Zdjęcia siewek i rozsad - sezon 2011

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
zelwi
500p
500p
Od: 27 cze 2007, o 09:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Zdjęcia siewek i rozsad - sezon 2011

Post »

Wklejam jeszcze raz zdjęcia mojej kapusty, tym razem zdjęcia robione w odstępie jednego dnia obrazujące postęp choroby:
Obrazek Obrazek
Podobne objawy na kalafiorze, widać lekkie przebarwienie na obrzeżach blaszki liściowej:
Obrazek
Czy to może być niedobór jakiegoś składnika? Dodam, że w tym roku stosuję inne podłoże do wysiewu niż przed rokiem, a i tak znowu mam te same objawy co rok temu. Nie wiem co to może być.
Tomek
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wczoraj posadziłem pierwsze pomidory VP-1 , Obrazek Posadzone są na podwyższeniu w celu zwiększenia ogrzewania gleby przez słońce
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

:wit Ja też załapałam się w Akcji na 5 nasionek pomidora na przeciery. Na zdjęciu wygląda pięknie ,mam nadzieję ze wykielkują wszystkie .Nigdy nie robiłam przecierów.W tym roku (jak będę miała nadwyżki )planuję robić przetwory z pomidorów.
Ja swoje pomidorki planuję sieć 16 marca.Nie mogę sie doczekać ;:65 .Patrzę na Wasze zdjęcia, czytam Wasze posty i zaczynam się stresować....czy z moimi siewkami będzie wszystko ok.
Asia
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Pelasia pisze:W tym roku (jak będę miała nadwyżki )planuję robić przetwory z pomidorów.
Nie ma jak pomidorowa z własnego przecieru !.
Ja robię słoiki dając pokrojone w kawałki pomidory zalane przecierem. Po otwrciu miksuję i do zypy albo podłoże czy spaghetti- pycha.

:wit

Pyszna jest też fasolka szparagowa zalana przecierem i zawekowana. Z tym , że trzeba dwukrotnie w odstepie dnia pasteryzować. Po otwarciu przecier na zupę a fasolka do II dania.
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

ekopom pisze:Posadzone są na podwyższeniu w celu zwiększenia ogrzewania gleby przez słońce
Identycznie sadzę pomidory w gruncie. Pod spód redlin dany jest nawóz kurzy.Rosną pięknie.

Awatar użytkownika
Benitttka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 3 lut 2011, o 10:33

Post »

Witajcie, załączę też kilka moich zdjęć, choć nie są zbyt dobrej jakości. W połowie lutego założyłam wątek "pikowanie raz jeszcze" gdzie dowiedziałam się od Was, że pikować należy dopiero, gdy roślinki mają co najmniej 2 listki właściwe. A teraz się okazuje, że im szybciej tym lepiej ?!? Pierwszy raz "produkuję" swoje własne roślinki i mam w związku z tym wiele wątpliwości. Popatrzcie proszę na zdjęcia moich siewek i powiedzcie: czy już pikować czy jeszcze nie ? Roślinki są troszkę wybiegnięte, szczególnie por. Natomiast poziomka ma już po 2 listki właściwe, ale jest jeszcze taka maleńka. I nie wiem czy te siewki to pojedynczo każda do osobnej doniczki, czy może jakoś po kilka łączyć ? Proszę o porady. Benia
to seler korzeń, wysiewałam go 3 lutego
Obrazek Obrazek Obrazek
a to por późny, też wysiany 3 lutego
Obrazek
Obrazek
teraz poziomka - wysiew 3 luty
Obrazek

Obrazek

i lawenda wysiana 18 lutego
Obrazek
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32

Post »

Aż się prosi o światło,może teraz go będzie pod dostatkiem, a pikować wtedy ,gdy się siewki nawzajem cieniują i ma się miejsce ze światłem
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
esony1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2010, o 20:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

moje kalafiory do tunelu foliowego

Obrazek
pozdrawiam
Edyta
Awatar użytkownika
esony1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2010, o 20:09

Post »

zelwi poszukaj na stronie http://www.piorin.gov.pl w zakładce Integrowana produkcja ( po prawej stronie ) jest "metodyka integrowanej produkcji kapusty głowiastej", poświęcony jest tam cały rozdział o chorobach kapusty. Patrząc na zdjęcia wydaje się że jest to zgorzel siewek kapustnych ale musisz sam zdecydować porównując swoją uprawę z opisem w tym opracowaniu.
pozdrawiam
Edyta
Awatar użytkownika
smonika
500p
500p
Od: 29 gru 2008, o 18:51

Post »

forumowicz pisze: Identycznie sadzę pomidory w gruncie. Pod spód redlin dany jest nawóz kurzy.Rosną pięknie.

forumowicz, taki kurzy naturalny czy granulat? Ile tego nawozu dajesz w przeliczeniu na roślinę?
Pozdrawiam, Monika
Awatar użytkownika
Rusalka
1000p
1000p
Od: 10 sty 2011, o 14:24

Post »

Edytko..
ale wg "mądrości narodów" należy kapustne w niższych temp trzymać..
Głupia już jestem

a.. ja jako łamaga wywaliłam dziś megagrona :(
ale teraz wiem jedno..
ziemia jest podlewana codziennie po torchu ale nie jest przelana -taka jak z worka wyjeta.. to żle??
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

smonika pisze:forumowicz, taki kurzy naturalny czy granulat? Ile tego nawozu dajesz w przeliczeniu na roślinę?
Biorę kurzeniec od znajomego z kurzej fermy. Suchy w workach/ takie worki 50kg po ziemniakach/. Nie robie dołków pod każdy pomidor lecz nawoże w rowek o głębokości ok 10 cm. Na rzadek długości 6 m zużywam 2 wiadra 10 l. Przysypuje rowek ziemią i dodatkowo jeszcze nadsypuję ziemie z międzyrzędzi tak, ze powstaje wał ziemi. W sumie nawóz znajduje sie na głębokości ok 20 cm. W taki wał sadzę pomidory w odstępie pół metra. Miedzy krzaki pomidorów dodatkowo wysadzam różne inne niskie warzywa. Z tym, że jedno ale. Nie wszedzie w Polsce gleby sa jednej klasy i jednego przekroju i składu- jak sądzi np. rafik_ptp. Ja sadzę na redlinach ponieważ mam wysoki poziom wody gruntowej. W ten sposób sztucznie obniżam lustro wody gruntowej a poza tym wyredlona ziemia szybciej sie nagrzewa. Nie wiem jaka Ty masz glebę. Jeżeli raczej suchą to można tak samo nawozić lecz nie wyredlać ziemi/ na płask/. Wtedy rowek trzeba wykopac głębszy tak na 20 cm. Tak z grubsza sprawa wygląda.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
smonika
500p
500p
Od: 29 gru 2008, o 18:51

Post »

Dzięki forumowicz. ;:196
Ja mam działkę taką ROD, ale jakiego rodzaju tam jest gleba to zabij mnie a nie powiem bo nie wiem :oops:
W zeszłym roku miałam przekompostowany kurzeniec od znajomego. Dawałam go do każdego dołka tak po pół sztychówki a że był przekompostowany to nie bałam się że popalę. W sezonie wegetacyjnym podlewałam jeszcze taką herbatką kompostową.
W tym roku tego nie będzie więc muszę zakupić granulat.
Pozdrawiam, Monika
Awatar użytkownika
rafik_ptp
100p
100p
Od: 5 mar 2011, o 09:36

Post »

forumowicz pisze:
smonika pisze:forumowicz, taki kurzy naturalny czy granulat? Ile tego nawozu dajesz w przeliczeniu na roślinę?
Biorę kurzeniec od znajomego z kurzej fermy. Suchy w workach/ takie worki 50kg po ziemniakach/. Nie robie dołków pod każdy pomidor lecz nawoże w rowek o głębokości ok 10 cm. Na rzadek długości 6 m zużywam 2 wiadra 10 l. Przysypuje rowek ziemią i dodatkowo jeszcze nadsypuję ziemie z międzyrzędzi tak, ze powstaje wał ziemi. W sumie nawóz znajduje sie na głębokości ok 20 cm. W taki wał sadzę pomidory w odstępie pół metra. Miedzy krzaki pomidorów dodatkowo wysadzam różne inne niskie warzywa. Z tym, że jedno ale. Nie wszedzie w Polsce gleby sa jednej klasy i jednego przekroju i składu- jak sądzi np. rafik_ptp. Ja sadzę na redlinach ponieważ mam wysoki poziom wody gruntowej. W ten sposób sztucznie obniżam lustro wody gruntowej a poza tym wyredlona ziemia szybciej sie nagrzewa. Nie wiem jaka Ty masz glebę. Jeżeli raczej suchą to można tak samo nawozić lecz nie wyredlać ziemi/ na płask/. Wtedy rowek trzeba wykopac głębszy tak na 20 cm. Tak z grubsza sprawa wygląda.

Pozdrawiam
:;230 A w którym to miejscu napisałem że w " Polsce gleby są jednej klasy..." ? chyba coś się pomyliło forumowicz :D
Uprawa warzyw dla jednych jest przyjemnością , dla mnie jest sposobem zarabiania pieniędzy co wcale nie znaczy że nie sprawia mi to dużo przyjemności ;)
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

rafik_ptp napisał
Ja piszę z własnego doświadczenia i na podstawie doświadczeń moich znajomych którzy również uprawiają pomidorki, nigdy nie dawałem wapna, kredy, dolomity pogłównie, zawsze na jesień przed uprawą no np pomidora, i to w zupełności wystarcza....
a co napisał ecopom ?
Uprawiam pomidory towarowo i stosuję kredę i dolomit . Nawet w czasie wegetacji stosuję kilka razy kredę (ziemia kl V i VI ) ,a czasem wapna jeszcze jest za mało poniżej 2000 (norma do 3000), ważne aby pH było w normie i proporcje nawozów.
Jesteście obaj z jednego województwa co nie znaczy, ze macie ten sam typ gleby skoro jeden kreduje glebę a drugi nie musi. Czy to znaczy że ecopom uzywa kredy i dolomitu tak dla jaj, by przypadkiem jego pomidory nie były tańsze niz u konkurencji ? . Rozumie, że moze Pan nie pojmowac co to jest pH choć jako plantator całą gęba- powinien Pan. Pan jest widocznie z tych nowobogackich, którzy uwazają, że wystarczy umieć liczyć pieniądze. ;:14

forumowicz, na tym forum dyskutujemy siłą argumentów, a nie ,,wykwintnego'' języka, który obraża innych uczestników. kozula
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”