Wandy ogródek pod dębami, część 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wandy ogródek pod dębami, część 2

Post »

Wandziu ja żyję w tym samym świecie, co ty :) U mnie również jeszcze sporo śniegu, ale to wina ściany lasu, która chroni go przed słoneczkiem :twisted: U Ciebie za to ogródek znajduje się w "ramionach" czcigodnego Czesława :D Najważniejsze, że w duszy gra nam już wiosna ;:3 Wandziu życzę Ci magicznego weekendu ;:196
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
MalinaG
1000p
1000p
Od: 30 sie 2008, o 09:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Wandziu! Wczorajsze piękne słoneczko zachęciło mnie do odwiedzin na działce ale wróciłam niepocieszona :( wiosny u mnie na działce brak ;:108 Tak jak i u ciebie leży jeszcze dużo śniegu,ziemia zmarznięta.Tylko krokusiki wychyliły noski,gdzie nie gdzie czubeczek tulipanka a reszta czeka spokojnie po śniegiem na ocieplenie :D
Pozdrawiam Ala
Zapraszam do siebie
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Faktycznie Wandziu,trzeba być bardzo upartym i zdesperowanym,żeby w tej zimie dopatrzeć się wiosny.
Ja pojechałam dzisiaj specjalnie do Golubia do tesco po słynne pergole po 25 zł i oczywiście nic takiego nie było.Nie wiem po co oni roznoszą nieprawdziwe reklamy,myślą,że ludzie to idioci.Z nerwów nic tam nie kupiłam ze spożywki,a cebule kwiatów tak drogie,że ceny z kosmosu mają.
maryla73ab
1000p
1000p
Od: 26 sie 2008, o 19:21

Post »

Witaj koleżanko z tego samego świata...u mnie dzisiaj sporo ubyło tego białego,w końcu mam na plusie... :D
pozdrawiam Maryla...

Moje wątki
Awatar użytkownika
kasiatt
200p
200p
Od: 16 lut 2011, o 12:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Wando :wit Jestem u Ciebie z wizytą, na razie spaceruje po pierwszej części Twojego wątku i zachwycam się widokami. Duża buźka ;:196
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam
Kasia
Początki ogrodnicze Kasi
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wanda napisała
Edulkot, a więc nareszcie wpadłaś do mnie. Musiałam się sporo nagimnastykować, aby ściągnąć cię do siebie myślami :) Ja regularnie podpatruję, co tam u ciebie w ogrodzie się dzieje. Bo warunki mamy faktycznie podobne. Chyba jedne z najtrudniejszych, prawda? Akurat te rośliny, które lubią rosnąć w cieniu, lubią zarazem wilgoć, a to u nas w ogrodach się wyklucza. Poza tym, że jest piaszczysto, to te nasze dęby (ja mam ich u siebie cztery) strasznie wyciągają wodę z podlewania, a kiedy pada deszcz, stanowią szczelny nieprzepuszczalny parasol. Nie jest łatwo. Tym bardziej podziwiam u ciebie cudowne róże, bo ja chyba takich się nie doczekam :(
Wandziu bo tylu miałam gości że nie sposób wyrobić się z rewizytami, czasami po kilka godzin siedzę w forumowych ogrodach i wciąż nie umiem wyrobić się z oglądaniem o spacerach nie wspominam bo na nie trzeba dużo więcej czasu. :oops:
Wandziu z tego co pamiętam to Ty masz ogród o pow. 600m2 a ja mam ponad 3000m2, odliczając nawet dość sporo zabudowań to i tak pozostaje jeszcze bardzo dużo do zagospodarowania a wszystkie wielkie drzewa łącznie z dębami rosną w granicy a cały środek pozostał pusty i na tym pustkowiu staram się zrobić jako taki ogród ale piachy dość mocno ograniczają możliwości stworzenia czegoś bujnego. Środek ogrodu to patelnia na której wszystko usycha z pragnienia. Ale co tu narzekać, trzeba zakasać rękawy i do roboty bo nikt za nas tego nie zrobi. Dzisiaj zaczęłam sezon wygrabieniem części frontowej trawnika i przedogródka i rozpaleniem dwóch ognisk i od razu mi lepiej na duszy. :;230
Awatar użytkownika
ursulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 paź 2009, o 23:12

Post »

Witaj Wandziu - to i ja sie pochwalę. Wczoraj po południu i dzisiaj przez pół dnia - ciełam zywopłoty :D Jestem zmęczona ale przeszczęśliwa :D Ognisko też było! Ach, jak wspaniale tak się zmęczyć!

Wandziu, a jak tam Twoje zdrówko? Dasz radę podziałać w ogrodzie?

Aha, Wandziu, co ważne - cebule lilii mają być po 20 marca :D Juz rozmawiałam z panem od lilii i taki termin mi podał. A więc szykuję się!
Pozdrawiam serdecznie - Ula
Awatar użytkownika
RomciaW
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 gru 2008, o 20:58

Post »

Może dobrze że jeszcze u Ciebie taka zima :?:
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Katik, Iwonko, Alinko, witam was dziewczyny z naszego zimniejszego świata. U mnie dzisiaj pokrywa śnieżna już cieńsza, ale topi się to wszystko strasznie wolno. Słoneczko daje złudną nadzieję, że na zewnątrz jest ciepło, ale gdy człowiek wyjdzie, to brrr... Też widzę tylko małe czubeczki krokusików, a ciemierniki, które trzy tygodnie wcześniej wyglądały całkiem obiecująco, teraz kryją się pokurczone pod śniegiem :(

Małgosiu, wiesz, ja sobie dałam już spokój z tymi gazetkami z marketów, bo nawet jak człowiek pojedzie coś kupić, to okazuje się, że albo już nie ma, albo jeszcze nie dowieźli, albo w gazetce jest błąd itd. Postanowiłam kupić pergolę na allegro. Dostarczą do domu z pocałowaniem ręki. ;:108

Marylko, u mnie w dzień też już bywa na plusie, ale co z tego, gdy nocami z powrotem przymrozi. Leży u mnie nadal biała pokrywa i żarty sobie ze mnie robi, a mnie już tak rączki świerzbią, żeby zacząć sezon :wink:

Kasiatt fajnie, że wpadłaś, spaceruj sobie dziewczyno do woli, na razie muszą nam wystarczyć spacery wirtualne, bo w naszej części Polski jeszcze zimowo
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

...Witaj niedzielnie też z zimowego i śniegiem pokrytego mojego kawałka ziemi...
...a dziś to ponuro i śnieg jeszcze pada do tego brr...
..na razie siedzę w domciu i smętnie patrzę na mój ogródek... zabrałam się za parapetowce :)
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
kamykkamyk2
500p
500p
Od: 26 gru 2010, o 08:57

Post »

No niestety, właśnie tyle go jeszcze wszędzie leży, że gdy oglądam ogródki niektórych forumek, to wydaje mi się, że żyjemy w dwóch różnych światach.
Chyba faktycznie tak jest... :lol: :lol: :lol: U mnie tam gdzie jest przez całe dzień słońce, to śnieg szybko topnieje, a w innych miejscach, mam wrażenie że wcale. :x :x :x
Pozdrawiam kamyk

Ogród kamyka
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Edulkot - dzisiaj ranko oglądałam sobie twoje piękne albumy z Picassa. Bardzo to miło wspominam, ale nadziwić się nie mogę, że choć, jak piszesz, u ciebie jest patelnia, na której wszystko umiera z pragnienia, to jednak roślinność, zwłaszcza pnącza, są niezwykle bujne. Czy stosujesz jakiś system nawadniania, czy też tak ja ja stoisz godzinami z wężem w ręku i stale podlewasz? Zdradź mi proszę swój sekret takiej obfitości w tak trudnym miejscu :)

Ursulko, jakże ja ci zazdroszczę tej ogrodowej pracy. Ja przez ten mój niedobry kulas nie mogę na razie nic robić oprócz powolnego przechadzania się po ogrodzie. Ale idzie chyba ku dobremu, przynajmniej już chodzę. Jedziemy teraz na tydzień do Lądka na moją rehabilitację. Mam nadzieję, że będzie lepiej.
A na lilie już się nasładzam moja kochana koleżanko ;:196

Romciu, nie wiem, czy mówiąc o tym, że dobrze jest, iż na razie u mnie panuje zima, miałaś na myśli to samo co ja. Bo chyba trafłaś w samo sedno. Nie mogę w tej chwili jeszcze pracować w ogródku ze względu na ten mój wredny kręgosłup, więc pogoda zachowuje się tak, jakby czekała, że dojdę do siebie. Masz rację, to jest właśnie istotny plus tej całej sytuacji. :)

Kamyku, najgorsze jest to, że jeszcze mogą być mrozy, bo synoptycy ciągle nadają co innego i w sumie nie wiadomo, czy brać się już za porządki, czy czekać. :wink:

Misiu, ja także dzisiaj zajmowałam się parapetowcami, to znaczy fiołeczkami. Muszę je przed wyjazdem dobrze podlać, żeby nie padły podczas mojej nieobecności. Co prawda syn otrzymał instrukcje, co i jak, ale trochę się obawiam, czy wszystko kuma. I nie chodzi o to, że jest durnowaty, ale może nalać za mało albo za dużo tej wody. Sama nie wiem.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Wandziu, masz rację, że obawiasz się o podlewanie podczas Twojej nieobecności.
Ja mimo, że mam trochę więcej do czynienia z doniczkowcami, a mimo wszystko z fiołkami jak wiesz coś nie bardzo sobie radzę.
A co dopiero żółtodziób :wink:
Awatar użytkownika
RomciaW
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 gru 2008, o 20:58

Post »

Widzę kochana że rozumiemy się bez słów :;230 :;230 :;230 Będziesz miała więcej czasu i więcej sił ,cieszę się że jedziesz na kurację ;:138 ;:138
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Obrazek

Nie będzie mnie przez kilka dni. Jadę do Lądka Zdrój na rehabilitację. Biorę laptopa, ale nie wiem, czy będę miała tam dostęp do sieci. Zostawiam na razie zdjęcia niektórych stworzonek, które zeszłego roku odwiedziły nasz ogródek. Mam nadzieję, że po powrocie nie zastanę już ani śladu zimy.

Obrazek

Jesienią na pobliskich brzozach gromadzą się wielkie stada kawek. Przez kilka dni codziennie zlatują się o tej samej porze, naradzają, a potem rozlatują w różne strony. Na zbiórkę pojawiają się niesamowicie punktualnie.

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”