Serduszka okazała ( Dicentra spectabilis )
- oliwka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 mar 2008, o 13:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Serduszka okazała
Ja bym wysadziła, ale ostrożnie na tyle, żeby nie rozwalić bryły ziemi.
Mutari - toż to jakis olbrzym!!! Ile ona ma lat???
bo jestem ciekawa czy moja też w przyszłości tak pięknie wyrośnie. A jaka masz ziemię??
bo jestem ciekawa czy moja też w przyszłości tak pięknie wyrośnie. A jaka masz ziemię??
hazart, ona ma 2 lata. A ziemia to, mieszanka czarnoziemu, torfu kwaśnego i takiej zwykłej z łąki
A to wszystko obsypane korą.

- zielone
- 50p
- Od: 14 mar 2006, o 14:25
- Kontakt:
Dicentra spectabilis "Gold Heart" PBR - Serduszka wspaniała
Jak większośc roślin z mniejszą ilością chlorofilu w liściach odmiana ta zdecydowanie wolniej przyrasta od gatunku.

Jak większośc roślin z mniejszą ilością chlorofilu w liściach odmiana ta zdecydowanie wolniej przyrasta od gatunku.

Pozdrawiam Przemek
- magenta
- Od: 31 mar 2010, o 19:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Dwa lata temu posadziłam dwie serduszki i w zeszłym roku słabo rosły. Miałam nadzieję na takie krzaki jak u was, ale niestety. Ziemia gliniasta, ale ciągle dosypuje nowej, nawożę i ,i tak są małe. Może powinnam je wykopać z bryłą ziemi na wiosnę, poprawić podłoże i znowu wsadzić?
Dzisiaj, żeby odstraszyć zimę kupiłam w auchan kłącze serduszki, czy powinnam ją wysadzić do doniczki, a potem do gruntu?
Pozdrawiam
Dzisiaj, żeby odstraszyć zimę kupiłam w auchan kłącze serduszki, czy powinnam ją wysadzić do doniczki, a potem do gruntu?
Pozdrawiam
- zielone
- 50p
- Od: 14 mar 2006, o 14:25
- Kontakt:
Skoro gliniasta to i nie powinna miec humorów. Na glinie podstawą jest woda w okresach letnich i bez deszczowych wtedy powinno się zadbac o wilgoc żeby serduszka nie weszła w czas uśpienia bo i nie przyrośnie. A nawożenie to uwielbia (zwykłym nawozem to nawet co 3 tyg. do lipca. 

Pozdrawiam Przemek
- magenta
- Kontakt:
Wsadziłam póki co do donicy, żeby nie zeschła się przypadkiem i zasiliłam płynnym nawozem
Ale generalnie muszę użyźnić glebę po tej stronie ogrodu, mam wrażenie, że wszystko tam słabej rośnie.

Ale generalnie muszę użyźnić glebę po tej stronie ogrodu, mam wrażenie, że wszystko tam słabej rośnie.
-
- Od: 20 sie 2008, o 20:57
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
magenta
Masz całkowitą rację że serduszka na ziemi gliniastej będzie słabo przyrastała. W tym celu należy bardzo wczesną wiosną jak tylko ziemia na to pozwoli wykopać roślinę i przygotować jej miejsce:
wykop dół głębokości ok. 50cm lub ok. . Średnica dziury ok. 40 cm. Następnie przygotuj ziemię dając 1/5 piachu ? drobny żwirek obojętnie, po dwie równe części ziemi rodzimej tej z wykopanego dołu i innej np. czarnoziem, kompost lub gotowa kupiona w sklepie. To wszystko wymieszaj i wsyp do dołu i posadź serdeuszkę . Nie przejmuj się jak przy przesadzaniu całkowicie ziemia odejdzie od korzenia rośliny tak może się zdarzyć ale nie będzie to miało wpływu na rozwój. Po posadzeniu dodaj nawozu wieloskładnikowego wolno działającego ( osmocote ) np. jedną garść i tyle w roku 2012 będziesz miała takie okazy jak na ilustracjach.
Gdybyś chciała posadzić serduszkę o żółtych liściach to pamiętaj, że do prawidłowego rozwoju potrzebuje ziemi pulchnej takiej że bez problemu sama jedną ręką włożysz w ziemię szpadel i stanowiska w rozproszonym słońcu. Aby rośliny zwłaszcza byliny dobrze ci rosły powinnaś głęboko uprawiać ziemię.
jarek
Masz całkowitą rację że serduszka na ziemi gliniastej będzie słabo przyrastała. W tym celu należy bardzo wczesną wiosną jak tylko ziemia na to pozwoli wykopać roślinę i przygotować jej miejsce:
wykop dół głębokości ok. 50cm lub ok. . Średnica dziury ok. 40 cm. Następnie przygotuj ziemię dając 1/5 piachu ? drobny żwirek obojętnie, po dwie równe części ziemi rodzimej tej z wykopanego dołu i innej np. czarnoziem, kompost lub gotowa kupiona w sklepie. To wszystko wymieszaj i wsyp do dołu i posadź serdeuszkę . Nie przejmuj się jak przy przesadzaniu całkowicie ziemia odejdzie od korzenia rośliny tak może się zdarzyć ale nie będzie to miało wpływu na rozwój. Po posadzeniu dodaj nawozu wieloskładnikowego wolno działającego ( osmocote ) np. jedną garść i tyle w roku 2012 będziesz miała takie okazy jak na ilustracjach.
Gdybyś chciała posadzić serduszkę o żółtych liściach to pamiętaj, że do prawidłowego rozwoju potrzebuje ziemi pulchnej takiej że bez problemu sama jedną ręką włożysz w ziemię szpadel i stanowiska w rozproszonym słońcu. Aby rośliny zwłaszcza byliny dobrze ci rosły powinnaś głęboko uprawiać ziemię.
jarek
- magenta
- Kontakt:
Dzięki za szczegóły! Musze się solidnie przyłożyć do tej części ogrodu. Co roku podsypuję ziemią z donic z tarasu których mam 7, ale tylko po wierzchu. Muszę jednak zgłębić temat
. Zrobię tak jak piszesz. Zwykle na wiosnę wychodzą różne roślinki, dużo jest takich co to się same wysiały, bo rosły w zeszłym roku i żal mi je plewić. Ale cierpią na tym byliny, bo nie uprawiam ich jak należy. Koniec z roztkliwianiem się.

Prawda, na gliniastej ziemi serduszka bardzo słabo przyrasta.Zresztą większość bylin lubiących przepuszczalne gleby tak się zachowuje.U mnie na przyciężkawej glebie serduszka ciągle tak samo wygląda od ponad 10 lat.Biała, słabiej rosnąca z natury nawet 'odważyła się' zginąć, ale posadziłam nową.Jedyne co dobre, to jest w lecie dość długo zielona ( glina trzyma wodę), ale nie zauważyłam, by miało to wpływ na przyrastanie kępy.
Kupowane sadzonki w postaci kłaczy najlepiej posadzić do doniczki, a po dobrym ukorzenieniu ( gdzieś na pocz. czerwca) do gruntu.Za wcześnie nie można jej sadzić gdyż jest wrażliwa na przymrozki i chłody.
Spróbuję posadzić swoją jak opisuje Wesoły, ale zrobię to jak zacznie zasychać, ponieważ jest to optymalny termin przesadzania tej rośliny.
Kupowane sadzonki w postaci kłaczy najlepiej posadzić do doniczki, a po dobrym ukorzenieniu ( gdzieś na pocz. czerwca) do gruntu.Za wcześnie nie można jej sadzić gdyż jest wrażliwa na przymrozki i chłody.
Spróbuję posadzić swoją jak opisuje Wesoły, ale zrobię to jak zacznie zasychać, ponieważ jest to optymalny termin przesadzania tej rośliny.
To nie ma sensu.Ważny jest przepuszczalny grunt pod spodem, to się liczymagenta pisze: Co roku podsypuję ziemią z donic z tarasu których mam 7, ale tylko po wierzchu.

-
- Od: 20 sie 2008, o 20:57
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
selli7
Przesadzałem spore ilości serduszek systematycznie latami i możesz mi wierzyć, że wiosna jest idealnym terminem jej przesadzania czy rozsady. Jedynym minusem jest brak kwitnienia bo nawet jak pokarze kwiaty to powinny zostać ucięte. Jeśli tylko przesadzamy całe serduszka bez dzielenia to nie ma potrzeby dawania jej do donicy. Jeśli ktoś boi się o jej stratę to po posadzeniu należny wbić trzy patyki w ziemię złączyć ich górną część coś na wzór wigwamu podlać miejsce sadzenia a o patyki owinąć obojętnie jaką folię. W folii należny zrobić kilka niewielkich otworów lub raz na parę dni podnosić jej dolną część by ziemia się przewietrzyła. Po kilku tygodniach ściągamy całkowicie folię.
Na pewno gdybym miał zrobić sto czy więcej sadzonek to tak bym nie postępował i wybrał bym wariant doniczkowania ale z pojedynczymi sadzonkami myślę, że tak jest prościej. To tyle.
jarek
Przesadzałem spore ilości serduszek systematycznie latami i możesz mi wierzyć, że wiosna jest idealnym terminem jej przesadzania czy rozsady. Jedynym minusem jest brak kwitnienia bo nawet jak pokarze kwiaty to powinny zostać ucięte. Jeśli tylko przesadzamy całe serduszka bez dzielenia to nie ma potrzeby dawania jej do donicy. Jeśli ktoś boi się o jej stratę to po posadzeniu należny wbić trzy patyki w ziemię złączyć ich górną część coś na wzór wigwamu podlać miejsce sadzenia a o patyki owinąć obojętnie jaką folię. W folii należny zrobić kilka niewielkich otworów lub raz na parę dni podnosić jej dolną część by ziemia się przewietrzyła. Po kilku tygodniach ściągamy całkowicie folię.
Na pewno gdybym miał zrobić sto czy więcej sadzonek to tak bym nie postępował i wybrał bym wariant doniczkowania ale z pojedynczymi sadzonkami myślę, że tak jest prościej. To tyle.
jarek
Wesoły, chyba małe nieporozumienie.Odpowiedziałam na wyżej zadane pytanie Magenty.Oczywiście, że przesadzając w ogrodzie nie trzeba sadzić sadzonek z dzielonych roślin do doniczek, tylko wprost do gruntu. Te kupowane wczesną wiosną w woreczku i rozhartowane w ciepłym sklepie lepiej sadzić do doniczki.kupiłam w auchan kłącze serduszki, czy powinnam ją wysadzić do doniczki, a potem do gruntu?