Magiczny zakątek dwostr cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2009, o 13:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Magiczny zakątek dwostr cz.2

Post »

Danusiu, skoro jesteś zainteresowana dziurawcami, to spójrz jeszcze na to cudo :D
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=238
Nawet widziałam na All, ale nie mam miejsca, niestety :(
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 mar 2008, o 15:38

Post »

Alu,zakupy na pewno udane!
Przeglądałam dziś (znów) oferty szkółek internetowych i napotkałam maczka kalifornijskiego ,napisali tam ,że on taki malutki-25cm a kwitnie od VI do VII,czyli z miesięcznym przesunięciem w stosunku do Twoich.Myślę Alu,że z agapanta również będziesz zadowolona -to bardzo dekoracyjna roślina.

Agatko -BRAWO! ;:138 ;:138 ;:138 Ty również nie pożałujesz tego zakupu .Teraz nic, tylko czekać na kwiaty!

A tak wygląda mój zeszłoroczny agapant -miałam go przesadzić do mniejszej doniczki,ale od tamtego roku korzenie tak wypełniły doniczkę,że nie było takiej potrzeby.
Obrazek

Te zaś, to młodziaki zasadzone w tym tygodniu -dwa kłącza były naprawdę duże ,a w najmniejszej doniczce siedzi taki malutki "konusek" :;230
Obrazek

Basiu ,widziałam to cudo! W szkółce gdzie kupowałam swojego "Hidcote"był też ten "Tricolor",ale wybrałam tego pierwszego,bo... był większy :;230.
Szkółkę tą odwiedzam regularnie,więc jeszcze nic straconego :D
Serdecznie pozdrawiam Danuta
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2009, o 13:34

Post »

Maczki kalifornijskie siałam w zeszłym roku prosto do gruntu. Pojawił się makowy las, jak dla mnie zbyt wysoki, pokładał się dookoła, niemniej kwitł do późnej jesieni. Może przy bardziej sprzyjającej pogodzie wyglądałby ładniej :roll:
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Ślicznie wygladają Twoje Agapanty Danusiu sa prawie takie same jak moje . Czy zostawiasz je w doniczce ,albo wsadzasz do ziemi
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

basjak pisze:Maczki kalifornijskie siałam w zeszłym roku prosto do gruntu. Pojawił się makowy las, jak dla mnie zbyt wysoki, pokładał się dookoła, niemniej kwitł do późnej jesieni. Może przy bardziej sprzyjającej pogodzie wyglądałby ładniej :roll:
Nie ma sensu kupować sadzonki, tak jak pisze Basia do gruntu i to jest las maczków i one zawsze się tak pokładają i zajmują bardzo dużo miejsca. Ja traktuję je już jak chwasty ale kilka zawsze zostawiam. Chyba nawet wklejałam jego zdjęcie u siebie. ;:108
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

I znów namieszałam... :oops: pisząc o maczkach miałam na myśli maczki syberyjskie a napisałam kalifornijskie , stąd nieporozumienie. :oops: :oops:

Basiu te maczki,o których myślałam są bylinami i nie pokładają się poza tym bardzo długo kwitną.

Jadziu,ja swoje agapanty trzymam w doniczkach. Traktuję je jako rośliny tarasowe,jesienią wraz z doniczką przenoszę do piwnicy i tak czekają do wiosny.Zobacz co jeszcze znalazłam w sieci na temat agapantów http://naradka.wordpress.com/2010/11/16/agapant/

Majeczko,przespacerowałam się jeszcze raz po Twoim ogrodzie w poszukiwaniu maczków,rzeczywiście te Twoje są wyższe i chyba mają większe kwiaty od tych syberyjskich.
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

Danusiu, tam były maki czerwone wysokie które tak mnie zdenerwowały że postanowiłam je wykarczować i mam nadzieję że mi się to udało, wiecznie liściska leżały na sąsiadach a kwitły tylko parę dni. A maczki kalifornijskie czyli eszolcja to pomarańczowe jednoroczne niby maleństwa które właściwie leżą i rosną na długość a nie na wysokość i one kwitną do samych mrozów. Zdjęcie zrobione 20 września, to eszolcja czyli maczek kalifornijski i nagietek.

Obrazek

zostawiam Ci takie pomarańczowe ;:3
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

;:138 Danusiu, ja swojego agapanta kupiłam u babci na ryneczku i wsadziłam do ziemi. Jaki był mój zachwyt jak pokazał kwiat i zaraz przy nim wyrósł drugi kwiat. To jest piękna roślina. Ja swoje wkopuję do ziemi!
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2010, o 21:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Link o agapantach sobie zapisuję. Swoje przesadziłam do mniejszych doniczek i oczekuję z niecierpliwością, co będzie dalej... ;)
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2009, o 16:47

Post »

Danusiu co by nie powiedzieć,wymagająca ale piękna roślina.Czyli nie ma na co czekać trzeba sadzić do doniczki.Takie sadzonki jakie teraz kupiłam, w jakim ewentualnie rozmiarze doniczki posadzić, bo widzę że to ważne.,
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to Danusiu teraz już jestem całkiem głupia po przeczytaniu tego tekstu . Niedługo zacznie sie na targu pokazywać Babcia od ktorej go kupiłam więc sie porządnie popytam . Też go sobie dodałam do zakładek
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziewczyny, jak ja Wam zazdroszczę tych babć na ryneczku-one na prawdę są skarbnicą wiedzy i do tego z chęcią się nią dzielą,zupełnie odwrotnie do tych "hurtowych" sprzedawców,którzy nastawieni są jedynie na zysk.
Jadziu i Tosiu to liczę ,że po spotkaniu z Waszymi "babciami od agapantów"zdacie nam relację. ;:196 ;:196
Majeczko jakie śliczne te maczki (w moim ulubionym kolorze) :heja
Alu rozmiar doniczki powinien być taki,by kłącze ledwo co mieściło się w niej,ma to ponoć wpływ na szybsze kwitnienie agapanta ,aczkolwiek przykład Tosi temu zaprzecza .No trudno, doświadczenia będziemy musiały zbierać na własnym przykładzie.
W ubiegłym roku kłącze posadziłam do większej doniczki i nie zakwitł ,w tym zrobiłam odwrotnie i...zobaczymy latem ;:108

Jestem już po "obchodzie w ogródku"
Takie oto oznaki wiosny zobaczyłam ,więc spieszę się nimi pochwalić
Obrazek
Obrazek
Tulipany uszkodzone przez lutowe mrozy

Obrazek
tym żonkilom też mróz zaszkodził

Obrazek
Te się nie spieszyły i lepiej na tym wyszły

Obrazek

Obrazek
hiacynty...

Obrazek
Czosnek "giganteum"też ucierpiał,mam nadzieję że tylko listki i zakwitnie tak jak w roku ubiegłym

Obrazek

Obrazek
A to dla mnie największa niespodzianka -jeszcze rano były same miotełki a jak słonko przygrzało ,to proszę...
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:wit

Witaj Danusiu :D
gdzieś mi się Twój wąteczek zagubił :oops: a tu juz 14-sta stronka leci ;:224
Widzę, że mrozy troszkę uszkodziły liście tulipanów i zonkili....
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

DANUSIU na pewno zdam relację . U mnie wszystko póżno zaczyna sie budzić . Po tylu dniach ocieplenia a ziemia nadal zmarznięta. Chciałam dziś przekopać i postawić tunel niestety tylko na 1/2 szpadla mogę wbić a dalej beton :twisted: czyli lód . Niektóre roślinki wiedziały ,ze nie należy sie za wcześnie budzić i na tym wygrały
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Witaj Danusiu. Sporo u ciebie wiosennych zwiastunów. Ale też sporo roślinek, którym podmarzły delikatne czubeczki listków. Ja niestety mam to samo. Trochę żal, ale może wypuszczą kolejne listki. Powojniki u mnie na razie nie mają pąków. Dziwne. A u ciebie, jak?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”