Wow...to chyba "hurtowe" ilości keramzytu, Masz... ;)
Piękny widok okna.
A...Przejdź się do Biedronki. Są ładne wazony, może któryś z nich będzie pasować do Twojej kolekcji
Kolejne etapy rozwoju moich roślin
rządek pąków
to Dendrobium po przejściach, puszcza kolejny pęd kwiatowy na pseudobulwie, która kwitła już trzy razy
"Twardziel" wydłuża pęd kwiatowy
W zachodzącym słońcu kolory wyglądały tak intensywnie, że nie mogłam się powstrzymać ;)
Jak większość osób, mnie również zaciekawił ten sposób uprawy, dobrze, że storczykom służy . Bardzo mi się podobają te różnokształtne wazony, fajnie wyglądają na parapecie. . Kwitnienia masz też bardzo ładne
Rozkwitł mój całkiem pierwszy w życiu storczyk. Nie kwitł baaardzo długo i nawet nie pamiętałam jego koloru. Pęd udało mi się uformować w rządek pąków (zawsze mi się tak podobało ) I mam teraz kolejny biały Phalaenopsis, ale z żółtą warżką, w przeciwieństwie do poprzednio już pokazywanego białego z pomarańczową warżką (dla porównania drugie zdjęcie);)
Wczoraj trafiły do mnie dwa Phalaenopsis mojej przyjaciółki, która wysłała je do sanatorium ;)
Były w tradycyjnym podłożu storczykowym, nie były w tragicznym stanie, ale od dłuższego czasu nie kwitły i generalnie stały w miejscu z rozwojem, korzenie nie były zdrowe. Wzdłuż jednego liścia "wije" się śliczny powietrzny korzeń widoczny na zdjęciu. Wsadziłam je do keramzytu (jak wszytkie moje Phalaenopsis i nie tylko) zobaczymy co będzie
Kroniki ciąg dalszy:
Już za niedługo będą kwiaty na bezkorzennym Twardzielu:
szaleństwo "liściowe": miniaturka za 3,49zł z lutego oraz dwa kuracjusze z sanatorium puszczają liście, jest ślicznie zielono
Kolejne szaleństwo dzieje się wśród korzeni, coś pięknego
No to też trochę kolorków dla złamania zieleni ;)
mój cudaczek bez korzeni otworzył pierwszy kwiat, kupując go nie wiedziałam, że tak będzie wyglądał i że będzie biały to jest dopiero niespodzianka, kiedy taki NN zakwitnie ;)