Wiem że jest dużo różnych informacji na temat nawożenia róż, dotyczy to jednak tego czym kto nawozi ale zasady są tylko jedne.
I- po wiosennym cieciu,gdy ziemia jest wilgotna i już trochę ogrzana.
II- gdy pojawią się pierwsze pąki kwiatowe.
III- i ostatnie późnym latem,kiedy róże dają drugi wysyp kwiatów ale do końca czerwca.
Nieraz literatura podaje że do połowy VII ,potem już nie nawozimy.Róże muszą wyhamować,uspokoić się i przygotowywać do zimy .Chyba że ktoś daje nawozy jesienne z małą zawartością azotu ,pomagające w przygotowaniu do zimy.Dajemy je we wrześniu.
Teraz tyko każdy musi zdecydować jakie te nawozy ma zastosować ,mineralne za każdym razem ,czy obornik pierwszy raz a potem mineralne.Czy dolistne a może różnego rodzaju gnojówki.
To wszystko do zapamiętania

Wiem że jak się czyta kilkanaście stron wątku o nawożeniu róż to można dostać mętliku w głowie ale to co napisałam jest najprościej.

Dziękuje Georginia
 Dziękuje Georginia  
 Czasami tak mi sie już w głowie miesza od tego wszystkiego, co tu wyczytam... Postanowiłam jednak, że mączka rogowa zostanie dodana do dołków pod nowe róże i na rabatę bylinową. Mam jeszcze z zeszłego roku Substral Osmocote długodziałający i tym zasilę starsze róże przy rozkopczykowaniu i cięciu. Ma wystarczyć na 6 m-cy. Czyli w sumie starsze krzewy teoretycznie zaopatrzone. W czasie kwitnienia podsypie popiołem. Czy można podlewać po takim Osmocote gnojówką z pokrzyw, czy przenawożę je?
 Czasami tak mi sie już w głowie miesza od tego wszystkiego, co tu wyczytam... Postanowiłam jednak, że mączka rogowa zostanie dodana do dołków pod nowe róże i na rabatę bylinową. Mam jeszcze z zeszłego roku Substral Osmocote długodziałający i tym zasilę starsze róże przy rozkopczykowaniu i cięciu. Ma wystarczyć na 6 m-cy. Czyli w sumie starsze krzewy teoretycznie zaopatrzone. W czasie kwitnienia podsypie popiołem. Czy można podlewać po takim Osmocote gnojówką z pokrzyw, czy przenawożę je?  Trzy Chopiny, White New Dawn, chyba (bez nazwy na opakowaniu) pnący Iceberg, Muttertag, no i dalia Tsuki Yori No Shisha... Miałam już nie kupować dalii, ale Tsuki nie mogłam zostawić! Bez koszyka nie dało rady więcej
  Trzy Chopiny, White New Dawn, chyba (bez nazwy na opakowaniu) pnący Iceberg, Muttertag, no i dalia Tsuki Yori No Shisha... Miałam już nie kupować dalii, ale Tsuki nie mogłam zostawić! Bez koszyka nie dało rady więcej  Chopiny bardzo ładne, nawet jeśli ten mój nie wymarzł, będzie miał towarzysza. Pnące dla teściowej.
 Chopiny bardzo ładne, nawet jeśli ten mój nie wymarzł, będzie miał towarzysza. Pnące dla teściowej.

Popiół drzewny nadaje się doskonale np. pod warzywa owocujące, a szczególnie pomidory.
 Popiół drzewny nadaje się doskonale np. pod warzywa owocujące, a szczególnie pomidory. 

Brnę teraz przez Twój wątek ogrodowy i notuję i notuję i notuję. Charówa jak w kopalni... wiedzy
 Brnę teraz przez Twój wątek ogrodowy i notuję i notuję i notuję. Charówa jak w kopalni... wiedzy  Gnojówki stosuje namiętnie. Mam jeszcze pokrzywę suszoną z zeszłego maja, zastanawiam się, czy jej na dniach nie nastawić...
 Gnojówki stosuje namiętnie. Mam jeszcze pokrzywę suszoną z zeszłego maja, zastanawiam się, czy jej na dniach nie nastawić...