Moje doniczkowce - Antooosia

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Antooosia pisze:A póki co,mam problem-właśnie zwłaszcza u jukki pojawił mi się biały osad na ziemi...już wyczytałam,że to może być przez twardą wodę :( .A u mnie niestety bardzo twarda jest :( .Muszę się teraz jakoś tym zając...tylko nie wiem,ile tej ziemi mam z doniczki wybrac?
Zbierz z 2-3 cm z wierzchu ziemi uzupełnij nową i podlej roślinę z trzy razy wodą destylowaną po czym możesz wrócić do odstanej kranówki lub mieszanki kranówki z destylowaną. :D
Awatar użytkownika
Antooosia
1000p
1000p
Od: 8 sty 2008, o 08:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Przemo,a czy ten biały osad może byc spowodowany podlewaniem wodą po gotowanych jajkach?
Pozdrawiam,Kinga.
Na skraju lasu jest mały domek...
x-C-j
---

Post »

A po co taka wodą podlewane są rośliny zdecydowanie lepsza jest odstana kranówka. :D
Awatar użytkownika
Antooosia
1000p
1000p

Post »

Przemo,bo tak słyszałam,że to pomaga roślinkom lepiej rosnąc :oops: :oops: .Ktoś jeszcze mówił mojej mamie,że woda spod ziemniaków dobra jest!I podlała tak swoje kwiatki :shock: Niestety,po kilku dniach okazało się, ze to zły pomysł był... :( :( Różne dziwne rzeczy ludzie wymyślają.Czyli co,ten biały nalot to przez wodę z jaj mógł byc?
Pozdrawiam,Kinga.
Awatar użytkownika
Antooosia
1000p
1000p

Post »

I ta jajeczna woda jednak nie taka dobra jest?
Pozdrawiam,Kinga.
x-C-j
---

Post »

Antooosia pisze:I ta jajeczna woda jednak nie taka dobra jest?
Zdecydowanie odradzam bo na ziemi będzie się wytrącał osad soli wapnia w kolorze od białego do pomarańczowego. :D
Awatar użytkownika
Antooosia
1000p
1000p

Post »

Dzięki za radę i za to,że jesteś i czuwasz,byśmy błędów nie popełniali.Zastosuję się bezwzględnie do Twoich zaleceń :D :D
Pozdrawiam,Kinga.
Awatar użytkownika
Beata T
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 sie 2007, o 18:40

Post »

Antooosia pisze:Przemo,bo tak słyszałam,że to pomaga roślinkom lepiej rosnąc :oops: :oops: .Ktoś jeszcze mówił mojej mamie,że woda spod ziemniaków dobra jest!I podlała tak swoje kwiatki :shock: Niestety,po kilku dniach okazało się, ze to zły pomysł był... :( :( Różne dziwne rzeczy ludzie wymyślają.Czyli co,ten biały nalot to przez wodę z jaj mógł być?
A czy aby mama wody nie posoliła przypadkiem tak zrobiła pewna moja znajoma i niestety padło co nieco .... kiedyś nie było tych wszystkich preparatów w sklepie i jakoś kwiaty rosły tylko do wszystkiego trzeba podchodzić z rozwaga i nie podlewać co tydzień ... :P
Awatar użytkownika
Antooosia
1000p
1000p

Post »

No Beatko tu właśnie pies pogrzebany-moja mama zawsze soli ziemniaki podczas gotowania,więc możesz sobie wyobrazic,jakie były straty :oops:
Pozdrawiam,Kinga.
Awatar użytkownika
Beata T
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

No to załatwiła pięknie ja tak załatwiam czystą solą to czego nie chcę mieć na działce .... musiałam tak wytępić mrówki bo tworzyły taki wielki kopiec i niedługo okna bym nie otworzyła bo wszędzie ich było pełno , a leśna mrówka jak dziabnie oj boli :wink:
Awatar użytkownika
Antooosia
1000p
1000p

Post »

Tzn co na te mrówki,sól?Dobrze wiedziec,tylko proszę o szczegóły,bo ja mam z nimi każdego roku problem pod oknami pokoju mojej córki,a że do lasu nie mam daleko...
Pozdrawiam,Kinga.
Awatar użytkownika
Beata T
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Sól wypala roślinność, ale jeśli są to kopce to nie ma rady sypiesz co jakiś czas , na te mniejsze mrówki przy domu to leje gorącą wodę chodzę naokoło domu z czajnikiem :P , a przy drzwiach no i nie tylko można zastosować preparat Proszek przeciw mrówkom ja mam AMEISEN-MITTEL sypie się go na szlakach spacerowych w domu jak i na dworze i działa mrówki tą ścieżką już nie chodzą... :P
Awatar użytkownika
Ziel-ona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2007, o 21:19

Post »

Ja walczę z mrówkami proszkiem do pieczenia :D
Awatar użytkownika
Antooosia
1000p
1000p

Post »

Beato dobra metoda hehe z tym proszkiem, ja z wodą tez próbowałam,ale nic nie dało :( Zielona mrówki proszkiem do pieczenia?Ja słyszałam,że to się do placków daje :D ,a nie do mrówek!!!Zdradz szczegóły tego "przepisu" na ciasto z mrówkami?
Pozdrawiam,Kinga.
Awatar użytkownika
gucia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 27 wrz 2007, o 18:27

Post »

Antoosiu, podziwiam Twoją kolekcję i uśmiecham się, czytając o "różnościach" do podlewania doniczkowców.
Ja słyszałam kiedyś, że fikusa należy, od czasu do czasu, podlać wodą z dodatkiem wódki, nie żartuję!
Ponieważ mój fikus marnie wyglądał, więc pomyślałam....., czemu nie! Podlałam!
Na szczęście nie padł!
Teraz, jako tako wygląda, ale podlewam go tylko biohumusem.
Pozdrawiam serdecznie, Bożena
Moje wątki
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”