Buk czerwonolistny (Fagus sylvatica) -szczepione,kolumnowe,płaczące
- 7koliberek9
- 200p
- Od: 17 mar 2008, o 12:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Buk szczepiony a forma naturalna?
Chciałabym w tym roku zakupić dwa buczki: Purple Fountaine i Tricolor jednak nie wiem jakie formy wybrać? Szczepione czy naturalne? Nie wiem jakie będą różnice we wzroście i wyglądzie. Dodam że ceny są zbliżone obu form a szczepienie jest na wys. 40-60 cm. Proszę o radę 

Ogrodowe tęsknoty Justyny - Zapraszam:)
Re: Buk szczepiony a forma naturalna?
Zależy jaki masz duży ogród.
- 7koliberek9
- 200p
Mam średni ogród bo ma 1000mkw. Znalazłoby się w nim miejsce na duże drzewo ale nie zbyt duże, myślę że max 10m.
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Justynko te buki otrzymuje się przede wszystkim przez szczepienie . Nie sadzonkuje się. Prawdopodobnie oba buki, które ogłądałaś są szczepione tylko jedne na wysokości 50-60 cm ( jak piszesz), a inne pewno nad samą ziemią - sprawdź
Obie odmiany to bardzo wysokie drzewa z tym ,że 'Purple Fountain' jest wąski

http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Według mnie do ogrodu o takiej wielkości lepiej wybrać jakąś odmianę ogrodową osiągającą stosunkowo małe w porównaniu z normalnym bukiem rozmiary. Buk pospolity zwykły albo purpurowy to potężne drzewo o wyjątkowo bardzo ekspansywnych korzeniach.W lasach można natrafić na bardzo duże okazy wokół których w promieniu nawet 30m prawie nic nie rośnie ze względu na ich korzenie.
Poza tymi odmianami ,które wymieniłaś bardzo ładna jest również odmiana dawyck purple -liście ciemno bordowe prawie czarne a pokrój kolumnowy.Osiąga 3-4m na szerokość i 15-20 na wysokość
u mnie po 4 latach z sadzonki ok 70cm ma ok 2,5 x 0,7m.
http://www.google.pl/images?hl=pl&q=fag ... 24&bih=705
Poza tymi odmianami ,które wymieniłaś bardzo ładna jest również odmiana dawyck purple -liście ciemno bordowe prawie czarne a pokrój kolumnowy.Osiąga 3-4m na szerokość i 15-20 na wysokość
u mnie po 4 latach z sadzonki ok 70cm ma ok 2,5 x 0,7m.
http://www.google.pl/images?hl=pl&q=fag ... 24&bih=705
- 7koliberek9
- 200p
Trochę mnie zmartwiliście bo takich olbrzymów to nie potrzebuję. Wyjątkowo podoba mi się Tricolor i jeśli już miałabym jakiegoś buczka sadzić to właśnie tego. Cała działka ma 40 arów więc może wsadzę go poza ogrodem, w rogu działki od północy gdzie i tak obecnie nic ciekawego nie rośnie. Do ogrodu wybieram z dużych drzew tylko iglaki a liściaste do 5-7m.
Aniu, jeszcze ich nie oglądałam bo na razie sprawdzam ofertę pobliskiej szkółki ale zapewne masz racje
Aniu, jeszcze ich nie oglądałam bo na razie sprawdzam ofertę pobliskiej szkółki ale zapewne masz racje

- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Kontakt:
40 arów to całkiem duża działka - buk się zmieści 

http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
- iwciach
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 sty 2009, o 11:54
- Kontakt:
Poprawcie mnie, jeśli się mylę
. Też miałam ogromną ochotę na buka tricolor. W opisie pisze, że jest szczepiony na wysokości 70-80 cm. Czy dobrze rozumiem, że jak będę obcinała przyrosty rosnące pionowo to mam możliwość trzymania go na wysokości ok. metra? Nie chcę 10 metrowego drzewa, tylko takie max. 150 cm. Czy to jest możliwe?
Teraz przeczytałam to co napisałam i stwierdzam, że byłoby to możliwe tylko wtedy, gdyby była to forma pendula
. Prawda?

Teraz przeczytałam to co napisałam i stwierdzam, że byłoby to możliwe tylko wtedy, gdyby była to forma pendula

-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 11 maja 2007, o 22:30
- Kontakt:
Re: buk purpurowy
Przy odpowiednio dużej bryle korzeniowej powinno się udać.
Ja cały czas przesadzam nawet się nie zastanawiam, wystarczy obkopać solidnie i nie wytrzepywać korzeni to musi się przyjąć. Ja zawsze potem jeszcze leję dwa trzy dni mocno wodę pod takie drzewo i szybciej mi one łapią niż sadzone na wiosnę czy jesień. Tłumaczę to sobie tak, że posadzone teraz do zimy odbuduje nieco system korzeniowy a od wiosny mocniej ruszy. Sadzone na jesień zaś nie rozbuduje korzeni a sadzone na wiosnę ma rok z głowy praktycznie, który roślina poświęci na ukorzenienie się.
Tomek_MM całkiem nieźle to sobie wykombinowałeś. Mam 2 - 3 krzaczki do przesadzenia, zatem spróbuję skorzytać z takiego podejścia. 

-
- 200p
- Od: 24 maja 2011, o 14:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam,
Zgadzam się - nie ma przeciwskazań. Przy bardzo starannym okopaniu bryły korzeniowej (by nie uszkodzić) oraz intensywnym podlewaniu po zabiegu - drzewko spokojnie się przyjmie.
Zgadzam się - nie ma przeciwskazań. Przy bardzo starannym okopaniu bryły korzeniowej (by nie uszkodzić) oraz intensywnym podlewaniu po zabiegu - drzewko spokojnie się przyjmie.
Pozdrawiam, Wojtek
Ekspert Leroy Merlin
Ekspert Leroy Merlin
- mosewa
- 100p
- Od: 25 lis 2007, o 17:31
Witam:) do mojej "kolekcji" drzew chciałabym zakupic buka tricolor. Czy te drzewa dobrze przyjmują się w naszym klimacie? Należałoby go posadzić w słońcu czy w cieniu? macie jakies doświadczenia z tricolorem? 

Ewa
-
- 200p
- Od: 24 maja 2011, o 14:22
Witam,
Buk odm. 'Tricolor' zdecydowanie lubi stanowisko słoneczne; gleby żyzne i świeże o stałym poziomie wód gruntowych. Drzewo nie powinno mieć problemu z zimowaniem - młodą sadzonkę jednak nie zaszkodzi owinąć na zimę agrowłókniną i podsypać podstawę kompostem.
Buk odm. 'Tricolor' zdecydowanie lubi stanowisko słoneczne; gleby żyzne i świeże o stałym poziomie wód gruntowych. Drzewo nie powinno mieć problemu z zimowaniem - młodą sadzonkę jednak nie zaszkodzi owinąć na zimę agrowłókniną i podsypać podstawę kompostem.
Pozdrawiam, Wojtek
Ekspert Leroy Merlin
Ekspert Leroy Merlin