Ulubione storczyki Art :) cz.2
- syljed
- 200p
- Od: 17 lis 2010, o 18:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ulubione storczyki Art :) cz.2
Wspaniałe zakupy,Masdevallia przepiękna! 

Asiu, ta masdevalia jest niesamowita. Nigdy nie widziałam masdevalii na żywo, myślałam szczerze mówiąc, że mają mniejsze kwiatki (dzięki za zdjęcie porównawcze - tym Phal. też bym nie pogardziła
) Odontoglossum też w moim guście, czasem spotykam takie cambriowate w sklepach i kuszą, kuszą, kuszą...
Cudne zakupy

Cudne zakupy

Pozdrawiam, Agata
Moje storczykowe skarby
Moje storczykowe skarby
- Merghen
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 gru 2010, o 09:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Piękna Masevalia. Też uwielbiam takie kolorki, od razu poprawają nastrój.
Podobne odontoglossum widziałam w Praktikerze ale było podpisane 'cambria mix' więc mogę tylko napisać,że było podobne.
Lycaste aromanica - wow
Przymierzam się do jej zakupu ale jakoś nie jestem pewna czy jej dogodzę. Pewnie będę musiała się przekonać o tym osobiście a na razie dojrzewam do tej decyzji. Cierpliwie będę czekać na jej kwiatuszki u Ciebie, szkoda tylko,że zapachu nie poczuję 
Podobne odontoglossum widziałam w Praktikerze ale było podpisane 'cambria mix' więc mogę tylko napisać,że było podobne.
Lycaste aromanica - wow

- arlet3
- Od: 5 maja 2010, o 19:30
Asiu wszystkie kwiatuszki masz śliczne
oncidium, Lycaste aromatica,
Odontoglossum Margarete Holm ale w sekrecie Ci powiem, że najbardziej zauroczyła mnie
Masdevallia Sunset Jaguar. Jest cudowna, ten kolorek
i czy dobrze widzę ona jest na podkładce? Tak ją będziesz uprawiać? I znów mój wzrok powędrował na jej kwiatuszki a potem z rozmarzeniem na moją 

Odontoglossum Margarete Holm ale w sekrecie Ci powiem, że najbardziej zauroczyła mnie

Masdevallia Sunset Jaguar. Jest cudowna, ten kolorek

- Henrykbb
- Od: 28 lut 2010, o 13:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Joasiu,zakupy piękne, nie ilość się liczy ale jakość.
Odontoglossum "w całości" prezentuje się bardzo dostojnie.
Masdevallia aż się żarzy ogniem.
Oncidium to już wiosna,Wielkanoc,brakuje tylko kurczaczków.
Jaka to przyjemność oglądać takie widoki,takie kwitnienia.
Odontoglossum "w całości" prezentuje się bardzo dostojnie.
Masdevallia aż się żarzy ogniem.
Oncidium to już wiosna,Wielkanoc,brakuje tylko kurczaczków.
Jaka to przyjemność oglądać takie widoki,takie kwitnienia.

- Storczykowa
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
Ale piękności! Obydwa cudne i oryginalne.
- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
No tak...Znika na tydzień...by potem wrócić "wejściem Smoka"
I to jeszcze z samymi, cudnymi wieściami.
Oncidium jest piękne...Małe, kruche kwiatuszki przyciągają wzrok. Piszesz, że cudnie pachnie i tego Ci najbardziej zazrościmy, bo zapachu z fotki nie da się "wywąch
ć"
Lycaste wygląda ślicznie z pączuszkami i psb-mi
I piękne zakupy wystawowe. Takiej cambrii nie widziałam w supermarkecie...Pewnie bym ją też kupiła, ze względu, na "karbowane" płatki i...kolor
Ale...masdevallia jest najpiękniejsza i ic jej uroku nie przebije. Uwielbiam te wąsiska na masdevalliach. I kolor...tak, powiem za Żabką_Monis: "ognistą panienkę" Kupiłaś

I to jeszcze z samymi, cudnymi wieściami.
Oncidium jest piękne...Małe, kruche kwiatuszki przyciągają wzrok. Piszesz, że cudnie pachnie i tego Ci najbardziej zazrościmy, bo zapachu z fotki nie da się "wywąch

Lycaste wygląda ślicznie z pączuszkami i psb-mi

I piękne zakupy wystawowe. Takiej cambrii nie widziałam w supermarkecie...Pewnie bym ją też kupiła, ze względu, na "karbowane" płatki i...kolor

Ale...masdevallia jest najpiękniejsza i ic jej uroku nie przebije. Uwielbiam te wąsiska na masdevalliach. I kolor...tak, powiem za Żabką_Monis: "ognistą panienkę" Kupiłaś

- madzik
- Od: 27 gru 2007, o 09:12
Cóż Asiu zostało mi do dodania po poprzednikach? - niewiele
, bo wszystko własciwie zostało już napisane...
Dodam tylko, że:
- Oncidium bardzo sympatycznie wygląda w tej kokosowej doniczce/osłonce :P
- Za cambriami generalnie nie przepadam (z wzajemnością zresztą - wymordowałam już wszystkie, jakie miałam
), ale ta jest całkiem całkiem 
- Masdevallia mnie powaliła
- piękne te kocie cętki na ognistej czerwieni
. Jakby Ci się kiedyś za bardzo rozrosła to chętnie przygarnę ze 3 listki 

Dodam tylko, że:
- Oncidium bardzo sympatycznie wygląda w tej kokosowej doniczce/osłonce :P
- Za cambriami generalnie nie przepadam (z wzajemnością zresztą - wymordowałam już wszystkie, jakie miałam

- Masdevallia mnie powaliła

Witaj Asiu.
Przebrnąłem przez oba Twoje wątki i chylę czoła przed Twoimi osiągnięciami.
Śliczne masz masdevallie. Moje dopiero teraz wypuszczają młode przyrosty. Tycie oncidium śliczne, chciałbym takie, ale boję się, że odeszłoby szybko do krainy wiecznych łowów - nie mam do nich ręki. Za to nabrałem ochotę na jakieś lycaste. Śliczne jest.
Pozdrawiam
Paweł
Śliczne masz masdevallie. Moje dopiero teraz wypuszczają młode przyrosty. Tycie oncidium śliczne, chciałbym takie, ale boję się, że odeszłoby szybko do krainy wiecznych łowów - nie mam do nich ręki. Za to nabrałem ochotę na jakieś lycaste. Śliczne jest.
Pozdrawiam
Paweł
Pozdrawiam
Paweł
Paweł
- dorotakol
- Od: 30 maja 2009, o 20:03
Asiu śliczne zakupy i nie mogę sobie podarować, że na Łódzkiej wystawie rozminęłyśmy się.
Bardzo miło byłoby Cię poznać

Pozdrawiam Dorota!
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
- Phragboy
- Od: 22 cze 2009, o 10:16
Asiu nowa Masdevallia cudowna, ja poluje na jaguary i znalazłem tylko w stanach, a ty od kogo zakupiłaś ?
-
- Od: 1 cze 2010, o 23:15
Asiu masdevallia cudna 

Bardzo się cieszę, że Wam również podoba się ognista i nieco drapieżna Masdevallia Sunset Jaguar Dziękuję wszystkim za miłe słowa
Odontoglossum (teraz już całkiem prawie rozkwitnięte) super się prezentuje, ale bardziej pospolite.
Spodobało się baaaardzo mojej mamie (za to przy masdevallii się zdziwiła
)
Arletko, Maadevallie były do kupienia prawie wyłącznie na podkładkach, ale ja po kwitnieniu moją przesadzę do kory.
Merghen, na str. 20 mojego wątku opisałam wymagania Lycaste, które są wynikiem moich doświadczeń z tym storczykiem.
Sama się przekonasz, że to nie jest aż tak skomplikowana uprawa. A żółte kwiaty pachną...cynamonem.
Henryku, rozśmieszyłeś mnie tymi kurczaczkami
Szkoda, ze delikatne kwiatuszki Oncidium zdążą przekwitnąć zanim
będą święta Wielkanocne. Pozostaje liczyć na żółciutką Lycaste.
Justus, to mój ból - musieć od czasu do czasu zniknąć z forum. Z reguły wiąże się to z nadmiaru obowiązków, gdy nie nadążam z wszystkim.
A "Wejście Smoka" zupełnie niezamierzone. "Ognista panienka" traci powoli jednego z kwiatów, ale już zamienniek rośnie,
bo była jeszcze jedna łodyżka kwiatowa.
Madziu, mnie też podoba się ta kokosowa osłonka. Wprowadza dla rośliny element natury.
Natomiast co do cętkowanej masdevallii, sama jestem ciekawa jak będzie przyrastać ??? Gdyby tak samo rosła jak Measuressiana, to
miałabyś cząstkę jak w banku
Cambria miała za to taką plakietkę:
ze znakiem jakości Q
Ja też bardzo chętnie bym Ciebie poznała
Ha, musiałeś się zalogować. To teraz zapraszam Cię częściej
Wyjaśnienie dla koleżanek i kolegów z Forum - poznaliśmy się z Pawłem właśnie na wyprawie do Wiednia.
Mieliśmy o czym rozmawiać. A storczyki Pawła - Sibeliusa można zobaczyć na forum "Świat Orchidei"
Przemku, kompletnie nie pamiętam, od kogo kupiłam moją Masdevallię
Może Jovanka zwróciła uwagę czyje to było stoisko.
Ty w każdym razie miałbyś tam na co wydawać pieniążki. Storczyków na podkładkach było zatrzęsienie i większość z pędami, pączkami
lub kwiatami. Ja nie mam orchidarium, więc darowałam im życie ...nie kupując
A to mała ciekawostka ze stoiska handlowego ze storczykami na podkładkach:

To oczywiście tylko mała cząstka całości.

Odontoglossum (teraz już całkiem prawie rozkwitnięte) super się prezentuje, ale bardziej pospolite.
Spodobało się baaaardzo mojej mamie (za to przy masdevallii się zdziwiła

Arletko, Maadevallie były do kupienia prawie wyłącznie na podkładkach, ale ja po kwitnieniu moją przesadzę do kory.
Merghen, na str. 20 mojego wątku opisałam wymagania Lycaste, które są wynikiem moich doświadczeń z tym storczykiem.
Sama się przekonasz, że to nie jest aż tak skomplikowana uprawa. A żółte kwiaty pachną...cynamonem.
Henryku, rozśmieszyłeś mnie tymi kurczaczkami

będą święta Wielkanocne. Pozostaje liczyć na żółciutką Lycaste.
Justus, to mój ból - musieć od czasu do czasu zniknąć z forum. Z reguły wiąże się to z nadmiaru obowiązków, gdy nie nadążam z wszystkim.
A "Wejście Smoka" zupełnie niezamierzone. "Ognista panienka" traci powoli jednego z kwiatów, ale już zamienniek rośnie,
bo była jeszcze jedna łodyżka kwiatowa.
Madziu, mnie też podoba się ta kokosowa osłonka. Wprowadza dla rośliny element natury.
Natomiast co do cętkowanej masdevallii, sama jestem ciekawa jak będzie przyrastać ??? Gdyby tak samo rosła jak Measuressiana, to
miałabyś cząstkę jak w banku

Cambria miała za to taką plakietkę:

Dorotko, myślę, że jeszcze nic straconego. Co się odwlecze...dorotakol pisze:Asiu śliczne zakupy i nie mogę sobie podarować, że na Łódzkiej wystawie rozminęłyśmy się.

Ja też bardzo chętnie bym Ciebie poznała

Ale mi niespodziankę i przyjemność zrobiłeś Pawle swoimi odwiedzinamisibelius pisze:Witaj Asiu.
Śliczne masz masdevallie. Moje dopiero teraz wypuszczają młode przyrosty. Tycie oncidium śliczne, chciałbym takie, ale boję się, że odeszłoby szybko do krainy wiecznych łowów - nie mam do nich ręki. Za to nabrałem ochotę na jakieś Lycaste. Śliczne jest.
Pozdrawiam, Paweł

Ha, musiałeś się zalogować. To teraz zapraszam Cię częściej

Wyjaśnienie dla koleżanek i kolegów z Forum - poznaliśmy się z Pawłem właśnie na wyprawie do Wiednia.
Mieliśmy o czym rozmawiać. A storczyki Pawła - Sibeliusa można zobaczyć na forum "Świat Orchidei"

Przemku, kompletnie nie pamiętam, od kogo kupiłam moją Masdevallię

Ty w każdym razie miałbyś tam na co wydawać pieniążki. Storczyków na podkładkach było zatrzęsienie i większość z pędami, pączkami
lub kwiatami. Ja nie mam orchidarium, więc darowałam im życie ...nie kupując

A to mała ciekawostka ze stoiska handlowego ze storczykami na podkładkach:

To oczywiście tylko mała cząstka całości.
Pozdrawiam, Joanna
Uratowane storczyki Art cz.I, Ulubione storczyki Art cz.II
Ulubione storczyki Art cz.III
Uratowane storczyki Art cz.I, Ulubione storczyki Art cz.II
Ulubione storczyki Art cz.III
- arlet3
- Od: 5 maja 2010, o 19:30
Asiu piękne fotki z wystawy

-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2009, o 18:33
Dziękuje za piękna relacje.
Zawsze zachwycam się masdevaliami a teraz oddaje palme pierszeństwa Odontoglossum!Po prostu bajeczne!!