Ogród piofigla cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
piofigiel
1000p
1000p
Od: 11 lis 2009, o 17:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród piofigla cz.2

Post »

Witam Panie bardzo serdecznie Kasiu Klio Geniu Gosiu jestem wdzięczny że mnie odwiedzacie:D

Nie zapadłem co prawda w spóźniony sen zimowy, ale przyznać muszę że jestem bardzo zniechęcony opóźniającą się wiosną, bywam na forum codziennie i podglądam czy jej nie widać przynajmniej w wątkach i ogrodach innych forumków, również Waszych. W moim ogrodzie wiosennie będzie pewnie dopiero w maju, powoli zaczynam się już przyzwyczajać do myśli ze sezon obcowania z ogrodem to w naszym kraju max. cztery miesiące, a reszta to zima, pewnie wielu to cieszy mnie nie ( część moich kolegów z pracy już się martwi że 'znowu będzie trzeba trawsko kosić', zupełnie ich nie rozumie, chociaż wiem że próżniaczenie może być przyjemne). No ale cóż dobre i to, oby ten okres jeszcze się tylko nie skracał. Teraz czekam na wiosnę, rozmyślam nad pomysłami zaczerpniętymi w forumowych wątkach, min. będę próbował własnoręcznie zrobić chińskie latarnie, pagody (wątek paco), konstruuję również wolno stojące podpory z metaloplastyki pod róże i powojniki. Do upragnionej pory roku jeszcze daleko (obym się mylił) to może coś nowego uda mi się zdziałać.
Na pociechę kupiłem sobie kilka róż, tym razem opisane z imienia, będę mógł czasem je przedstawić

Obrazek

Pozdrawiam Tomek :wit
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2010, o 21:03

Post »

Ośmielam się zaprotestować. Wiosna ma być w ten weekend... 8-)
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Awatar użytkownika
piofigiel
1000p
1000p

Post »

Bardzo bym się z tego ucieszył Agatko, mam już dość tych ciągłych mrozów :D

Keetee
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2010, o 00:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

będzie będzie juz za chwileczke , ptaki juz tak radosnie wyspiewują.... ;:138 ;:138 ;:138
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Tomku podobnie jak Ciebie martwi mnie ta opóźniająca się wiosna , już nie mogę doczekać się prac w ogrodzie ,no i kwitnących kwiatów .
Na razie nic nie kupiłam , ale złożyłam kilka zamówień ,niedługo zaczną przychodzić , a ziemia zmrożona i gdzie je posadzę ;:7 ?

Genia
klio
500p
500p
Od: 31 sie 2010, o 12:08

Post »

Wiadomość z ostatniej chwili - Podobno przyleciały już pierwsze szpaki i bociany.
Pozdrawiam. Krystyna.
Awatar użytkownika
piofigiel
1000p
1000p

Post »

Keetee pisze:będzie będzie już za chwileczke , ptaki już tak radosnie wyspiewują....
Coś musi w tym być, ja dzisiaj też po raz pierwszy od wielu dni słyszałem ptaki, to może już niechybnie początki... w pogodzie pani mówiła że wiosna będzie od soboty do środy :;230 , zobaczymy

Geniu dawniej mówiło się że kiedy święta wtedy wiosna, jestem pesymistą w tym względzie ale z nadziejami :D

Klio szpaki i bociany mówisz....pamiętam jak w zeszłym sezonie szpaki miały falstart, przyleciały wcześnie a potem zniknęły na dłuższy czas, oby w tym roku przyniosły prawdziwe ocieplenie :D

x-d-a

Post »

Tomku, nie smuć się już! Wiosenka nadchodzi już na pewno :!:
Na weekend zapowiada się piękna pogoda - w moim regionie nawet 15 stopni ;:3
U mnie już kwitną przebiśniegi, iryski i krokusy, zmarzły natomiast piękne pąki ciemierników :cry:
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

W moim ogrodzie wiosennie będzie pewnie dopiero w maju, powoli zaczynam się już przyzwyczajać do myśli ze sezon obcowania z ogrodem to w naszym kraju max. cztery miesiące, a reszta to zima
Nawet tak nie myśl Tomku, bo popadniesz w pesymizm! I najlepiej odwróć proporcje - to zima trwa max. 4 miesiące! Zaczęła się z końcem listopada i teraz właśnie się kończy. U Was chyba spadł śnieg ale zaraz stopnieje przy tych temperaturach. Optymizmu życzę :wit
Awatar użytkownika
piofigiel
1000p
1000p

Post »

Dalu miło mi że mnie pocieszasz, ja oczywiście złośliwie tak marudzę bo jestem już bardzo zmęczony tą zimą, wiem dobrze że wiosna przyjdzie przecież inaczej być nie może. U mnie jeszcze nic nie kwitnie. Przykro mi z powodu Twoich ciemierników a może jeszcze zakwitną?
W moim ogrodzie ucierpiały bardzo rh, tzn. różaneczniki bo azalii raczej mróz nie tknął. Okazało się że tegoroczna zima wymagała osłonięcia różaneczników, zwłaszcza młodych, chociaż i jeden wielki egzemplarz stoi z oklapniętymi i cienkimi jak papier liśćmi, pierwszy raz spotkało mnie coś takiego, wcześniej dziwiłem się kiedy w innych wątkach słyszałem o zabezpieczaniu rh na zimę. No ale cóż, człowiek uczy się na błędach...szkółkarze zarobią bo przecież nie zostawię pustych miejsc :D

Jacku co do proporcji, to dla mnie zima = sezon grzewczy a ten niestety trwa 8 miesięcy i jakby ciągle ma tendencje wzrostowe. Optymizm zaczyna powracać, kiedy w sklepach widzę coraz więcej roślinek. Dzisiaj kupiłem sobie magnolię 'Linnei Alba' ma kwitnąć na biało, nie mam jeszcze białej, to postanowiłem nie zostawiać jej w sklepie, czemu by miała cieszyć kogoś innego :D

Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tomku a Ty masz ranniki ?

Obrazek
jak nie to służę , u mnie sporo wszędzie wychodzą .

Genia
Awatar użytkownika
piofigiel
1000p
1000p

Post »

Geniu nie, nie mam i w ogóle wczesnowiosenne kwiatki słabo są u nas reprezentowane w ogrodzie. Dawniej najwięcej nastawialiśmy się na uprawę warzyw, na działce rosły zawsze ziemniaki, pomidory itd. kwiaty pojawiały się dopiero latem, cynie, mieczyki, dalie, astry. Później chyba z modą zaczęły pojawiać się najczęściej iglaki, które szybko zaczęły władać ogrodem. Teraz powoli zaczyna się to zmieniać, ale nadal mam nie wiele czasu dla ogrodu i dlatego rośliny 'bezobsługowe' przeważają.
Geniu droga, jeśli by Ci zbywała maleńka sadzoneczka, to ja oczywiście bardzo chętnie reflektuję, tylko przykro jest mi Cię obciążać, już kilka razu wspomogłaś roślinnie nasz ogród, powiedz jak a pokryję koszty :D

Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tomku nie przesadzaj jakie koszty ?
Awatar użytkownika
piofigiel
1000p
1000p

Post »

Geniu :D

Jak pewnie wielu z nas, pierwszą 'wiosenną' sobotę spędziłem pracowicie w ogrodzie. Ogród ponieważ 'zamieszkały' jest w większości przez iglaki, mieni się odcieniami zieleni jednak jeszcze zimowej, bardziej burej, na wiosenną zieloność będzie trzeba trochę poczekać

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zakwitł mi taki 'cudak', trochę wstyd jego lichość pokazywać, za parę lat może się 'spragda'

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2010, o 16:48

Post »

:wit Tomku, czy to nie kwiatek ciemiernika? Faktycznie , bez liści, sam kwiatek! Ale fajnie wygląda i cieszy !!!! Wiosna za 4 dni!!! ;:138 :wit :heja
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”