Moje ukwiecone parapety

Zablokowany
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 23:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Moje ukwiecone parapety

Post »

Witam wieczorową porą
Arletko, mis20/Asiu, Darku, Petro, Lucynko ;:196
Sylwio czasem tak bywa, że kwiatek zasuszy pęd nawet nie wiadomo czemu i choć my niecierpliwie czekamy na rozwój kwiatków to różnie to bywa, ale idzie wiosna i trzeba mieć nadzieje że wypuści nowy pęd.
Justynko to może czas pomyśleć o jego zakupie.
Dusiu manni ma kwiatki faktycznie podobne do c-c choć o jaką 1/3 większe i do tego ostatnio w słoneczku wyczułam jego delikatny cytrynowy zapach.
Agatko, zyguś pachnie cudownie, warto go mieć w swojej kolekcji.
Jeane/Asiu ;:196 faktycznie ostatnio z czasem krucho u mnie, ale storczykom to raczej nie przeszkadza, nie podglądane zbyt często zaskakują swoimi kwiatami. :heja
Leszku ;:196 , nie żałuj sumatrany, idzie wiosna wiec może jeszcze coś wypuści, moja bellina też zasuszyła pędzik wiec takie straty zdarzają się każdemu. Skoro Cymbidiella to nr 2 na Twojej liście, to które cudo zajmuje szczytne 1 miejsce?

Kilka zdjęć kwiatka którego nazywam pieprz i sól, rozwinął już prawie wszystkie kwiatki a łodyżka luzem puszczona jest tak ciężka że musi stać w drugiej ceramicznej doniczce bo się wywracał.

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W kolejce czeka jeszcze mój prawie rozwinięty pączek na białym sabotku, oraz trzy nowości z OG. Zdjęcia tych kwiatków może jutro.

A i jeszcze najważniejsze obiecałam sobie, że do momentu aż nie rozkwitnie to pary z ust nie puszcze ale jestem tak tym podekscytowana że muszę się tym z Wami podzielić otóż jak dobrze pójdzie to mój ukochany tetraspis C1 zakwitnie na trzech pędach i będzie miał 11 kwiatków. Właśnie pączusie przebarwiają się na czerwono a ja przebieram nogami i nie mogę się doczekać kiedy otworzy swoje piękne kwiatki. Mam nadzieje tylko ze nie zapeszę i kwiatki się pootwierają
Awatar użytkownika
lucynaf
1000p
1000p
Od: 30 sty 2011, o 17:49

Post »

Kasiu, przeeeepiękne kwitnienie ;:138 ;:138 ;:138
Trzymam kciuki, żeby pączuszki się rozwinęły ;:108 .
Awatar użytkownika
syljed
200p
200p
Od: 17 lis 2010, o 18:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

"pieprz i sól" coś wspaniałego,nie przypominam sobie,abym gdzieś takie cudo spotkała ;:3
Pozdrawiam Sylwia
Moje Storczyki
Awatar użytkownika
darek p
500p
500p
Od: 11 lip 2010, o 23:53

Post »

Śliczny ten przyprawowy,naliczyłem z 15 kwiatów.Czekamy na tetraspisa C1 isabotka. ;:65
moje storczyki http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=38721" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Wioleta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lis 2007, o 18:17

Post »

Kasiu, sól i pieprz rewelacyjny ;:138
Myślę, że dodatkowo dodaje mu uroku to, że jego pędy tak swobodnie sobie wiszą :wink:
Awatar użytkownika
arlet3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2010, o 19:30

Post »

Kasiu cudownie wygląda ten luźno puszczony pęd na 'gastronomicznym' :wink: storczyku ;:138 ;:138 ma piękne kwiaty ;:224
Też czekam na kwiatki C1 ;:215 ;:65 no i resztę obiecanych fotek :wink:
Awatar użytkownika
akwarybka
500p
500p
Od: 23 maja 2010, o 01:00

Post »

Sól i pieprz superowo się prezentuje! Ma bardzo ciekawy kolorek, do tego ilość kwiatów oraz muskularne liście po prostu powalają! ;:180

Jak nam pokażesz tetraspisa C1 z taką ilością kwiatów, to dopiero nam szczeki poopadają... Czekam z niecierpliwością! ;:108
obserwator
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2010, o 07:32

Post »

Śliczny kwiatuszek a wręcz przepiękny.I powiem szczerze że bardzo ładnie prezentuje się taki naturalnie zwisający.Nawet chyba lepiej niż jakby był podpięty do patyczkowej podpory.
rośliny domowe///
rośliny ogrodowe///wymiana
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
mis20
1000p
1000p
Od: 6 lis 2010, o 22:10

Post »

Cudownie kwitnie Ci storczyk, bardzo obficie. A gdzie obiecane zdjęcia?
Awatar użytkownika
marwes
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2010, o 09:50

Post »

Kasiu :wit ,nadrabiam zaległości ;:132 , i aż żal gdy czyta się o stratach u tetraspisa
Zygopetalum fantastyczne i na dodatek obdarza Cię jeszcze zapachem , nic tylko pozazdrościć i pomarzyć.
Kasiu cudowne kwitnienie phalaenopsis manni ,a ?pieprz i sól?? wręcz zwala z nóg. Wspaniałe zestawienie pastelowych barw i ta gastronomiczna nazwa ?.
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lucyno, Sylwio ;:196

Darku przyprawowy przeliczyłam i ma 17 kwiatków, zdjęcia tetraspisa C1 i sabotka postaram się pokazać na dniach, niestety wciąż brak mi czasu, nad czym strasznie ubolewam bo i dla kwiatków i na forum mi go brakuje.

Wioletto :wit pędy wiszą, bo są tak twarde, że bałam się je podwiązywać jak rosły aby nie złamać.Efekt faktycznie wyszedł super choć nie zamierzony.

Leszku dziękuję, ja też lubię takie desenie na kwiatkach, jeśli chodzi o C1 to myślę że jeszcze z miesiąc i będzie kwitł, zastanawiam się tylko czy pokazać jak wygląda w chwili obecnej, nie chcę zapeszyć.

Arletko ;:196 część fotek może dziś wieczorem bo porobiłam na szybko parę zdjęć, ale jakość ich nie najlepsza.

Basiu, Iwonko, Asiu ;:196

Marku :wit faktycznie tetraspis wygląda nie najlepiej choć więcej liści mu nie zżółkło. Choroba chyba się zatrzymała jak przestawiłam go z okna na szafę do cieplejszego pokoju.
Zygopetalum pachnie cudnie, szkoda że odrobiny zapachu nie można przesłać internetem.

Dziś wieczorem postaram się wstawić zdjęcia nowości.
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Leszku z miłą chęcią pokazałabym Tobie to moje cudo, ale niestety internet mi szwankuje i nie daję rady załadować zdjęć. Walczymy już chyba z 3 miesiące z firmą ;:14 ale efektów nie widać. Może jutro z rana uda mi się coś wstawić, bo z rana chodzi trochę szybciej. Choć nie nastawiaj się na wielkie oglądanie, bo zdjęcie robione na szybko, wciąż goni mnie praca. ;:223 Niestety jeszcze takie zastoje będę miała na forum do końca kwietnia, czyli momentu aż skończą się rozliczenia podatkowe.
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit
Jest dość późno, małolaty idą spać to i internet trochę ruszył i udało mi się wstawić zdjęcie, kwiatek którego poszukiwałam od dłuższego czasu, ale w Polsce jakoś mało rozpowszechniony, i dzięki Asi/Jeane moje marzenie się spełniło. Asiu ;:167 dziękuję Ci jeszcze raz.

Przedstawiam święty kwiat japończyków czyli Neofinetia Falcata

Obrazek

Chwilowo wisi na kwietniku między innymi zielonymi, docelowo mam zamiar zamontować go na podkładce a potem to już tylko czekać na jego malutkie, pachnące kwiatuszki ;:65

A i mam nadzieję ze go nie zamęczę bo to zupełna nowość dla mnie.
Awatar użytkownika
lucynaf
1000p
1000p
Od: 30 sty 2011, o 17:49

Post »

Gratuluję następnego chciejstwa ;:138 , zdrowiutko wygląda :D .
Zabka_Monis
1000p
1000p
Od: 17 maja 2010, o 09:55

Post »

Kasia! Toż to CUDO!!! Ja "atakowałam" Asię o inną wersję Neofinetii , mianowicie : Neofinetia falcata `Shutennou` ale jak na razie nigdzie jej nie ma. Jest trudno dostępna. Twoja jest cała biała ,a moja z marzeń ma fioletowe ostrogi :) Obie są prześliczne :) Ja swoją posadziłabym w stylu japońskim wg tego przepisu: http://www.roslin-menazeria.net/index.php?grp=2839 :)
Dlaczego swoją chcesz wsadzać na podkładkę? :) Mam propozycję: gdy dostanę kiedyś "fioletową wersję" to może wymienimy się rozetkami? ;:224
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”