Identyfikacja róż
- Rozanka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 lut 2009, o 13:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Identyfikacja róż
Ewuniu -Daisy, mam Casanowę, ale zdaje się, że wygląda inaczej. Jest delikatniejszy i ma bardziej kremowo-złote płatki. Ta róża to różyca, kupiona jako pnąca, ale mój M nie dopytał, albo zapomniałDaisy pisze:Rozanko, Ewuniu, ta pierwsza róża wygląda jak mój Casanowa. Wielkie liście, nawet jak złapie plamistość to po oberwaniu nowe są ładne. Pachnie i kwitnie bez przerwy do zimy.

To moja Casanowa

Dziewczyny, jestem pod wrażeniem tych waszych rozmów ... Wasza wiedza o różach jest imponująca. Nawet nie miałam pojęcia ,że oprócz Knirpsa jest jeszcze taka Pepita, wyrośnięta bliźniaczka o innym odcieniu lica . Jakby jakiś laik z boku posłuchał tych rozważań o kolorze , długości pędu , to by pomyślał " - Ale o co chodzi ?... Badyl , to badyl"
Ale te emocje rozumiemy tylko my - bywalczynie i bywalcy forum.

Ale te emocje rozumiemy tylko my - bywalczynie i bywalcy forum.

tęsknimy do ogrodów, może dlatego ,żeśmy wypędzeni z raju...
Firletka -Wizytówka
Firletka -Wizytówka
- sylvia_sirena
- 1000p
- Od: 23 lis 2009, o 11:52
- Zenia
- Od: 6 wrz 2007, o 20:35
Także jestem ciekawa tych oznaczeń z boku bo nigdy nie wiem. Może ktoś wie..bardzo proszę niech podpowie. 

- Gabriela
- Od: 18 gru 2007, o 17:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A mnie się wydaje że dziewczynom chodzi o te pojedyncze literki z boku...
- Zenia
- Od: 6 wrz 2007, o 20:35
Tak Gabrysiu...właśnie o te pojedyncze litery. 

Sylvio i Zeniu,
kiedyś w ogrodniczym spodobała mi się "kartonikowa" róża ,też bez nazwy odmianowej jedynie z numerem na boku. Na opakowaniu znalazłam również adres i numer telefonu producenta i po prostu zadzwoniłam z pytaniem, co sprzedają. Pani była bardzo uprzejma i wszystko mi wyjaśniła , nie tylko co dotyczyło interesującej mnie odmiany ale i całej reszty , która była w sprzedaży.
Sylwio - z Twoimi różami pewnie jest ten problem ,że to "markietanki" ( lidlowskie ?) i na kartonie długo by szukać producenta, pewnie jest tylko oznaczenie sieci, która je rozprowadza.
Pozostaje więc czekać aż zakwitną, albo dzwonić do centarli handlowej marketu - muszą wiedzieć , co sprowadzają, tylko czy chce im się szukać ?...
Oznaczenia nic nie kosztują, a umieszczenie nazwy odmianowej tak. Wtedy cena nie wynosiłaby 6,99 zł.
kiedyś w ogrodniczym spodobała mi się "kartonikowa" róża ,też bez nazwy odmianowej jedynie z numerem na boku. Na opakowaniu znalazłam również adres i numer telefonu producenta i po prostu zadzwoniłam z pytaniem, co sprzedają. Pani była bardzo uprzejma i wszystko mi wyjaśniła , nie tylko co dotyczyło interesującej mnie odmiany ale i całej reszty , która była w sprzedaży.
Sylwio - z Twoimi różami pewnie jest ten problem ,że to "markietanki" ( lidlowskie ?) i na kartonie długo by szukać producenta, pewnie jest tylko oznaczenie sieci, która je rozprowadza.
Pozostaje więc czekać aż zakwitną, albo dzwonić do centarli handlowej marketu - muszą wiedzieć , co sprowadzają, tylko czy chce im się szukać ?...
Oznaczenia nic nie kosztują, a umieszczenie nazwy odmianowej tak. Wtedy cena nie wynosiłaby 6,99 zł.

tęsknimy do ogrodów, może dlatego ,żeśmy wypędzeni z raju...
Firletka -Wizytówka
Firletka -Wizytówka
-
- Od: 16 lis 2008, o 17:19
- Kontakt:
Witam
U mnie zakwitła pierwsza w tym roku róża

Czy ktoś może zna jej imię?

U mnie zakwitła pierwsza w tym roku róża

Czy ktoś może zna jej imię?
- KasiaPuk
- 200p
- Od: 17 sty 2011, o 21:25
Witajcie!
Czy mogłabym prosić o pomoc w identyfikacji moich róż?
Zakwitły dwa krzaczki, a ja nie mam pojęcia kto one;)
Przycięłam je dość mocno w zeszłym roku, wypuściły pędy i dużo pąków.
Pierwsza wygląda tak:

I w pełnym rozkwicie:

A druga, żółta, ma mocniejszy kolor w pąku niż w rozkwicie:

Obie pięknie pachną, ta stulistna mocniej "różowo", a ta żółta raczej słodko. Zresztą nie wiem jak to opisać;)
Proszę o pomoc;)
Czy mogłabym prosić o pomoc w identyfikacji moich róż?
Zakwitły dwa krzaczki, a ja nie mam pojęcia kto one;)
Przycięłam je dość mocno w zeszłym roku, wypuściły pędy i dużo pąków.
Pierwsza wygląda tak:
I w pełnym rozkwicie:
Obie pięknie pachną, ta stulistna mocniej "różowo", a ta żółta raczej słodko. Zresztą nie wiem jak to opisać;)
Proszę o pomoc;)
Horse riding - an art of keeping a horse between you and the ground.
- martinez_82
- 500p
- Od: 1 wrz 2008, o 10:18
Serdecznie witam. Oczywiście mam gorącą prośbę o identyfikację mojej róży. Kupiłam różę będąc pewną ,że jest to róża o białych kwiatach,tak było przynajmniej w opisie. Miała to być pnąca róża o nazwie" White Knight". Pnąca jest na pewno lecz gdy zakwitła byłam odrobinę zaskoczona bo kwiaty okazały się nie białe jak się spodziewałam tylko krwistoczerwone z bardzo żółtym środkiem. Róża ta na dodatek ślicznie pachnie. Co ciekawe płatki które są jeszcze stulone są prawie białe. Mam nadzieję ,że moja róża dzięki Wam nie pozostanie bezimienna.

- AniaDS
- Od: 23 sie 2008, o 00:13
- Kontakt:
Abraham DarbyKasiaPuk pisze:Pierwsza wygląda tak:
I w pełnym rozkwicie:
Proszę o pomoc;)
http://www.helpmefind.com/rose/l.php?l=21.142733
i Arthur Bell
http://www.helpmefind.com/rose/l.php?l=21.138907