Jednak nie chciałbym próbować takiej smażonej cebulki?
Prażenie w piekarniku jest bardziej skuteczne, bo zwęgla resztki roślin i później można je łatwo wypłukać (po wystygnięciu), jednak wymaga więcej pracy.
Piotres....bardzo rzadko stosuję metodę przelewania wrzątkiem ,na ogół stosuje nowy.Sklep mam niedaleko więc się nie bawię w prażenie.Ot lenistwo lub jak kto woli rozrzutność ARHIZ ....kilka razy próbowałam w wodzie i ponosiłam klęskę .Nie wiem co złego robię.bardzo jestem ciekawa tej Twojej nowej paprotki.
Wielkość ziarna keramzytu należy dobrać do wielkości roślin (wielkości bryły korzeniowej). Do małych drobny 4-8 mm, do większych 8-16 mm, a nawet grubszy.
Do małych sadzonek raczej używam drobniejszego, u nas dostępnego pod nazwą ?ceramgrys? granulacja B.
Do dużych jak np. ta moja dracena może być taki 8-16mm.
Ta szeflera powinna już mieć z 1,5 metra wysokości, bo ma 8 lat. Jednak dwa razy w sezonie letnim została zaatakowana, najprawdopodobniej przez tarczniki. Straciła wtedy większość liści i musiała zostać poobcinana. Dlatego ma takie grube pnie.
Alunia....Piotrjes juz odpowiedział Ci na pytanie odnosnie wielkości keramzytu.Do małych roślinek stosuję najdrobniejszy,wielkości tik-taka .Piotrjes ........Twoje kwiaty śą potwierdzeniem że kwitnące tez swietnie rosną w hydro.
Hipeastrum ...piękne i chyba na 8 marca specjalnie zakwitło.Dziękuję za wstawienie zdjęć
Wiecie gdzie mozna kupic zestawy do hydroponiki w Warszawie?
Tak wiem ze jest sklep.hydroponika.pl ale chce sprobowac z jedna doniczka. Placenie 11 zl za przesylke rzeczy wartej 7 zl jest bez sensu.
W internecie znalazłem taką firmę Agro Bio Ekspert z Warszawy, jednak nie wiem czy można tam kupować prywatnie, czy sprzedają tylko dla firm. Sprawdź w internecie, są tam ich nr telefonów.