[Gabione] Jakie to iglaki?

Rozpoznawanie roślin na podstawie zdjęć.
ODPOWIEDZ
gabione
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 24 lut 2011, o 09:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

[Gabione] Jakie to iglaki?

Post »

Co to za roślinki i jak mam z nimi postąpić. Jeśli chodzi o pierwszą myślałem żeby ją podciąć o połowe to moze wtedy zagęści sie na dole co wy to?
1. Obrazek Obrazek
2.
Obrazek Obrazek

Co do drugiej to nie wiem czy da się ją jakoś formować, czy zostawić ją samej sobie?
vegasi
100p
100p
Od: 21 mar 2008, o 01:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Co to iglaczki i co z nimi zrobić?

Post »

Na pierwszym obrazu możemy zaobserwować cyprysika ciężko jest mi stwierdzić jaki to cyprys po zdjęciach /nie wygląda za ciekawie po zimie / ja bym go zostawił nie obcinał bym go ,na drugim zdjęciu to cis pospolity ,również nie wygląda za ciekawie po zimie .Co do cięcia to ,można ciąć jedną i drugą roślinę czyli cisa i cyprysika najlepszym terminem do cięcia iglaków to sierpień .
Awatar użytkownika
falkenburg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2009, o 23:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ten pierwszy krzew to nie będzie czasem żywotnik wschodni (w jakiejś odmianie) ???
Małgorzata i Krzysztof
sosna388
100p
100p
Od: 20 sty 2011, o 09:44

Post »

Zdjęcie nr 1 jest mało wyraźne, pokrojem przypomina mi to jałowca Skyrocket. Zdjęcie nr 2 - na pewno tuja, zdjęcia nr 3 i 4 - cis.
gabione
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 24 lut 2011, o 09:03

Post »

Zdjęcie 1 i 2 to ta sama roślina, 3 i 4 to druga. Myślę, że podetnę ją teraz jakies 10 cm i kolejne cięcie wykonam w sierpniu ale już bardzo drastyczniejsze. Pierwsza roślina ma już około 4 może 5 lat ale jest narażona na óżnego rodzaju nawozy opryski ponieważ rośnie w takim mijscu że jak płucze opryskiwacz czy rozsiewacz to wszystko spływa koło niej :-).
Wiem że nie na temat ale nie chce zaśmiecać forum. Kupiłem ostatnio cztery odmiany wrzosa, roślinki mają kwiatostany nie wiem właśnie czy podciąć te kwiatostany przed posadzeniem czy raczej sobie darowac?? Odmiany to Carmen, Ellen, Harlekin, alexander.
Pomorze ktoś?
Tomek_MM
500p
500p
Od: 6 mar 2009, o 13:18

Re: Gabione pyta o swoje rośliny :)

Post »

Pierwsza roślina to nie cyprysik ani jałowiec tylko żywotnik (biota) wschodni, druga cis pospolity. Przycinanie tego żywotnika nie spowoduje że się zagęści na dole - na dole on przyrośnie w przyszłości tyle samo jeśli go teraz przytniesz lub nie przytniesz, to nie ma w tym przypadku wpływu. A co do tych kwiatostanów, to po co przycinać?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Identyfikacja roślin ogrodowych. FOTO”