Moje spełnione marzenie Małgocha 1960
- malgocha1960
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 8 lut 2010, o 18:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Moje spełnione marzenie Małgocha 1960
Jakie to jest przyjemne zmęczenie pracą w ogrodzie.Dzisaj też rośliny były prawie cały dzień na tarasie.Zastanawiam się czy tulipany z doniczki mogę przesadzić już do ziemi?
- tu.ja

- Od: 21 lip 2008, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
To u Ciebie Małgosiu ziemia już rozmarzła, że chcesz wysadzać rośliny? U mnie pod kilku centymetrowa warstwą błota jest istny lód lub kamień ( jak kto woli ). Myślę, że powinnaś poczekać z tym wysadzaniem aż się ziemia trochę nagrzeje by rośliny nie przeżyły szoku termicznego. Ja nawet prymulki domowe to najczęściej w kwietniu wysadzam na działce. Faktem jest, że u mnie wiosna ciut później niż u Ciebie.
Z tym amarylisem to Ci nie pomogę. Nie mam tej rośliny, ani doświadczenia w jej uprawie.
Z tym amarylisem to Ci nie pomogę. Nie mam tej rośliny, ani doświadczenia w jej uprawie.
- malgocha1960

Czy może mi ktoś powiedzieć czy wertykulację z aeracją mogę wykonać teraz czy mam czekać do pierwszego koszenia/ tak jest w instrukcji obsługi/?
- katik
- 1000p

- Od: 2 sty 2011, o 16:14
Znajomi dzisiaj kupili taki wertykulator i mówili że będą robić jak ziemia całkiem rozmarznie, ja to w zeszłym roku mój trawniczek cały potraktowałam widłami , trochę się narobiłam ale efekty były
Ja też dzisiaj pierwszy raz wystawiłam roślinki na balkon na cały dzień
i udało mi się przy ścianie altanki wsadzić dwie róże bo tam ziemia odmarznięta , tyle że je przykryłam kopczykiem , chciałabym wsadzić tych róż jak najwięcej bo w piwnicy to jednak mają kiepsko a w domu brak miejsca
Ja też dzisiaj pierwszy raz wystawiłam roślinki na balkon na cały dzień
i udało mi się przy ścianie altanki wsadzić dwie róże bo tam ziemia odmarznięta , tyle że je przykryłam kopczykiem , chciałabym wsadzić tych róż jak najwięcej bo w piwnicy to jednak mają kiepsko a w domu brak miejsca
- agatka123

- Od: 23 sty 2011, o 21:12
Ja wertykulację robię zawsze przed pierwszym koszeniem i nawozeniem. Jeżeli pogoda dopisze to niebawem. Ważne , żeby ziemia puściła. Zobaczysz ile tego dziadostwa wyczeszesz z trawnika.Powodzenia.
- Wanda7
- -Moderator Forum-.

- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witaj Małgosiu. Dzisiaj wsadziłąm do ziemi kilka liliowców i host. U mnie ziemia całkiem rozmarzła podczas mojej nieobecności w domu. Pozdrawiam serdecznie 
- malgocha1960

Wandziu,cieszę się ,że już jestes z nami. Ja też p[owinnam wysadzić liliowce i hosty do ziemi, bo s,a juz spore,ale jak bedzie temperatura oscylowała w okolicach zera boję się o nie. Na razie sa w mini szklarence na tarasie.
Agatko, w tym wertykulatorze jest kosz, myślałam,że ta sucha trawa bedzie sie zbierała w nim,ale to wszystko wypada i trzeba chodzic z grabiami i sprzatac.Jest dodatkowy bebęn do aeracji i nie wiem czy to od razu sie robi po wertykulacji, czy trzeba odczekać? Jestem zupełnie zielona, a w instrukcji niec nie jest napisane na TEN TEMAT, W INTERNECIE też niewiele.
Kasiu,napisz jak znajomi już wypróbują jak to działa?

Agatko, w tym wertykulatorze jest kosz, myślałam,że ta sucha trawa bedzie sie zbierała w nim,ale to wszystko wypada i trzeba chodzic z grabiami i sprzatac.Jest dodatkowy bebęn do aeracji i nie wiem czy to od razu sie robi po wertykulacji, czy trzeba odczekać? Jestem zupełnie zielona, a w instrukcji niec nie jest napisane na TEN TEMAT, W INTERNECIE też niewiele.
Kasiu,napisz jak znajomi już wypróbują jak to działa?

- kasiatt
- 200p

- Od: 16 lut 2011, o 12:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Małgosiu a możesz pokazać fotki jak wygląda trawnik po wertykulacji
Bo naczytałam się przeróżnych opinii i nie wiem co myśleć o tym urządzeniu 
- agatka123

Małgosiu ja robię najpierw wertykulację , oczywiscie poprawiam grabkami , bo część suchej trawy ląduję poza koszem
. następnie mąż zmienia bęben na ten do nakłuwania i jeszcze raz lata po ogrodzie. Kiedyś robiłam to widłami i też było ok. W tym wszystkim chodzi o to , żeby dobrze napowietrzyć darń i wygrabić zalegające dziadostwo . Ale roślinek się u Ciebie wygrzewa 
- malgocha1960

Dziękuję Agatko za odpowiedż.Teraz jak zaczęłam studiować instrukcję obsługi to M robił chyba aeratorem i dlatego to nie zbierało sie w koszu. Dzisiaj pada,ale do niedzieli może bedzie słoneczny dzień to zrobimy tym drugim wałem,ale nawet po aeratorze było masę starej suchej trawy.Chodzi mi też o to,że dzięki wertykulatorowi ma być częsciowo zlikwidowana koniczyna,a zalęgła się u mnie w ubiegłym roku potwornie.
Kasiu, nie robiłam zdjęć trawnika,ale muszę zmienić wał na wertkulatorowy dopiero będę focić go.
Kasiu, nie robiłam zdjęć trawnika,ale muszę zmienić wał na wertkulatorowy dopiero będę focić go.
- agatka123

Małgosiu , na kończynkę bardzo dobry jest oprysk preparatem Starane 250. Też miałam tego pełno, masakra. Ja też czekam na poprawę pogody i ruszam na trawnik

- malgocha1960

Nie pamiętam jak się nazywał ten preparat,ale w ubiegłym roku pryskałam i stwierdziłam,że najlepszy sposób to szpikuleć i ręczne usuwanie. Teraz liczę ,że po wertykulacji coś tez pomoże. Wyczytałam,że aerację można robić co 6-8 tygodzi, a ty jak czesto robisz?
- agatka123

Można robić , tylko się nie chce
. My robimy dwa razy w roku. Ale będe Ci dopingować co 6 tygodni. 
- Reni4

- Od: 21 wrz 2009, o 15:01
Dzięki za odwiedziny:))
Nic jej nie będzie...nie martw się zagęści się ...i tyle;))
Nic jej nie będzie...nie martw się zagęści się ...i tyle;))
- malgocha1960