Wszystko o pomidorach 5cz. (01.01.10 -

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
rafik_ptp
100p
100p
Od: 5 mar 2011, o 09:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wszystko o pomidorach 5cz. (01.01.10 -

Post »

Też pakują w małe opakowania?
Uprawa warzyw dla jednych jest przyjemnością , dla mnie jest sposobem zarabiania pieniędzy co wcale nie znaczy że nie sprawia mi to dużo przyjemności ;)
Awatar użytkownika
smonika
500p
500p
Od: 29 gru 2008, o 18:51

Post »

Pakują - używałam wszystkich trzech i na pewno są, a przynajmniej były dostępne w ubiegłym roku.
Pozdrawiam, Monika
Awatar użytkownika
ewikk77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2010, o 21:21

Post »

W zeszłym deszczowym roku również i u mnie pomidory dopadły choróbska. W związku z tym, że nie stosuję chemicznych środków ochrony roślin w warzywniaku, a praca zawodowa nie pozwala mi na dopilnowanie wszystkiego, postanowiłam podobnie jak Ekopom sadzić pomidory tylko pod folią. Zobaczymy tylko czy moje zamierzenie się uda. Do tej pory nie kupiłam folii, jedynie wypytałam co i jak, ale stwierdziłam, że nie będę w mróz jej woziła. Tylko, jeszcze trzeba będzie ją nałożyć... nie wiem kiedy, nie mówiąc o tym, że tunel "przejęłam" w stanie nieco nieogarniętym po zeszłym roku :?
pozdrawiam Ewa
sebapila
200p
200p
Od: 14 lut 2011, o 20:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Co do agrotkaniny , do uprawy pomidorów powinna być biała . Jak ktoś chce sprawdzić , może przystawić do stojących na parapecie doniczek z rozsadami coś czarnego i białego ( od strony mieszkania rzecz jasna ) . Od czarnego rośliny będą ,,uciekać '' , a obok białego będą rosły prosto . Szególnie dobrze widać to zjawisko na siewkach .
Biała agrotkanina poprawia oświetlenie pomidorów szczególnie przy ścianach tunelu i przyspiesza wzrost . Ziemia pod nią utrzymuje dobrą strukturę . W tunelu jest mniejsza wilgotność , przez co pomidory mniej chorują i wymagają mnej oprysków . Wady w uprawie amatorskiej - nie posadzisz już sałaty czy rzodkiewki i musisz mieć sprawny system nawadniający .
czy to znaczy,że dla pomidorów dawać białą agrowłókninę na podłoże zamiast czarnej?
Gdyby rzeźnie miały ściany ze szkła, wszyscy byliby wegetarianami
gossha87
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 28 lut 2011, o 16:06

Post »

A kiedy wysadzać na dwór pomidory gruntowe?? Ja mam pomidory roma. Będą one pod folią.
Taką:
http://www.wilkinsonplus.com/Mini-Green ... YYKg%3D%3D

Lepiej w ziemi, czy w doniczkach?

Jestem zupełnie zielona... :)
mirzan
---
Od: 23 maja 2005, o 06:50

Post »

Roma najlepiej do gruntu.To dosć późny pomidor,obficie owocuje,twarde owoce,bardzo dobre
na przecier.Rośnie szeroko,zajmuje sporo miejsca.
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj GOSIU, trudno Ci odpowiedzieć nie znając warunków pogodowych panujących w Twojej okolicy.

U nas pomidory wysadza się do zimnych szklarni, czy tuneli foliowych po 20 kwietnia, gdy jest już pewność że nie będą spadki temperatur niż -5 stopni. Oczywiście sadząc pomidory tak wcześnie, trzeba być przygotowany w w każdej chwili nocą może temperatura na zewnątrz tunelu spaść poniżej zera.

Jeżeli zapowiadają przymrozek rzędu minus jeden,czy dwa stopnie to wystarczające jest szczelne zamknięcie szklarni, czy foliaka, jeżeli zapowiadają spadki temperatur poniżej minus dwa stopnie do minus pięciu , to trzeba by było jeszcze dodatkowo w tunelu okryć posadzone rośliny włókniną.

Dobrym sposobem postępowania o tak wczesnej porze roku jest posadzenie pomidorów razem z doniczkami, wtedy w przypadku wystąpienia nocnych przymrozków można je wyjąć z ziemi ( oczywiście z doniczkami i przenieść na noc do pomieszczenia gdzie im przymrozek nie będzie szkodził.

Również zaletą takiego postępowania jest to że pomidory przebywając w szklarni, czy tunelu , a więc w niższej temperaturze ( zwłaszcza nocą) , będą się aklimatyzowały i po przystosowaniu się do takich warunków po ( 5-10 dniach) rozpoczną szybki wzrost.

W oparciu o panujące w Twojej okolicy warunki klimatyczne i moją podpowiedz podejmij odpowiednią decyzję. Pomidory nie powinny być dłużej w doniczkach niż to jest niezbędne, bo po zaaklimatyzowaniu się korzenie szybko rozpoczynają budować pajęczynę korzonków rozprzestrzeniając się na szerokość tuż pod powierzchnią ziemi.

Możesz również ,jeżeli masz większe doniczki, przełożyć pomidory do tych doniczek, uzupełnić ziemią z tunelu i dopiero te w większych doniczkach posadzić do gruntu, wtedy nie musisz się śpieszyć z szybkim pozbyciem się doniczek.
gossha87
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

już jestem ciekawa jak to wszystko wyjdzie :D
Awatar użytkownika
milka 1
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 11 wrz 2010, o 20:11

Post »

po przerwie
pomidory rosną w ogrzewanej szklarni do 15lutego doświetlałam
zapylać nie muszę bo nie ma potrzeby,zresztą u mnie latają już bączki i osy
niektóre mają już kwiaty.
pozdrawiam.
PKasia
200p
200p
Od: 7 lut 2011, o 18:00

Post »

Milka 1, ale ci zazdroszczę! :D A nam pozostało czekanie do kwietnia....
Pozdrawiam Kasia
Awatar użytkownika
milka 1
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 11 wrz 2010, o 20:11

Post »

myślę że pierwsze pomidory będę miała ok. 1-5 maja
sebapila
200p
200p
Od: 14 lut 2011, o 20:37

Post »

właśnie ciągle chodzi mi po głowie mały,ogrzewany tunel.co do doświetlenia,to na 10m2 wystarczy jedna lampa HPS o mocy 600W.to jeszcze do przełknięcia..ale ogrzewanie...właśnie,jak to wygląda na np. 1m2?
Gdyby rzeźnie miały ściany ze szkła, wszyscy byliby wegetarianami
gossha87
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Czy sadzonki mają stać na oknie od strony południowej?
Awatar użytkownika
KasiaPuk
200p
200p
Od: 17 sty 2011, o 21:25

Post »

Gossha 87, ja jestem z Kentu, u Ciebie w Leeds może być nieco chłodniej. Mam 6 sadzonek z pomidorów ze sklepu ogrodniczego, z nasion jeszcze nie wysiałam. Pomidorki dobrze się mają u mnie na wschodnim oknie, ustawiłam im ekrany z białej tektury od strony pokoju, od paru dni mają też nieco cieplej. Nie wiem czy na południowym oknie pomidorki Ci nie wybiegną, musisz zadbać żeby miały bardzo ciepło bo wydaje mi się że inaczej mogą wyciągnąć się do światła. Dawaj znać co siejesz/sadzisz, będziemy miały porównanie;D ;:3
Horse riding - an art of keeping a horse between you and the ground.
gossha87
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Mam pomidorki roma, wysiane już w lutym i dwa dni temu przepikowane.
Będą szły pod folię.

Nie wiem czy znasz ten sklep, ale w b&q ten można kupić:
http://www.wilkinsonplus.com/Mini-Green ... YYKg%3D%3D

W tej chwili są na parapecie od strony północno-zachodniej. Tam też je wysiałam i wyrosły super.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”