Szaleństwa z nasionkami

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: szaleństwa z nasionkami

Post »

Zdecydowanie hiacynt.

A ja sobie wczoraj ? korzystając z ocieplenia ? zaszalałem na balkonie i wszystko już wysiałem. Teraz tylko muszę trzymać kciuki, żeby się jakiś przymrozek nie przyplątał, co niestety teoretycznie jest możliwe we Francji jeszcze w marcu... Na razie niby straszą jakąś jedną nocą z -2°C za dwa tygodnie, ale prognozy na ?za dwa tygodnie? to sobie zasadniczo można wsadzić tam, gdzie światło nie dochodzi...

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
JustynaK
200p
200p
Od: 24 lis 2010, o 19:50

Post »

A ja dziś wysieję budleję i cynie pełne czerwone. Cynie sieję co roku i jeszcze nigdy mnie nie zawiodły, a ile radości dają latem...polecam! :wink:
Awatar użytkownika
moniczek
1000p
1000p
Od: 19 sie 2010, o 17:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tydzień temu posiane goździki brodate mają już jakieś 1,5 cm, ładnie rosną. :D Trochę ich będzie w ogrodzie. Dziś udało mi się wysiać też firletkę i czekam z niecierpliwością na zielone maleństwa.
Mój ogród-czarujący...
Pozdrawiam Monika :)
mmgg
200p
200p
Od: 16 mar 2010, o 09:23
Kontakt:

Post »

Ja posiałem kobee pnącą - pięknie wzeszła, gazanie - wschodzą bardzo słabo;/, białe aksamitki, aksamitki wyniosłe, tujałkę zatokową, zatrwian wrębny, dalię kołnierzykową, cynie: meksykańskie, peppermint stick, datury jednoroczne, słoneczniki karłowe, ursynie, nachyłek złoty karzeł, diaskie. Zobacze, co wyjdzie:)
Awatar użytkownika
paola1a
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 paź 2010, o 22:25

Post »

A ja niecierpliwie czekam na moje aksamitki i werbenę- posiane tydzień temu ale efektu jeszcze nie widać. Muszę im okazać więcej cierpliwości chociaż to trudne - po dwa razy dziennie do nich zaglądam
Paulina
Awatar użytkownika
Anpio7
500p
500p
Od: 7 lut 2009, o 23:34
Kontakt:

Post »

Widzę, że ostro wszyscy wzieli się za siewy ;:138

Tak mnie zastanawia :roll: w jakiej wielkości pojemniczkach (cmxcm)) wysiewacie całą paczkę nasionek np, aksamitek lub cynii, - jaką ilość(wys.) ziemi dajecie bo nie mam wiele miejsca, a też mam już ochotę siać kwiaty, póki co wzięłam się za warzywka :heja

Zauważyłam , że mam coraz cieplej w altance, jeszcze tylko czekam na + temp. nocą, :tan ;:3
może tam wysieje, bo w folii jeszcze nie mam porządków i muszę zamontować nową folie na frontach.

Miłego dnia :wit
"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Awatar użytkownika
anesse81
200p
200p
Od: 2 lut 2011, o 16:40

Post »

moniczek pisze:Tydzień temu posiane goździki brodate mają już jakieś 1,5 cm, ładnie rosną. :D Trochę ich będzie w ogrodzie. Dziś udało mi się wysiać też firletkę i czekam z niecierpliwością na zielone maleństwa.
Witam, powiedz mi jak wysiałaś goździki? masz szklarenkę, czy może czymś okrywasz siewki, bo ja zasiałam, wzeszło troszkę maleńkich roślinek, po czym wszystkie padły! why???? ;:110
Pozdrawiam cieplutko AGA :)
POLE AGI
Awatar użytkownika
JustynaK
200p
200p
Od: 24 lis 2010, o 19:50

Post »

Anpio moje cynie wysiałam w donicy balkonowej podłużnej (15 na 50) więc dość dużej. Siałam nie za gęsto bo nie mam ich zamiaru pikować tylko potem prosto do gruntu :wink:
Awatar użytkownika
Justka
500p
500p
Od: 26 lip 2010, o 18:24

Post »

Oj ja się wstrzymuję resztakami woli z sianiem ;:224 Czekam na ocieplenie i wtedy na dworze pod szybami i agrwłókniną zaszaleję z aksamitkami, astrami i cyniami ;:138
Każdy ma taki świat, jaki widzą jego oczy.
Jose Saramago
Awatar użytkownika
moniczek
1000p
1000p
Od: 19 sie 2010, o 17:55

Post »

anesse81 zasiałam je w ziemi ogrodniczej ze sklepu w doniczce w maleńkich dołkach zrobionych końcem od trzymania łyżki, delikatnie zasypałam i postawiłam przy słonecznym oknie. Potem umiarkowanie podlewałam, żeby miały lekko wilgotno (wodę dostawały raz na 3 dni), bałam się bardzo i uważałam, żeby ich nie przelać (zabiłam w ten sposób już dwie rośliny w domu). Temperaturę miały ok. 24 stopnie, po napaleniu w domu jest bardzo ciepło. :roll: Największe kiełki mają już po dwa malutkie listki, a główki wychylają następne goździki. :) Pudełek do siewu przypominających maleńkie szklarenki nie stosowałam ani żadnych nakryć na doniczkę. Może Twoje roślinki miały za mało wody albo za dużo?
Mój ogród-czarujący...
Pozdrawiam Monika :)
Awatar użytkownika
anesse81
200p
200p
Od: 2 lut 2011, o 16:40

Post »

Z wodą uważam. wilce, kobea i tunbergia świetnie wykiełkowały i rosną. Najgorzej wyglądają roślinki, których ziarenka są mikroskopijne :shock: lobelie i goździk, najpierw wykiełkują a później padają- co za pech ;:223
Dzisiaj wysiałam jeszcze dzwonki- może trochę za szybko, ale co tam :uszy
Pozdrawiam cieplutko AGA :)
POLE AGI
Awatar użytkownika
czarownica00
100p
100p
Od: 21 lis 2010, o 22:02

Post »

Ja siewki spryskuje-zraszam raz dziennie-na razie większość siewek wzeszła-czegom się nie spodziewała :roll: -i są całe w okazałości zielone i żywe :tan Dziś pikowałam kolejne, jutro reszta z dniczki-a posiałam nemezję, jakiś mix czerwonych i majeranek-chyba część z tych siewek zostanie w doniczkach na balkonie, bo miejsca już nie mam na popikowane roślinki-jak będzie cieplej idą na balkon :lol: Za rok zdecydowanie większość będę siała do gruntu ;:224 I tak pewnie znowu zaszaleje grrr
A wracając do mojego czegoś -sprawdziłam z notatnika com wsadziła w tamte miejsca i tam narcyze-vel żonkile były wsadzane-hiacynta mam jednego po drugiej stronie-czyżby cebule mi w sklepie złe sprzedali-w woreczku były :|
Jak popikuje resztę dalii - dziś już troszkę a reszta trochę zmętlikowana przez syna- to w jej miejsce dosieję może miechunkę :wit
Awatar użytkownika
paola1a
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 paź 2010, o 22:25

Post »

Hura - moje aksamitki w końcu się pokazały. Mam nadzieję, że trochę tego będzie i w związku z tym mam pytanie: do czego pikujecie swoje roślinki żeby ładnie się rozrosły? Bo trochę ich mam , co prawda mam trochę starych pojemniczków i doniczek ale nie wiem czy to wystarczy?
Paulina
dawidbanan
---
Od: 29 cze 2009, o 13:22

Post »

Ja jutro będę pikował szałwie błyszczącą, lobelie, astry, canny, oraz będę siał jakieś nasionka.
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00

Post »

A ja moje siewki popikowałam :heja
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”