Ulubione storczyki Art :) cz.2

Zablokowany
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ulubione storczyki Art :) cz.2

Post »

Ach...cuna relacja z wystawy... Zazdroszczę Wam pozytywnie tej wyprawy ;:108

Też się spotkałam z masdevalliami na podkładkach. I moje marzenie nr jeden m.davisii jest dostępna właśnie na podkładce. Zobaczę, Asiu, jak u Ciebie będzie rosła, może się wtedy skuszę na moje "marzenie" ;:108
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Arletko, Grażynko, Justus, cieszę się, że nasze relacje spodobały się. Przynajmniej nocka nie była zarwana na darmo :wink:

Justynko, nie wiem co będziesz u mnie podglądać, bo ja pisałam wcześniej, że po kwitnieniu przesadzę masdevallię z podkładki do doniczki.
Chyba, że zechcesz zobaczyć, czy roślina się zaaklimatyzuje w nowych warunkach ? Ha, sama jestem ciekawa :)
Grażyna Widera pisze: Zawsze zachwycam się masdevaliami a teraz oddaje palme pierszeństwa Odontoglossum!Po prostu bajeczne!!
Dziękuję Grażynko ;:196
A specjalnie dla Ciebie zdjęcie Odontoglossum z kolejnymi kwiatami:

Obrazek

Mnie podoba się kolorystyka kwiatów. Płatki, to seledyn z bordo, a warżka - biały i bordo.
kwiaty są tak ułożone, że nie wiadomo, z której strony robić zdjęcia...?
Awatar użytkownika
akwarybka
500p
500p
Od: 23 maja 2010, o 01:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Nic dodać, nic ująć... Wspaniałe! :shock: ;:63
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 29 cze 2006, o 00:04

Post »

Art- Joasiu :P ,
Dobrze, że chociaż u Ciebie w relacji, znalazł się kawałek zaczarowanego walca ze storczykami na podkładkach.
Niestety, mnie się nie udało zdjęcie.-ścisk,kolejka nie pozwalała na normalne oglądanie, nie mówiąc o fotografowaniu.
A powiem nieskromnie, że pierwsze botaniki w 2004 roku miałam właśnie z tej firmy.
Przemek pytał o..-chyba chodzi :P .A.Kopf. To pewnie największa firma w naszym zasięgu , która specjalizuje się w botanicznych orchideach;praktycznie z całego świata..
Ile mieli Masdevalii nie wiem ; w ofercie mają 135 z tego gatunku - czyli do wyboru, do koloru i może jaguary też :lol:
Czy to oferta stałej sprzedaży ? nie wiem.Ale w produkcji bywają różne okresy wegetacji więc,więc sprzedaż też może podlega prawom sezonowości.
Dla lubiących ten gatunek, przeliczyłam prognozę zakupów :;230 ---> to ok.2700 -3000 euro za taki wybór.
I ....bedzie po sprawie :lol:
Zakładam, że kupowałaś z "walca obrotowego" / nie widziałam transakcji/.
Bo...jeszcze było jedno stoisko z piękną drobnicą i flaszkami + stoisko Czecha z Tillandsjami i storczykami na podkładkach.
A, że małe rośliny były w ofercie :D , to może umknęło większości.
Powiem, że nie często spotyka się taki dobry wybór.

pozdrawiam JOVANKA
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Art- właśnie to miałam na myśli. Ciekawa jestem, czy się masdevallia "zaaklimatyzuje", po przesadzeniu z podkladki do doniczki :)
Mam jedną katlejkę tak przesadzoną i...troszku czasu minęło, zanim zaczęła rosnąć w koszyczku ;:108

Jeeej...Jovanko, ależ "kosmiczna" kwota wyszła za zakup całej "kolekcji" masdevallii. Ale, ja planuję maximum - 10 sztuk ;:224

Asiu, odontoglossum ma cudne, karbowane platki...podoba mi się ;:108
parapetowce
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zdjęcia z dedykacją dla Jovanki :wink:
Joasiu, Ty kochasz formę PELORIC, a mnie one chyba PRZEŚLADUJĄ :;230

Jakiś czas temu pokazywałam kwitnienie Phal.Tzu Chiang Christina 'L' na pędzie bocznym. Kwiaty miały normalną budowę.
Teraz rozkwitają stopniowo pąki na nowym pędzie (boczny też przedłuża się o kolejny pąk) i co widzę ...

Obrazek

Obrazek Obrazek

Pachną za to jednakowo pięknie jak poprzednio :) Aż jestem ciekawa kolejnych kwiatów - to będzie zagadka.
justus27 pisze:Art- Jeeej...Jovanko, ależ "kosmiczna" kwota wyszła za zakup całej "kolekcji" masdevallii. Ale, ja planuję maximum - 10 sztuk ;:224
Justynko, dobrze że Jovanka uświadomiła nam tę ogromną kwotę - ku przestrodze... :P
Ja również zamierzam skończyć na liczbie 10 masdevallii, ale na razie mam 9, więc..... :heja
Awatar użytkownika
Henrykbb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lut 2010, o 13:07

Post »

No proszę jak potrafią zaskakiwać!
Nie ceny oczywiście ale kwiaty.
Nadal jest piękny a tą lekką deformacją całkiem mu do twarzy.
Pozdrawiam,Henryk

Moje Storczyki
tomkoc

Post »

Wspaniała kolekcja :) Piękne kwitnienia.
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2008, o 12:25
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Asiu, to zdjęcie, aż musiałam przypomnieć :) Wygląda jak z książki o storczykach, nieprawdopodobnie :)
Cudne oncidium!
Obrazek

Ognistoczerwona katleja, no cóż- zasłużyła na wszelkie pochwały, jakie tu padły w jej stronę. I ja się do nich przyłączam!

Asiu, ostatnio rzadziej bywam na forum, ale do Ciebie zawsze zaglądam- bo tutaj zawsze znajdę dobre wiadomości, pięknie okazy na świetnych zdjęciach. Gratuluję!
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Rzeczywiście, opisany przez Ciebie Phalaenopsis wygląda na "zmiennego" storczyka. Ale..jest piękny, czy też forma peloric, czy nie ;:108

Zazdroszczę zapachu...

Wiesz, mi do 10 sztuk..brakuje połowy, czyli 5 sztuk ;:224 Ale dwie kolejne mam obiecane. I początkiem lata planuję wraz Muszkieterką Monis zakup kolejnych masdevallii. Może wtedy uda mi się "upolować" masd. davisii...
parapetowce
Awatar użytkownika
Nesuniaaa
500p
500p
Od: 8 kwie 2009, o 17:34

Post »

Widać Asiu, że Ciebie uwielbiają pelorici :;230 Ale zabawnie wygląda z powykrzywianym listkiem ;:224 Tak zadziornie... :;230
Moje storczyki ------> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=21813" onclick="window.open(this.href);return false;
Storczyki cz. 2 --------> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=41733" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Ten biały woskowiec o gwiaździstych kwiatach to moje marzenie, muszę go dopsiać do listy marzen, tylko szkoda, że nigdzie go się nie da kupić :/. Jest taki piękny...
Awatar użytkownika
Venus9
1000p
1000p
Od: 31 paź 2010, o 20:30

Post »

Asiu peloric piękny i do tego Cię lubi ;:224 tylko się cieszyć ;:108 a oncidium wygląda szałowo
Pozdrawiam Julita
Moje Storczyki
Zabka_Monis
1000p
1000p
Od: 17 maja 2010, o 09:55

Post »

Asiu pamiętasz nasze rozmowy o Nanodes porpax i jak zarzekałam się, że to roślina nie dla mnie itd? ;)
Art pisze:A teraz info dla Moni o tym storczyku. Otóż z premedytacją umieściłam roślinę w taki właśnie sposób - na całej powierzchni podłoża, ponieważ ma b. króciutkie korzonki, które z trudem wrastają w podłoże. Przy niewielkim tylko braku wilgoci listki więdną, a korzonki zasychają. Ponadto roślina lubi wypadać z doniczki Dlatego trzeba jej zapewnić dobre mocowanie i stałe nawilżanie.
Zabka_Monis pisze:Po przeczytaniu stwierdzam, że ta roślina nie byłaby dla mnie... szargała by moimi nerwami :D Nie dość, że lubi wypadać z doniczki, to jeszcze sposób jej prowadzenia by wprowadzał mnie w stan lęku przed gniciem... :?
No i od tamtego czasu faktycznie .. szargała ta roślina moimi MYŚLAMI :D Strasznie mi się podobała... Poźniej widziałam ją na wątku Asi/Joane... no i jak tu o takiej zapomnieć? No jak? ;:99

I stało się to, co stać się musiało!!! Mam ją w swej kolekcji ! ;:112 Wiec ostrzegam wszem i wobec: nie warto się zarzekać, że się czegoś nie kupi ;:106

No i na marginesie ;) :P Peloric śliczny ;) Pamiętam jak niedawno wstawiałaś jego zwykłą formę na forum . Wtedy zrobił istny szał na forum :D
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Serdecznie dziękuję Wszystkim za odwiedziny :wit
Trzeci pąk pelorica również ukazał światu swą 'falbankę' i tak już pewnie będą miały wszystkie kwiaty na pędzie.
Baryczka pisze:Asiu, ostatnio rzadziej bywam na forum, ale do Ciebie zawsze zaglądam - bo tutaj zawsze znajdę dobre wiadomości, pięknie okazy na świetnych zdjęciach. Gratuluję!
Kamilko, bardzo Ci dziękuję za tak miłe słowa ;:196 One mobilizują do tego, by chciało się poświęcać trochę czasu dla naszego działu,
a przede wszystkim dla wszystkich życzliwych tu Osób ;:97

Justynko, skoro brakuje Ci do magicznej liczby '10' jeszcze 5 masdevallii, to sporo adrenaliny Cię czeka. Warto stopniować sobie zakupy,
bo radość rozciąga się na dłużej ;:108 A 'Muszkieterów', to już spora grupka się uzbierała :)

Moniu, co do Nanodes Porpax, to ta roślina, którą widziałam u Joane wyglądała nieco inaczej niż moja.
Tzn. różniła się pokrojem listów - były one grubsze i większe. U mojej to taka drobnica.
Okazało się po jakimś czasie, że roslina podupada w takim podłożu jak u mnie rosła. Stopniowo traciła żółknące wcześniej listki.
Nie wiedziałam co się dzieje ???
Przesadziłam więc ją na podkładkę, 2 x dziennie zraszając. I w takiej uprawie zaczęła dochodzić do siebie.
Listki zaczęły odrastać, tworzyły się nowe korzonki.
Ofiarowałam ją Renatce, gdyż ja mam za mało czasu i brak warunków do uprawy storczyków na podkładkach :wink:
Dziel się Moniu swoimi spostrzeżeniami o uprawie. Może wspólnymi siłami wszystkie wyciągniemy jakieś dobre dla tego storczyka wnioski ;:208
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”