Cebula piętrowa,kartoflanka i inne mniej znane
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2010, o 00:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Cebula piętrowa i inne mniej znane
Krysiu napisz proszę jak głęboko i w jakich odstępach sadzić ta Twoją rodzinkę 

Ja swoją ruską -rodzinkę jeśli sadzę na szczypiorek robię to płytko i dość gęsto -potem wyrywam cały krzaczek.Jak ma z niej potem być cebulka do dalszej że tak powiem obróbki musi mieć trochę więcej miejsca żeby się mogła zrobić rodzinka ale też dość płytko.
- katja
- 500p
- Od: 2 paź 2008, o 13:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Z tego co mi Krysia pisała zrozumiałam, że raczej płytko, ale tak, żeby miała dość wilgoci, żeby mogła się ukorzenić.Keetee pisze:Krysiu napisz proszę jak głęboko i w jakich odstępach sadzić ta Twoją rodzinkę
Pozdrawiam
Kasia
Kasia
-
- Od: 15 paź 2010, o 00:18

- katja
- 500p
Na stronie o cebuli kartoflance /taką ma oficjalną nazwę ta rodzinka/ znalazłam:
"Cebule sadzi się jesienią lub wczesną wiosną w rozstawie 30 x 10-25 cm. Odległość roślin w rzędzie uzależniona jest od wielkości materiału sadzeniowego (większe cebule ? rzadziej)."
Ale na szczypiorek posadzę, tak jak napisała kamma.
"Cebule sadzi się jesienią lub wczesną wiosną w rozstawie 30 x 10-25 cm. Odległość roślin w rzędzie uzależniona jest od wielkości materiału sadzeniowego (większe cebule ? rzadziej)."
Ale na szczypiorek posadzę, tak jak napisała kamma.
Pozdrawiam
Kasia
Kasia
- Krycha
- Od: 26 mar 2010, o 08:07

Uploaded with ImageShack.us
Przed posadzeniem obcinam ostrym nożem czubek cebulki, aby szczypior nie musiał zbyt się wysilać przebijając się przez górną, wąską część. Po paru godzinach, albo na drugi dzień sadzę cebulki.
Tak robiła moja mama i ja tak robię. Niektórzy mówią że w ten sposób cebulki mogą się zarazić różnymi chorobami. Być może u mnie się nie zarażały.

Sadzę co 15 cm w rządku, jeśli chcę mieć dorodniejszą cebulkę sadzę rzadziej. Nie za głęboko. Wciskam cebulkę w ziemię tak, że zostają dołki, moja mama (i ja zresztą też) w wolnej chwili w te dołki sypie popiół z kominka. Ma to zapobiec śmietce cebulowej. Może tak jest, nie wnikałam, a może prócz tego cebulka jest dodatkowo nawieziona jakimiś składnikami z popiołu drzewnego.

Na tych zdjęciach cebulka nie wygląda zbyt okazale, bo te cebulki były sadzone bardzo póżno i szybko pozasychały nie dorastając do właściwych rozmiarów. Wiedząc o tym posadziłam między rzadki takie zapóźnione sadzonki astrów.
Cebula powinna być posadzona jak najwcześniej wiosną.

Oczywiście pielenie i spulchnianie samo przez się wie. Ale ja dodatkowo, gdy już cebula zaczyna zawiązywać główki, każdą kępkę z osobna odgrzebuję trochę z ziemi, aby cebulki były pod samym wierzchem, a nie głęboko w ziemi, wtedy rosną lepiej, tak uczyła mnie moja mama.
Mam nadzieję, ze znajdę czas, aby dokumentować moje sadzenie i pielęgnację cebul i szczypiorków.
- katja
- 500p
Krysiu, dzięki za cenne wskazówki, a szczególnie te przekazywane z pokolenia na pokolenie
Pozdrawiam
Kasia

Pozdrawiam
Kasia
Pozdrawiam
Kasia
Kasia
- richu
- 50p
- Od: 15 paź 2010, o 21:57
A może ktoś zna adres stronki gdzie takie coś zdobyć ? 

- katja
- 500p
Richu, jeśli chodzi o powyższą cebulkę rodzinkę, to u naszej forumowej koleżanki Krysi /Krycha/
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... &start=168

Pozdrawiam
Kasia
Kasia
- delfi
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 7 mar 2011, o 13:29
Jeśli chodzi o cebule i popiół drzewny, to moja mama też twierdzi, że warto podsypać - niby dużo lepiej rośnie. Może coś w tym jest 

- Krycha
No to w takim razie moja nie jest kartoflanką, bo taka duża nie rośnie. A może się wyrodziła, jest na pewno ponad pół wieku w mojej rodzinie, nie poddawana żadnym modyfikacjom. A poza tym nie zależy mi, aby była taka wielka, bo jak pisałam wyżej dodaję ją do słoiczków z marynatami i grzybami, a wiosną spożywam jej szczypiorek. Poza tym restauracja, która bierze ode mnie pewne ilości też chce jak najmniejszą.
Ta jest chyba równie stara albo jeszcze starsza.
- Krycha
Pewnie masz rację, kiedyś jak opowiadała mi mama nikt nie kupował nasion, tylko trzeba było samemu sobie wyhodować. A jeszcze taka ciekawostka z dawnych czasów. Moja mama mówiła ze kiedyś w ogrodzie nie robiło się grządek, tylko siało wszystko razem, taki mix masz.
I właśnie starsze gospodynie przechowywały te swoje nasiona aby nie zatracić.
Jeszcze jedna ciekawostka dotycząca tym razem ziemniaków, które przed sadzeniem dzieliło się na tyle części ile było oczek na kartoflu. I takie łupinki się sadziło.
I właśnie starsze gospodynie przechowywały te swoje nasiona aby nie zatracić.
Jeszcze jedna ciekawostka dotycząca tym razem ziemniaków, które przed sadzeniem dzieliło się na tyle części ile było oczek na kartoflu. I takie łupinki się sadziło.
Jest to możliwe,ze taka mieszanka jest zdrowsza. Kiedyś jak miałem dużo lilii,to tam gdzie były
ładnie oplewione,właziła szara pleśń, a grządki zaniedbane opierały się chorobom.
ładnie oplewione,właziła szara pleśń, a grządki zaniedbane opierały się chorobom.