niego nie będą pasowały pomarańcze i typowe czerwienie...
Różowe ,purpurowe,fioletowe...i białe ...to kolorki ,które będą na pewno pasowały... :D
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
foggia
500p
500p
Od: 25 lis 2008, o 21:43

Post »

Czy to ten link o cięciu Gertrude?
http://rosesingardens.blogspot.com/2008 ... roses.html
I w tłumaczeniu
http://translate.google.pl/translate?js ... ml&act=url

A zamówiłam jeszcze "Nimbus" Le Grice'a i "Brownie". Bardzo ich jestem ciekawa :D
Pozdrawiam serdecznie.
Maria
Miiniaturowy ogród
Awatar użytkownika
jarko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 17:26

Post »

Ciekawe, ciekawe ...choć nie do końca, przynajmniej dla mnie, wszystko zrozumiałe. Właśnie zostałem posiadaczem tej róży (GJ), jej cięcie jak widać jest kluczowe w osiągnięciu sukcesu. Chyba ten tekst dam tłumaczowi do rzetelnego przetłumaczenia, aby nie popełnić błędu. Wielkie dzięki za pokazanie tego linku.
gosiaczek23
200p
200p
Od: 9 mar 2010, o 20:42

Post »

Nelu,
dziękuję za ten opis oprysku z mleka. Jak byś mogła przesłać mi na pw przepis będę Ci wdzięczna. Wczoraj kupilam Mydlo bioczosu, i zastanawiam się czy mogę wszystkie roślinki opryskać tym mlekiem , a potem bioczosem ( czyli róże i inne byliny). Czy takie opryski można stosować na iglaki, tuje i inne drzewka. Czy dotyczy to tylko róż ?
Czytałam dużo na tym forum o opryskach, wywarach i gnojówkach ( do niej przymierzam się również ) , ale to mój pierwszy rok więc lepiej pytać niż potem płakać. :(

Śledzę Twój wątek, i jak tylko dasz sygnał tez biorę się za oprsyki.
Ale zamówilaś Clematisków pięknie będzie !!!!
To moje drugie chciejstwo po różach. Zamówiłam u Pana T. Mam nadzieję że mi prześle. Dziewczyny pisały że ma ładne egzemplarze.

Pozdrawiam Cię serdecznie
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jarku, jak będziesz miał ten tekst przetłumaczony to wrzuć może na forum, bo mi od tych "przykanalików" coś się w głowie robi :roll:
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2009, o 13:34

Post »

Nela, wstawiałaś gdzieś ten link, o cięciu róż historycznych
http://www.roses.webhost.pl/2008/04/sta ... h-ogrodow/
Czytałam, zapamiętałam :D
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Awatar użytkownika
Rozeta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Neluś, ;:196 ;:196 ;:196 .
No i mam już pewien pomysł... :D
Pozdrawiam kolorowo
Monika
Róże ...ach, te róże ...
jolusiek123
100p
100p
Od: 9 kwie 2009, o 12:46

Post »

Neluś :wit
Poradż mi, wczoraj jak byłam na działce mój rh wyglądał tak. Czy da się go uratować?
Był sadzony w ubiegłe lato, ziemia z torfem i nawóz do rh. Cały czas pieknie wygladał.

Obrazek
Pozdrawiam serdecznie Jola
Awatar użytkownika
asia0809
1000p
1000p
Od: 27 lut 2007, o 00:34

Post »

Foggia, dzięki za link ;:196 .
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu dzięki ... ;:196 to ten link...
Zamówiłaś cudne róże...te nazwy kompletnie mi nic nie mówiły ,ale spojrzałam w HMF...Masz oko... :uszy
Jarko rzeczywiście tłumaczenie jest zabawne :;230
Jeśli chodzi o terminologie jaką stosuje ten pan,to rozumiem tak...Przykanaliki to boczne odnogi od głównego pędu,cięcie na wysokość podaje w stopach ,wynika z tego opisu ,że nie należy bać się cięcia... :wink:
Gosiaczku ja mlekiem opryskuję róże,ale inne mikstury czosnkowe ,pokrzywowe,skrzypowe,z dodatkiem mydła potasowego opryskuję wszystko,iglaki,krzewy ...
Tutaj masz wszelkie przepisy na co ,...jak wykonać...ja z tego korzystam
http://pl.wikibooks.org/wiki/Ekoogrodni ... C5%9Blinne
Na początek gdy już pokrzywa urośnie ,ale bez kwiatostanów ,zalewam woda i w ten sposób tworzy się gnojówka ,która jest gotowa do użytku po ok.3,4 tygodniach,chodzi o to ,aby przestała się tworzyć piana ,wtedy procesy fermentacji ulegają zakończeniu i można już stosować do podlewania w proporcji 1:10,czyli litr gnojówki na 10 l.wody.Można też opryskiwać ,ale proporcje są już inne ...1:20.
Pokrzywę można zalać na jeden dzień wodą ,a potem opryskać bez rozcieńczania z dodatkiem mydła potasowego lub paru kropli Ludwika,dla przyczepności...Ale się rozpisałam... :roll:
Dorotko przykanaliki...niezłe nazewnictwo... :lol: Mniej więcej zrozumiałam to cięcie ,gdyż podobnie zachowuje się Charles Austin...Chyba róże Austina o wysokim wzroście,które można prowadzić i jako krzew i jako climber,tnie się podobnie...Ewa -Gloriadey ma tę różę,pewnie więcej może powiedzieć na temat jej cięcia... :D
Basiu jak dobrze ,że moje linki na podatny grunt trafiają... ;:196
Ten link przydatny do cięcia róż historycznych...choć niepopularna to metoda cięcia...ale chodzi tam przede wszystkim o małe ogrody,więc na pewno mnie to dotyczy :wink:
Cięcie Gertrude Jekyll może być zbliżone do cięcia historycznej Comte de Chambord , z której to róży pierwsza pochodzi...
Tak patrzę na zielone pędy Comte...i zastanawiam się ,co mam jej ściąć...na pewno liche cienkie gałązki,grube pozostawię...a dalej jakoś pójdzie... :D
Moni czekam na ten pomysł...zdradź go ,jeżeli to nie tajemnica... :wink:
Jolusiek za bardzo specjalistką od Rododendronów nie jestem ,ale te liście wyglądają mi na oparzenia słoneczne...ale to tylko domysły...Może zapytaj w sekcji Rh,powinni Ci tam specjaliści pomóc ,chyba ,że Jarko zajrzy i swoim fachowym okiem stwierdzi co dolega Twojemu krzaczkowi.
Czy on rośnie na słonecznym miejscu?
Myślę ,że o tej porze należy Rh i iglaki podlać obficie...ok 10 l.wody na egzemplarz... :D
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
jolusiek123
100p
100p
Od: 9 kwie 2009, o 12:46

Post »

:wit Neluś dzięki. Zapytam jescze tam. :wit
Pozdrawiam serdecznie Jola
Zablokowany