Zdjęcia siewek i rozsad - sezon 2011

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
esony1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2010, o 20:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Zdjęcia siewek i rozsad - sezon 2011

Post »

Rusalka pisze:Edytko..
ale wg "mądrości narodów" należy kapustne w niższych temp trzymać..
Aniu, może i trzeba, ale ja w niższej temperaturze bym pewnie zamarzła ;:3 a one o tym pewnie nie wiedzą i rosną sobie. Może lekko wybiegnięte ( tłok juz mam na parapecie i moje siewki zaczynają jedna drugą ;:14 )
ale teraz więcej słonka i może się wreszcie ociepli to pójdą precz pod folię.
pozdrawiam
Edyta
Awatar użytkownika
rafik_ptp
100p
100p
Od: 5 mar 2011, o 09:36

Post »

forumowicz pisze:rafik_ptp napisał
Ja piszę z własnego doświadczenia i na podstawie doświadczeń moich znajomych którzy również uprawiają pomidorki, nigdy nie dawałem wapna, kredy, dolomity pogłównie, zawsze na jesień przed uprawą no np pomidora, i to w zupełności wystarcza....
a co napisał ecopom ?
Uprawiam pomidory towarowo i stosuję kredę i dolomit . Nawet w czasie wegetacji stosuję kilka razy kredę (ziemia kl V i VI ) ,a czasem wapna jeszcze jest za mało poniżej 2000 (norma do 3000), ważne aby pH było w normie i proporcje nawozów.
Jesteście obaj z jednego województwa co nie znaczy, ze macie ten sam typ gleby skoro jeden kreduje glebę a drugi nie musi. Czy to znaczy że ecopom uzywa kredy i dolomitu tak dla jaj, by przypadkiem jego pomidory nie były tańsze niz u konkurencji ? . Rozumie, że moze Pan nie pojmowac co to jest pH choć jako plantator całą gęba- powinien Pan. Pan jest widocznie z tych nowobogackich, którzy uwazają, że wystarczy umieć liczyć pieniądze. ;:14
:wit A ja widzę że umie pan Panie forumowicz tylko cytować innych, cytować fragmenty z Wikipedii, stron dla rolników a tak naprawdę sam pan tego nie rozumie... a jeszcze z racji że jest Pan chemikiem wyolbrzymia pan rolę pH, pH to ni wyrocznia...
Czytałem Pańskie poprzednie posty w kilku działach i tylko Pan sypie terminologią, pojęciami aby wydać się bardziej elokwentnym? Bo nikomu Pan tym nie pomaga, każdy może zajrzeć do Wikipedii :P
A tu liczy się doświadczenie i chęć doradzania innym a nie autoprezentacja. :tan

Ps rozumiem co to jest pH robię analizy gleby, bo w przeciwieństwie do Pana Panie pH-forumowicz ja nie mogę pozwolić sobie na błędy i cytowanie teorii bo ja żyję z uprawy warzyw :tan
Uprawa warzyw dla jednych jest przyjemnością , dla mnie jest sposobem zarabiania pieniędzy co wcale nie znaczy że nie sprawia mi to dużo przyjemności ;)
Awatar użytkownika
rafik_ptp
100p
100p

Post »

:wit A jak to co forumowicz piszesz teraz ma się do tego co napisałeś w innym temacie cytuje
"któż to wapnuje glebę na wiosnę ?. Tym bardziej wolno działającym dolomitem. A o przenawożenie przy stosowaniu obornika naprawdę trudno. Poza tym, przy systematycznym stosowaniu dużych dawek obornika wapnowanie jest zbędne. Wapnowanie stało się modne/ i konieczne/ odkąd zaczęło przeważać nawożenie..." :heja
Więc jak widać po prostu zawsze lubisz być w opozycji nie ważne jaka jest prawda :tan
Ja mam jedno zdanie które powtórzę jeszcze raz, wapnowanie tak ale na jesieni a nie pogłównie, pogłównie daje z nawozów zawierających Ca tylko saletrę wapniową. A piszę to nie dlatego że przeczytałem w "Haśle Ogrodniczym" tylko z doświadczenia bo co roku sadzę 1 ha ( 27 000 sztuk) pomidora.
Uprawa warzyw dla jednych jest przyjemnością , dla mnie jest sposobem zarabiania pieniędzy co wcale nie znaczy że nie sprawia mi to dużo przyjemności ;)
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

@ rafik_ptp

Raz pan pisze :
tylko pH,
Innym razem:
o pH gleby,
Panie plantatorze wielki, pan nawet nie wie jak sie to poprawnie pisze . ;:14
Juz nie mówiąc o tym, żeby pan to rozumial.
Ja juz widzę ,jak wygląda ta pańska plantacja :
około 30 000 -40 000 sztuk brokuła
+ jeden burak. ;:223

PS. 40.000 brokułow na 1 ha ?. czyli 4 szt na 1 m2.Jeden brokuł od drugiego w odstepie 1 metra?

TO PAN JESTEŚ FAKTYCZNIE WIELKI PLANTATOR

Przyganiał kocioł garnkowi, 4 szt. czegokolwiek na 1m? nie oznacza, że rosną w odstępie jednego metra. Za chwilę braknie nazw warzyw na określanie niewiedzy w jakiejś dziedzinie. Pamiętajmy, że nikt, ale to nikt nie jest nieomylny! kozula
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Panowie - dyskutować można na argumenty a nie na wzajemne obrażanie się.

Każdy z nas, czytających i tak wybierze opcję która bardziej do niego przemawia.

Wątek dotyczy zdjęć siewek i rozsad a nie tego kto ma "lepszą rację".
Awatar użytkownika
zelwi
500p
500p
Od: 27 cze 2007, o 09:50

Post »

Moja sałata siana 6. lutego:
Obrazek

i seler siany 6. lutego:
Obrazek
Tomek
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

BENITTTKA napisała;
W połowie lutego założyłam wątek "pikowanie raz jeszcze" gdzie dowiedziałam się od Was, że pikować należy dopiero, gdy roślinki mają co najmniej 2 listki właściwe. A teraz się okazuje, że im szybciej tym lepiej ?!? Pierwszy raz "produkuję" swoje własne roślinki i mam w związku z tym wiele wątpliwości.
Jak sama zdążyłaś zauważyć , na tym forum są również sprzeczne z sobą informacje. Niestety są tacy co udzielają odpowiedzi nie uzasadniając ich, ani słowem.

Z pikowaniem roślin nie ma co się śpieszyć, podstawową informacją dla nas w sprawie terminu pikowania powinno być czy roślinom we wspólnym naczyniu jest już za ciasno, i czy wspólny ich wzrost powoduje zabieranie światła innym roślinkom.

Zbyt wczesne pikowanie roślin ,nie jest dobre dla roślin gdyż nie został jeszcze dobrze rozbudowany system korzeniowy danych roślin, tak samo nie jest korzystny , gdy roślin jest dużo i rośliny wytworzyły ( kłębowisko) powiązanych w ziemi korzonków.

Zaletą pikowania jest to że podczas wyjmowania jej z dotychczasowego miejsca ( delikatnego) i tak następuje przerwanie ich włoskowatych korzonków , chodzi o to by tych uszkodzeń było niewiele. Posadzona roślina w nowym miejscu na początku odbudowuje system korzeniowy i staje się on mocniejszy niż gdyby tej rośliny nie pikować.

Pikowanie zbyt wczesne powoduje że system korzeniowy rośliny jest malutki i nawet przy delikatnej pracy zostaje on tak uszkodzony że po przepikowaniu roślina nie jest w stanie go odbudować i ginie.

Stąd przyjęło się ,słuszne według mnie twierdzenie, że najlepiej jest pikować rośliny gdy roślina wytworzy co najmniej dwa listki "właściwe".
Awatar użytkownika
Benitttka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 3 lut 2011, o 10:33

Post »

Tadeuszu, dziękuję Ci - można na Ciebie zawsze liczyć ! ;:63
Awatar użytkownika
rafik_ptp
100p
100p

Post »

forumowicz pisze:(...) TO PAN JESTEŚ FAKTYCZNIE WIELKI PLANTATOR
Potwierdza pan tylko moją tezę ;:138 Że nic pan nie wie, nie ma pan doświadczenia a sypie tylko pustą terminologią. Sprzeczając się czy pH czy pH gleby udowadnia pan to :P
Co roślinę obchodzi czy napiszę pan pH czy pH gleby ? :;230
Ważne jest żeby wiedzieć co jej potrzeba...
A o brokule proszę poszukać (a pan to lubi robić) w google to może pan się dowie jak powinno się sadzić :P
A jak by pan chciał zasadzić to panu podpowiem : sadzę sadzarką dwurzędową rostaw w rzędzie 40 cm a rząd od rzędu 65 cm. życzę powodzenia w uprawie. :wink:

Ps ja pana nie obrażam, a nazywając mnie burakiem dowodzi pan tylko jaki jest poziom pańskiej inteligencji i kultury.
Życzę powodzenia w uprawie :tan
Awatar użytkownika
rafik_ptp
100p
100p

Post »

:wit
Mam dla Pana forumowicz dobrą radę niech pan latem pujdzie na pole do jakiegoś rolnika w okolicy i zobaczy jak rosną rośliny, pomidory, brokuły,kalafiory, kapusta bo naprawdę te w realu różnią się trochę od tych ze zdjęć internetowych :lol:

A teraz jeszcze pomogę panu liczyć: dla uproszczenia przyjmijmy że mam pole w kwadracie, 1 hektar to kwadrat o boku 100 m.
Więc rzędy będą miały 100m długości, brokuł sadzony co 0,40m więc 100/0,40 = 250.
A więc 250 sztuk roślin w rzędzie... teraz policzymy ile będzie rzędów:
100/0,65 (bo rzędy sadzarka ma ustawione na 65cm) = 153
Więc rzędów jest 153... teraz jeszcze musimy uwzględnić drogi w uprawie do opryskiwania ciągnikiem i zbioru, więc potrzeba około 4 dróg każda z nich zabiera w przybliżeniu tyle miejsca co 2 rzędy więc 4*2=8.
Od 153 rzędów odejmujemy 8 ( pustych na drogi) to daje 145 rzędów.
Teraz już możemy pomnożyć ilość roślin w rzędzie przez ilość rzędów: 250*145=36 250 ;:138
Więc mamy 36 tys. roślin na 1ha. Czy 36 000 jet pomiędzy 30 000 - 40 000?
chyba tak :tan Rozumie pan czy dołączyć rysunek pomocniczy?

Jak pan widzi w rolnictwie nie tylko trzeba znać się na uprawie roślin, ale także na ekonomi (liczyć kasę :P ) i jak widać również na matematyce.

A teraz prosił bym pana dla dobra forum o dyskutowanie na temat a nie obrzucanie mnie inwektywami, bo ja nie zniżę się do pana poziomu i nie będę "wyzywał" się jak dzieci w przedszkolu.

Pozdrawiam ;:196 i rzyczę sukcesów w amatorskiej uprawie warzyw :wink:
babcia360
50p
50p
Od: 26 sty 2011, o 19:50

Post »

Skoro mamy tu naukowców...Proszę o wyjaśnienie mi następującej sprawy
.Zdobyłam kilka nasionek pomidora Raf.A,że nasionka dotarły z Hiszpanii,więc wiedze o nich zdobywałam z tekstów tłumaczonych.Zrozumiałam,że należy je podlewać słoną wodą-wtedy roślina pobiera więcej cukrów z gleby.Jadłam tego pomidora,jest wyrażnie słodki.Moja skromna wiedza podpowiada mi ,że niewiele roślin toleruje zasolone gleby.Pozdrawiam Babcia
frant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 23:24

Post »

Babciu, ja tam do naukowców nawet niepodobny , ale się wypowiem :wink:. Sól ( sól z wody morskiej , czyli chlorek sodu ) , nijak nie zalicza się do składników odżywczych pomidora , z pewnością za to będzie szkodzić ... A roślina też w zaden sposób nie może " pobierac cukrów z gleby " - cukry są produktem magazynowanym min. w owocach , ale wynikają z przemian fotosyntezy ( energia słoneczna + składniki mineralne + woda + temperatura +..) . Na poprawienie " słodkości " w owocach wydatnie wpływa dobre zaopatrzenie w potas , fosfor , magnez ...ale nie SÓL.
babcia360
50p
50p
Od: 26 sty 2011, o 19:50

Post »

Ja tez tak myślę.A może żle zrozumiałam te tłumaczenia?Dziękuje za odpowiedż Babcia
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Może chodziło o poetycki opis owiewania słoną morską bryzą krzaczków z pomidorami, jak czasami zdarza się czytać w opisach winnic... Że to niby tylko od tej bryzy smak winogron zmienia się i nadaje winu ten jedyny, niepowtarzalny bukiet itd itp.

A prawda jest taka, że pomidory w Hiszpanii rosną w namiotach i żadna bryza tam nie dociera, a tylko wysoka temperatura, zraszacze i mnóstwo słońca, jakiego u nas nie uświadczysz, bo czegoś inne położenie geograficzne mamy... Tak więc słodkie pomidory rzeczywiście tam są, ale na pewno nie od cukru w glebie, ani od soli w ziemi, czy odwrotnie :)

Identycznie słonecznie słodkie pomidory mają Grecy i południowi Włosi, a nawet Węgrzy i Bułgarzy.
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
rafik_ptp
100p
100p

Post »

Pelasia pisze::wit Byki nie świadczą o pozimie człowieka.... :oops: Normalnie wstyd mi za Was...
Czasami przesadzacie w przkomarzaniu sie kto ma rację.Tak nie powinno być
Asia
Ma Pani rację ;:138 więc ze swojej strony obiecuje nie wdawać się w dyskusje z panem forumowicz, bo jak widać to nic nie daje.
Pozdrawiam ;:180
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”