Moje kaktusy- Bartii9512
- bartii9512
- 500p
- Od: 30 mar 2010, o 18:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Moje kaktusy- Bartii9512
Ja chyba tez nie będę go obrywał... szkoda mi go, nich sobie rośnie tak jak rósł może mnie zaszczyci kiedyś kwitem 

Moje kaktusy | Pozdrawiam, Bartosz.
- Spy
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 lip 2009, o 15:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Też bym nie obrywał. Zobacz u koleżanki DAK jaki obrośniety klik, a jak kwitł
. Polecam zresztą przejrzenie całego jej wątku
A to filmik mojej Echinopsis zanim oberwałem z odrostów, później trochę mi szkoda było

A to filmik mojej Echinopsis zanim oberwałem z odrostów, później trochę mi szkoda było

Pozdrawiam. Krzysztof.
/Pustynni Strażnicy/
/Pustynni Strażnicy/
- bartii9512
- 500p
Kurcze... sam nie wiem, muszę się dobrze zastanowić 

- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Roślinki należy pozyskiwać z wysiewu a nie przez odrosty. Mam sporo echinopsów, w tym i E.multiplex/oxygona, które rosną pojedynczo i dają piękne kwiaty już przy średnicy 5cm.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- moritius
- Od: 30 sie 2010, o 12:15
Ja mimo wszytko bym go 'ogolił' ;). Stojący u mnie w domu w salonie E. multiplex kwitł nie więcej niż dwoma kwiatami na raz, mając z tuzin pąków, przed zimowaniem nie zużył wszystkich. Wziąłem się za niego, oberwałem stare (zasuszone pąki) i z 20 odrostów - znalazłem gdzieś jego zdjęcie, kiedy nie miał odrostów kwitł chyba 7 kwiatami. I mam nadzieję, ze w tym roku dorówna liczbą tamtemu zdjęciu ;)
Pozdrawiam, Aleksander
- ROBERTOBORO
- Od: 13 lis 2008, o 21:39
- Kontakt:
- moritius
- Od: 30 sie 2010, o 12:15
W początkowej fazie wzrostu odrostu chyba tak. Później, jak już ma odpowiedni rozmiar to tak, jakby był 'jednością' z rośliną mateczną - zwłaszcza, że odrosty echinopsis, którą tu pokazałeś też kwitną. Widać już mogą ;)
Pozdrawiam, Aleksander
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
Proponuję rzucić okiem na poniższą fotkę zrobioną późną wiosną ubiegłego roku:

Należy się przyjrzeć pierwszemu rzędowi od góry czyli 4 egzemplarzom Echinopsis ayopayana RH 9. Jak widać dwa z nich rosną pojedynczo - i regularnie kwitną każdego roku i dwa dają odrosty i jeszcze ani razu mi nie zakwitły. Zatem dla tego gatunku akurat tworzenie lub nie odrostów ma zdecdowany wpływ na intensywność kwitnienia. Jak widać w kolejnym rzędzie - drugim od góry akurat egzemplarz Echinopsis albispinosa JL 255 po prawej stronie buduje piękny pąk mimo też wielu odrostów. Zatem nie ma jakieś reguły w tym temacie. Jedno jest pewne. Im mniej odrostów tym większe szanse na kwiaty. Zwyczajnie roślina nie marnuje energii w dodatkowe pędy, tylko wszystko inwestuje w nasiona.

Należy się przyjrzeć pierwszemu rzędowi od góry czyli 4 egzemplarzom Echinopsis ayopayana RH 9. Jak widać dwa z nich rosną pojedynczo - i regularnie kwitną każdego roku i dwa dają odrosty i jeszcze ani razu mi nie zakwitły. Zatem dla tego gatunku akurat tworzenie lub nie odrostów ma zdecdowany wpływ na intensywność kwitnienia. Jak widać w kolejnym rzędzie - drugim od góry akurat egzemplarz Echinopsis albispinosa JL 255 po prawej stronie buduje piękny pąk mimo też wielu odrostów. Zatem nie ma jakieś reguły w tym temacie. Jedno jest pewne. Im mniej odrostów tym większe szanse na kwiaty. Zwyczajnie roślina nie marnuje energii w dodatkowe pędy, tylko wszystko inwestuje w nasiona.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
W przypadku dorosłych roślin odrosty po prostu zmniejszają intensywność kwitnienia. Zamiast 2-3 kwiatów rocznie z odrostami, kaktus może mieć ich kilka razy więcej.
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
Rozumiem, że masz na myśli wyłącznie Echinopsis. To twierdzenie nie zawsze jest prawdziwe w przypadku innych kaktusów. Sporo roślin musi wytworzyć kępę, by móc dać kwiaty.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- bartii9512
- 500p
Wiecie co? Jednak zadecydowałem iż nie będę go obrywał
Jedynie urwę jeden największy odrost i jego będę hodował na kwiaty, a ten niech sobie idzie w odrosty 

- fera64
- 500p
- Od: 5 sty 2011, o 08:15
Piszę się na odrościka jeśli ma mi zakwitnąć tak jak Tobie 

Fanka Mammillarii
Pozdrawiam Kasia.

- bartii9512
- 500p
Wyłącznie Echinopsis, a nawet wyłącznie parapetowe dziadki, których wciąż sporo zalega w naszych domach (czyli pochodne eyriesii/multiplex/oxygona).blabla pisze:Rozumiem, że masz na myśli wyłącznie Echinopsis. To twierdzenie nie zawsze jest prawdziwe w przypadku innych kaktusów. Sporo roślin musi wytworzyć kępę, by móc dać kwiaty.