Ogród Andzi

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
RomciaW
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 gru 2008, o 20:58
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród Andzi

Post »

Bardzo ładną i ciekawą masz okolicę Aniu ;:138 Wiesz ja lawendy nie stratyfikowałam [ tak to się chyba nazywa ] :;230 Ciekawe jak Ci wyjdzie :?: Współczuję z powodu nornic :evil: Śliczna canna ;:108
beatann
500p
500p
Od: 18 wrz 2010, o 09:32
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Fajny wątek i to krajanki. Pozdrawiam i się wpraszam na następne wizyty. :tan :tan :tan
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Post »

Romko lawendę wysiałam i postawiłam na zewnątrz, niech przemarza...za kilka dni postawię w domu.
Wysiałam mieszanką nasion, byliny średnio wysokie... większe przebrałam i posadziłam osobno ale drobnych było tyle że szok posiałam wymieszane. Nie mam pojęcia gdzie je upchnę jak wszystkie zejdą.
Nasiona bazylii czerwonej też zaczynają pękać ;:138 słoneczko bardzo im służy...teraz mam mały problem, parapety są za ciasne :roll:

beatann :wit witaj, zapraszam częściej :P
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Aniu czytam, że u Ciebie już powysiewane roślinki. Ja nie sieję dużo w tym roku. Jedynie hosty, niecierpki, lwie paszcze, astry i dalie. A później już bezpośrednio do gruntu aksamitki .Mam zamiar wziąć się za to jutro, ziemia już kupiona, kuwetki też dziś kupiłam, bo zeszłoroczne nóg dostały :roll: i nie mogę znaleźć :roll:
maryla73ab
1000p
1000p
Od: 26 sie 2008, o 19:21

Post »

Witaj Aniu,ja nie szaleje z wysiewami w tym roku,ciężko potem to przytrzymać w domu,gdyby była ładna słoneczna pogoda jak przez ostatnie kilka dni,to było by łatwiej,a tak to powyciąga się to i potem padnie... :D
pozdrawiam Maryla...

Moje wątki
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27

Post »

Aniu ;:167 widzę, że wysiewy udane ;:138

Kalli nigdy nie sadziłam, więc zielona jestem w tym temacie :oops:
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aga nie wszystko mogę wysiać, parapety zastawiłam że nic już nie wcisnę...dzisiaj byłam w markecie ale nic nie kupiłam...nawet na cebulki się nie skusiłam. Był spory wybór mieczyków ale w tamtym roku mi obrodziły i na razie nie chcę następnych. W różowym kolorze mam kilka kilogramów, teraz się zastanawiam gdzie posadzić.
Bazylia zaczyna kiełkować, ciekawe czy wszystkie nasiona zejdą :)
Astry nie siałam do doniczek, tylko od razu na rabaty. Wydaje mi się że jeszcze jest za wcześnie siewki się wyciągną.
Też się teraz zastanawiam czy nie za wcześnie wysiałam, niektóre nasiona już kiełkują.
Dowiedziałam się że nasiona można przykryć włókniną :?: nigdy tak nie robiłam.

Marylko, już wysiałam więc nic nie poradzę...zostawiłam po troszku w torebce, jak zrobi się cieplej to wysieję pozostałe bezpośrednio w ogrodzie.
Wczoraj przesadziłam begonie w nową ziemię, pokazały się pierwsze listki...jak pozostałe wypuszczą listki to przeniosę do domu. Myślę że jak teraz ruszyła wegetacja to niedługo pokażą się pączki.

Po jakim czasie mogę zacząć zasilać je nawozem do roślin kwitnących :?:

Halinko, kallie miałam dawno w białym kolorze była bez problemowa...jak zrobi się ciepło to wkopię w doniczce do ogrodu a na jesieni przeniosę do domu...cebulka jest duża liczę że zakwitnie...ciekawe czy ślimaki nie będą jej zjadać :?:
Awatar użytkownika
RomciaW
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 gru 2008, o 20:58
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu znalazłam w kalendarzu na 2008 rok ,zapisałam sobie -lawendę tniemy, marzec -sierpień ,czerwiec -lipiec zbieramy kwiaty :lol: Można też robić różne mikstury :wink:
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję ;:167 zapiszę w zeszycie, skorzystam na pewno...poczytałam troszkę i trochę się dowiedziałam o uprawie.
Lawendę od pierwszego roku uprawy trzeba podcinać na określonej wysokości ok 10-15cm. Dolna część zdrewnieje a górne gałązki trzeba przycinać dwa razy w roku, tak jak podałaś. Wtedy ma ładny pokrój, zdrewniałych gałęzi nie wolno przycinać...słabo się regenerują i słabo kwitną. Kwiaty ścina się nie w pełni rozwinięte...ususzone można wkładać do ozdobnych woreczków i powiesić w szafie, zapach odstrasza mole. Kwiaty suszy się po pięć gałązek związanych razem, powieszonych kwiatami do dołu...miejsce musi być przewiewne i nienasłonecznione. Na słonku lawenda blaknie.

Za tydzień dopiero przyniosę doniczki z wysianymi nasionami lawendy do domu...jestem bardzo ciekawa czy skiełkuje :?:
Romko nie wiem czy dobrze pamiętam, na wiosnę posadziłaś szpaler z lawendy w ogrodzie :?: przycinałaś na jesieni czy nie :?: Masz może fotki :?:
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

Moje trawki, strasznie mi się podobają na pewno jeszcze jakieś posadzę.

Obrazek

w dzisiejszym odcinku Maja w ogrodzie był pokazany ogród gdzie królowała wokół wysoka trawa a w środku miejsce do odpoczynku, taka wyspa, busz - coś wspaniałego warto zobaczyć, a w ogóle to bardzo mi się u Ciebie podoba
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj :wit
Ta trawka podobna jest bardziej do trzciny, jest bardzo ekspansywna...z małej kępki rozrosła się na ok 1m. Na tej fotce nie widać dokładnego koloru, liście ma w trzech odcieniach...pomiędzy tymi paskami jest odcień jasno różowy. Patrzyłam ostatnio, zaczyna się budzić i rośnie...będę miała nadwyżki ;:108 Zabrałam z tego miejsca na fotce, przyszykuję pojemniki bez dna i posadzę nowe sadzonki. Może nie będą się rozłazić na boki. Programu dzisiaj nie oglądałam ale to chyba nie taka odmiana ta rośnie na 1m wysokości. Bardziej odpowiednie były by miskanty...tak mi się wydaje są bardzo wysokie, moje wysiane z nasion żyją. Wczoraj sprawdziłam...prawdopodobnie przesadzę, oglądałam dorosłe okazy mają 3m wysokości i szerokość też jest duża. W tym miejscu co posadziłam będą miały za ciasno.
Taro czy planujesz zrobić coś podobnego :?: chętnie bym zobaczyła taki zakątek ;:138
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2008, o 08:15

Post »

Aniu czy spotkamy się w piątek na zebraniu?
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2008, o 08:15

Post »

Aniu mam nadzieję że wybierasz się na spotkanie forumowe, mogę Cię zabrać.
jolusiek123
100p
100p
Od: 9 kwie 2009, o 12:46

Post »

:wit Aniu
Piękny ogród, jestem pod wrażeniem Twojej bujnej roślinności ;:138
Jest tyle piękności u Ciebie, że nie sposób ich wyliczyć. :heja
Ale chyba psinka jest najsłodsza :tan
Pozdrawiam serdecznie Jola
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

A niu, trzymaj w ryzach tą trawę, bo rozłazi się wszędzie.Ja się jej pozbyłam, bo wkoło nie chciało nic rosnąć.Może jeszcze zdecyduję się na nią , ale przed domem jak zrobię ogrodzenie wiosną.Tylko trzeba będzie pomyśleć o jakiejś obręczy głębokiej, bo nawet łopaty nie można w nią wbić.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”