Zdjęcia siewek i rozsad - sezon 2011

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Zdjęcia siewek i rozsad - sezon 2011

Post »

madzik1388 pisze:Przepikowałam wczoraj arbuzy i melony do osobnych doniczek. Dziś z rana patrze na parapet, i wszystkie melony padły, ale arbuzy się trzymają
Niestety, należy unikać pikowania roślin z rodziny dyniowatych z tej prostej przyczyny, że ich korzenie nie mają zdolności do regeneracji. Ogórki np. tolerują pikowanie, ale tylko w początkowej fazie liścieni i to z dużym ryzykiem padnięcia.

Pozdrawiam
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

madzik1388 pisze:Przepikowałam wczoraj arbuzy i melony do osobnych doniczek. Dziś z rana patrze na parapet, i wszystkie melony padły, ale arbuzy się trzymają.
MADZIK, wydaje mi się że nic Ci nie zostaje innego niż zakupić nowe nasiona melona, posadzić je do ziemi po trzy- cztery nasionka w naczyniach podobnych do pojemników na margarynę ( szerokie, ale niezbyt głębokie) i gdy skiełkują i trochę podrosną ,usunąć ,uszczykując jedną ,czy dwie siewki ( pozostawiając w naczyniu jedną- dwie rośliny najładniejsze).

Koniecznie zrób otwory w denku ( rozpalonym do czerwoności dużym gwoździem nad palnikiem kuchenki- trochę zaśmierdzi ale otwarte okno wygoni nieprzyjemny zapach).

Ciepłolubne rośliny, a do takich należą melon, arbuz, oraz kabaczek,patison czy dynia ( jak się przekonałaś) nie lubią przesadzania) by przyśpieszyć ich wzrost sieje się do doniczek nie wcześniej niż w kwietniu, gdyż szybko one rosną ,zaraz zajmując dużą powierzchnię w ciepłym pomieszczeniu przed ich wysadzeniem na miejsce stałe i zbyt wczesne ich wysianie, to więcej kłopotów niż pożytków z wcześniejszych upraw.
Awatar użytkownika
witia
200p
200p
Od: 5 lis 2008, o 14:16

Post »

madzik1388 pisze:Przepikowałam wczoraj arbuzy i melony do osobnych doniczek. Dziś z rana patrze na parapet, i wszystkie melony padły, ale arbuzy się trzymają.
Padły, w jakim stopniu? Może się jeszcze podniosą?
tadeusz48 pisze:MADZIK, wydaje mi się że nic Ci nie zostaje innego niż zakupić nowe nasiona melona, posadzić je do ziemi po trzy- cztery nasionka w naczyniach podobnych do pojemników na margarynę ( szerokie, ale niezbyt głębokie) i gdy skiełkują i trochę podrosną ,usunąć ,uszczykując jedną ,czy dwie siewki ( pozostawiając w naczyniu jedną- dwie rośliny najładniejsze).
Ja bym wyłożył na mokrą ligninę i jak wypuszczą korzonek wsadził do ziemi np. w kupkach po śmietanie. Nie będzie strat w nasionkach. To tylko moje zdanie, ty rób jak uważasz.
wodnik
Awatar użytkownika
witia
200p
200p

Post »

Ta sałat w poniedziałek idzie pod folię, była siana w tym samym czasie i w tej samej ziemi. Z sałaty mix którą wysłałem na akcję wiosna 2011 wzeszła tylko zielona. Mimo dobrego terminu ważności. Przepraszam za to wszystkich, ale nie wiedziałem, że takie są te nasiona. Jeszcze raz przepraszam.
Obrazek Sałata liściowa mix.

Obrazek Marta.

Obrazek Limona Hartag.

Obrazek Kwiryna
wodnik
Awatar użytkownika
leniawka
500p
500p
Od: 27 sie 2010, o 11:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

u mnie też czerwona nie wzeszła, ale zielona to klęska urodzaju!!!

o sorki!!!są dwie przedstawicielki czerwonych :heja
pozdrawiam
Iwona
Awatar użytkownika
Tomek-Warszawa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2008, o 13:45

Post »

Przepikowałem swój kard
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991

Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
madzik1388
100p
100p
Od: 21 kwie 2010, o 11:46

Post »

Dziękuje Wam wszystkim za rady :) Potrzymam je do poniedziałku, bo niektóre nowe listki które zaczynały wypuszczać mają zielone i nie zwiędnięte, może coś z nich będzie.... dobrze że arbuzom nic się nie stało, bo na nich zależało mi najbardziej( melony były kupione z przeceny na próbę), chociaż myślę, że to może być wina tych robaków, które je podjadły( pisałam wyżej)...nie wiem, no trudno :wink:

Witia super sałatki, a co zrobisz z taką ilością???
Tadeusz u mnie do kwietnia to w sumie ostateczność, żeby mieć wszystko posiane, później to mi się dopiero zacznie akcja pod tytułem "sianie" , jestem z Lubelszczyzny, zagłębia zielarskiego, i razem z mężem będziemy siać 2ha ziół, więc z czasem będzie ciężko na bawienie się w pikowanie warzyw
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

:wit Mam wrażenie ,że moje siewki sałaty są wybiegnięte.Czy można je podsypać ziemią?
Asia
Awatar użytkownika
witia
200p
200p

Post »

leniawka pisze:o sorki!!!są dwie przedstawicielki czerwonych
Szczęściara!
wodnik
x-suzana
Konto usunięte na prośbę.
Od: 15 gru 2009, o 11:41

Post »

Pelasia pisze::wit Mam wrażenie ,że moje siewki sałaty są wybiegnięte.Czy można je podsypać ziemią?
Asia
Można podsypać ziemią a czytałam gdzieś że sałaty wysiewane w lutym lepiej jest przepikować.
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2008, o 20:42
Kontakt:

Post »

Lilu pisze:Witam
Ponawiam pytanie i wklejam zdjęcie mojego pomidora:
Liście zrobiły się jaśniutko zielone, a dolne liście żółte. Wszystkie, które były posadzone w ziemi do siewu. Myślałam, że ziemia ta będzie idealna, a tu klops. Te, które posadziłam w torfie z piaskiem mają się świetnie. Może im czegoś brakuje? Może jakaś choroba już sie przyplątała? Nasiona były zaprawiane. Bardzo proszę o odpowiedź, bo mi szkoda, żeby sie zniszczyły.

Obrazek

Obrazek
Na zdjęciach widać dwa pomidory, z żótawymi liśmi i fioletoworóżowymi nerwami, jeden głodny, drugi przejedzony. Pokazuję je po to, aby grubego nie karmić a chudego nie głodzić. Przejedzony pomidor Lilu ma charakterystyczne ,,bąbelki'' podobne do wrzącej wody na najmłodszym liściu, wszystkie liście podwijają się pod spód, liścienie i najmłodsze liście żółkną. Mój głodny pomidor ma najmłodsze liście prawie gładkie, matowe i ustawione pod kątem ostrym w stosunku do łodygi. Nerwy są zabarwione na różowofioletowy kolor. W przypadku niemożności pobierania fosforu (za zimno, lub za wysokie pH) na fioletowy kolor przebarwia się cała powierzchnia blaszek liściowych, jeśli przebarwione są tylko nerwy, przyczyna jest inna. Po dokarmieniu niedożywione pomidory (hodowla parapetowa, całe 2 szt) już w półtorej doby zmieniły barwy na właściwe. Pomidory Lilu szybko wykorzystają nadwyżki, przy czym mogą stracić liścienie i jeden lub dwa najstarsze liście (za jakiś czas).
Tak przy okazji, odmiany z genami barwy miąższu (zwykle takie na przetwory), mają po wschodach mocno na różowo lub różowofioletowo zabarwione łodyżki, tak więc bez paniki jeśli ktoś takie ma.

Pozdrawiam, kozula.
sebapila
200p
200p
Od: 14 lut 2011, o 20:37

Post »

jeden głodny, drugi przejedzony
wujek leśnik mi ostatnio powiedział:roślina to nie pies:nie żre aż zdechnie,bierze tyle ile potrzeba :;230
baardzo się uśmiałem ;:138
Gdyby rzeźnie miały ściany ze szkła, wszyscy byliby wegetarianami
Awatar użytkownika
zelwi
500p
500p
Od: 27 cze 2007, o 09:50

Post »

Pelasia pisze::wit Mam wrażenie ,że moje siewki sałaty są wybiegnięte.Czy można je podsypać ziemią?
Asia
Ja podsypałem ziemią moje cztery sałaty w fazie 3-4 liści. Po kilku dniach chwytam jedną z liściami przebarwiającymi się na czerwono-fioletowy kolor i ... została mi w ręce - zgniła łodyżka.
Tomek
Arribeth
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 16 wrz 2010, o 13:24

Post »

Ja wczoraj popikowałam wybiegniętą sałatę aż po liście, mam nadzieję że przeżyje ten eksperyment.
-Jola-
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2010, o 22:55

Post »

zelwi pisze:Ja podsypałem ziemią moje cztery sałaty w fazie 3-4 liści. Po kilku dniach chwytam jedną z liściami przebarwiającymi się na czerwono-fioletowy kolor i ... została mi w ręce - zgniła łodyżka.
Wydaje mi się ,że to może być zgorzel siewek :?
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”