Świerk biały - Conica i inne - zasycha,zamiera

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
gemciu83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2008, o 09:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: czubek od świerku Conica usycha:(

Post »

Może odciąć czubek i wyprowadzić nowy z młodego pędu.
Awatar użytkownika
masaka
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 17 maja 2010, o 16:34

Post »

Hmm po przegranej niestety walce (bo czubek musiałam ściąć:() - robiłam opryski na przędziorka i nawet na choroby grzybowe- świerk nadal usycha :( czubek ścięłam a boczne gałązki związałam i wygląda teraz jak kuleczka:) Wczoraj po bardzo dokładnych oględzinach zauważyłam małe jakby narośla na gałązkach, są koloru brązowego z jasnym jakby białawym nalotem. Czy to może być tarcznik??? jeśli tak to czym pryskać??? wcześniej robiłam oprysk Karate Zeon na przędziorka. Wklejam zdjęcia, może ktoś mi pomoże?

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Monika
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26

Post »

Systemiczny, bodaj Bi 58 EC Nowy. 2-3 x co dwa tygodnie.
elalek
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 22 wrz 2008, o 15:57

odbudowa świerku conica

Post »

Mój krzew conici od strony południowo - zachodniej jest piękny, natomiast od północnej około 1/3 krzewu wygląda jakby wygryziona. Pytanie - co i jak zrobić aby krzew mógł się uzupełnić. Czy cięcie od dobrej strony coś pomoże i czy to w ogóle ma jakiś logiczny sens. A jeżeli ciąć to w jaki sposób. Za porady z góry dziękuję. Elalek.
O-Connor
50p
50p
Od: 25 kwie 2009, o 20:46

Re: odbudowa conici

Post »

przędziorek...usunąć suche igły na wiosnę...zastosować odpowiednie środki....czekać....dziura zarośnie, nic nie ciąć
" To nie Ziemia należy do nas, tylko my do niej"
Awatar użytkownika
senogrodnika
50p
50p
Od: 4 maja 2010, o 21:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: odbudowa conici

Post »

Bardzo dobra odpowiedź. Mam dwie sztuki jedna rośnie bezproblemowo, druga co roku wymaga oprysku na pędziorka. Wredne robaczysko pojawia się nie wiadomo skąd
Kobalt
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 6 mar 2011, o 15:13

Re: Świerk biały 'Conica'

Post »

Witam,

mój świerk conica został zabezpieczony przed zimą styropianem i korą. Podlewam go raz na tydzień, sprawdzając suchość gleby.
Dlaczego zaczynają brązowieć igły (schnąc) ? Jak mam sobie z tym poradzić oraz czy jest to normalne o tej porze roku ? (nie ma pędziorka na gałęziach).
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26

Post »

Kobalt pisze:Witam,

mój świerk 'Conica' został zabezpieczony przed zimą styropianem i korą.
A przepraszam, po co?
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22

Post »

Mnie tak samo jak Mirka zastanawia po co?
Kobalt -sugeruję się tym że trochę za bardzo wziąłeś porady książkowe dotyczące podlewania zimowego.I tak było mokro w tym roku .
Najlepsza jest praktyka,dobre rady co nie których ludzi bardziej doświadczonych ,własne błędy i potyczki i nabieranie doświadczenia we własnym zakresie.
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Kobalt
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 6 mar 2011, o 15:13

Post »

Rozumiem, ale tak poradził mi ogrodnik u którego kupowałem to drzewko.

To co w takim razie mam teraz zrobić ?
emmka

Post »

Witam,

W tamtym roku pod koniec wakacji moją Conicę zaatakował przędziorek (brązowa połowa świerka, a potem w ekspresowym tempie reszta). Teraz (na wiosnę) w 80% jest brązowy, a nie zielony. Przy okazji ciepłego dnia zlałam go ponownie wodą i chciałabym go jakoś "uporządkować" zanim zaczną pojawiać się nowe przyrosty. Jak ciąć? obskubać igły czy "ogolić" (uciąć) wszystko co brązowe? Jeśli go ogolę (poucinam brązowe końcówki) to raczej nic nie zostanie... A może po prostu spryskać preparatami wczesnowiosennymi i czekać (nic nie usuwać)? Kiedy można zacząć nimi psikać? Teraz, pod koniec marca, a może dopiero w kwietniu? Jeśli wskazanym jest usunięcie brązowych gałązek, to kiedy? (żeby nie zrobić dodatkowej krzywdy zbyt szybkim jej uszkodzeniem).

Czy zlewanie wodą to tylko zabieg profilaktyczny czy warto też stosować na już zaatakowanych drzewkach?
pozdrawiam serdecznie

p.s. Nie polecam tego świerka. Nigdy więcej nie kupię.
lidex
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 11 lut 2009, o 22:03

Post »

No właśnie, ja też nie polecam. W zeszłym roku latem przędziorek zeżarł mi w ciągu 2 tygodni całą conicę :shock: . Dodam tylko, że od wczesnej wiosny w ogrodzie była przeprowadzana regularna walka wręcz z tym szkodnikiem, który pojawił się poprzedniego jeszcze roku na klonie. Walczyliśmy więc dzielnie z klonem (uratowany ;:138 ) przy okazji zapobiegając przeniesieniu się go na podatną na niego conicę. I niestety tutaj polegliśmy. I teraz mam pytanie do znających się: co zamiast? Mam tę nieszczęsną conicę w kompozycji i szukam czegoś w zastępstwie o pdobnych wymiarach i kształcie - jest coś takiego?
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nie ma nic gorszego w ogrodzie niż zaniedbany świerk 'Conica'. Kupując tego świerka nie trzeba czekać jak przyjdzie przędziorek, bo na pewno przyjdzie, tylko od razu po posadzeniu rozpocząć jego ochronę.

Teraz jest najkorzystniejszy okres do najskuteczniejszej ochrony tego świerka za pomocą środków bazujących na parafinie jak Promanal 60 EC i Paroil 95 EC. ..

http://firmen.pl/688-05.htm

Ja w walce z przędziorkami korzystam z usług apteki kupując oczyszczoną parafiną ( ok.4-5 zł za 100 gram) , mieszam w stosunku 1:3 z wodą ( ciepłą,bo parafina trudno miesza się z wodą). Gdy tylko trafi się pierwszy wiosenny bezdeszczowy dzień z temperaturą powyżej + 10 stopni dokładnie opryskuję wszystkie małe świerki w ogrodzie, szczególnie dotyczy to świerków białych.

Następny etap walki z przędziorkami to od maja , stosując środki owadobójcze na przędziorka.
emmka

Post »

witam, Dziękuję serdecznie Panu za odpowiedź. O tym środku (promanal 60EC) czytałam w pewnej mądrej książce, ale tam podany był jako "środek ochrony roślin". Czy jeśli drzewko już zostało zaatakowane, to też pomoże w zwalczeniu czy jest tylko prewencyjny?
pozdrawiam serdecznie,
m.
lidex
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 11 lut 2009, o 22:03

Post »

My właśnie nie czekaliśmy na atak, tylko zaatakowaliśmy sami zanim on przyczaił się na naszej conice. Jak wspomniałam w lecie 2009 został zidentyfikowany przędziorek na liściach klonu, wierzby i jesionu (identyfikacja przez spec. z firmy bayer i ...jeszcze jakiejś jednej podczas wystawy "Zieleń to życie" - podobno pierwszy raz widzieli przędziorka na wierzbie np:)). Specjaliści owi rozpisali nam receptę na czynności lecznicze i przy okazji prewencyjne na inne rośliny, zajęło to prawie stronę A4 z dokładnym opisem kiedy jaki środek na jaką roślinę stosować. I nic z tego, conica padła w 2010, chociaż w 2009 nic jej nie było. Promanal stosowaliśmy i w roku ubiegłym i w tym też już jesteśmy "po":).
Conica jest piękna, ale ja już się nie przekonam:(.
Lidka
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”