Czy możliwa taka krzyzówka?
Re: Czy możliwa taka krzyzówka?
Szkoda,czekam na kwitnienie młodej siewki gruszy,nasinka wydłubane z owoców prawie
beznasiennych.W pięciu owocach były trzy nasionka,wyrosło jedno drzewko.I dodatkowy problem
czy te owoce były beznasienne,bo taka ich uroda,czy owoce zawiązane na skutek hormonizacji.
Innym odradzam,a sam się bawię.Tylko nie planuję,wyhodowania rośliny o z góry określonych cechach.Cytokininy nie wywołują pobudzenia pączków i kwitnienia?
beznasiennych.W pięciu owocach były trzy nasionka,wyrosło jedno drzewko.I dodatkowy problem
czy te owoce były beznasienne,bo taka ich uroda,czy owoce zawiązane na skutek hormonizacji.
Innym odradzam,a sam się bawię.Tylko nie planuję,wyhodowania rośliny o z góry określonych cechach.Cytokininy nie wywołują pobudzenia pączków i kwitnienia?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 lut 2010, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mirzan a taka siewka pobudzona hormonalnie w wieku kiedy nie ma hm nie wiem jak to nazwać, dojrzałości tkankowej? To nie padnie po tym kwitnieniu ?
Jeśli to gruszka ze sklepu to wydaje mi się, że z dużym prawdopodobieństwem czymś pryskana to raz, a dwa jeśli nie była samopylna [ a grusze na plantacjach raczej mają zapylacze] to prawdopodobieństwo, ze potomstwo będzie beznasienne jest naprawdę nikłe. Czesi mają w jakimś banku genów [nie wiem czy to dobra nazwa ale pomińmy;) ] grusze z selekcji ze stanowiska naturalnego która jest beznasienna. Chętnie bym się zaopatrzyła w nią i jeszcze jedną z tego zestawu.
Jeśli to gruszka ze sklepu to wydaje mi się, że z dużym prawdopodobieństwem czymś pryskana to raz, a dwa jeśli nie była samopylna [ a grusze na plantacjach raczej mają zapylacze] to prawdopodobieństwo, ze potomstwo będzie beznasienne jest naprawdę nikłe. Czesi mają w jakimś banku genów [nie wiem czy to dobra nazwa ale pomińmy;) ] grusze z selekcji ze stanowiska naturalnego która jest beznasienna. Chętnie bym się zaopatrzyła w nią i jeszcze jedną z tego zestawu.
-
- Od: 21 mar 2010, o 23:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
No przecież mówie , a Wy cały czas swoje ... Nie trzeba tu mieć licznych doktoratów z zakresu , tylko trochę sprytu i dobrego pomyślunku
. Otóż : nie trzeba czekać np. 15 lat aby zobaczyć na siewce pierwsze owoce - wystarczy materiał genetyczny siewki ( oczko ) zaszczepić na roślinie dorosłej innej odmiany( lub podkładki ) ! W kolejnym już roku , a najdalej po dwóch , mamy pełen pogląd na owoc rośliny .

- adamza07
- Od: 10 mar 2007, o 20:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Do Pomologamirzan pisze:Czy stosuje się w hodowli drzew i krzewów substancje skracające okres młodociany? Hormony,pomolog pisze: Dlatego warto zacząć od siewu uprzednio przygotowanych nasion, uzyskaniu siewek, doprowadzeniu do ich owocowania, a następnie wyodrębnieniu tych najwartościowszychTo już zajmie kilka lat - ale może uzyska coś ciekawego, kto wie :
które zmuszą młodą siewkę do kwitniena.

Jaki wpływ na skrócenie okresu młodocianego ma okulizacja siewki na dorosłym drzewie ?
Czy podobny efekt uzyskamy szczepiąc ze wstawką z owocującej części ?
"Człowiek żyje po to,aby kochać. Jeśli nie kocha - to nie żyje." Vinet
ogrody,kompozycje roślin
ogrody,kompozycje roślin
Zaszczepiona zaowocowała sezon wcześniej od tej na własnych korzeniach.frant pisze:No przecież mówie , a Wy cały czas swoje ... Nie trzeba tu mieć licznych doktoratów z zakresu , tylko trochę sprytu i dobrego pomyślunku. Otóż : nie trzeba czekać np. 15 lat aby zobaczyć na siewce pierwsze owoce - wystarczy materiał genetyczny siewki ( oczko ) zaszczepić na roślinie dorosłej innej odmiany( lub podkładki ) ! W kolejnym już roku , a najdalej po dwóch , mamy pełen pogląd na owoc rośliny .
Ani mi w głowie szukać czegokolwiek za granicą.To co robię jest całowicie bezwartościoweloeb pisze: Czesi mają w jakimś banku genów [nie wiem czy to dobra nazwa ale pomińmy;) ] grusze z selekcji ze stanowiska naturalnego która jest beznasienna. Chętnie bym się zaopatrzyła w nią i jeszcze jedną z tego zestawu.
z naukowego czy gospodarczego punktu widzenia.Nie jestem żabą co łapę podstawia,tam gdzie
konie kują.Jeśli skutek mojej zabawy da się ugryźć,to dobrze,a jak nie,to też przeżyję.
Pisałem-mierz zamiary na siły, a nie siły na zamiary.
-

-
- Od: 1 maja 2008, o 18:51
Podkładki karłowe są w stanie przyspieszyć wejście w okres dojrzałości generatywnej o jeden do dwóch sezonów - dlatego to się wykonuje. Ale szczepienie na już dorosłej roślinie matecznej (np. w koronie drzewa) daje najczęściej efekt przeciwny... siewka będzie owocowała rok, dwa później niż ta na własnych korzeniach.adamza07 pisze:...Jaki wpływ na skrócenie okresu młodocianego ma okulizacja siewki na dorosłym drzewie ?
Pozdrawiam serdecznie

-
On pyta o to, dlaczego po takim zabiegu część z siewki zakwitła wcześniej w stosunku do siewki na własnym korzeniu. 

Bo te drzewka są już zrobione i chcę je obejrzeć i spróbować.Nie ma najmniejszej możliwości,loeb pisze:mirzan ja Cię czasem nie rozumiem. Ani Ci w głowie szukać czegokolwiek za granicą, ale 2 drzewka o których napisano, że mają pomidora pod pokrywką to zamawiasz;) Ja tylko mówię, że mają, w ramach ciekawostki
)
abym takie coś mógł sam zrobić.Nie ma też możliwosci,abym zrobił drzewko o z góry zaplanowanych
cechach.Dlaczego,dowiesz się czytając jeszcze raz,do końca prezentację.
Dlatego też zachęcam do trzymania się ziemi,w ramach zabawy.Jeśli ktoś opowiada,jakie to cuda
zrobiłby,tylko mu genów na czas nie dowieźli,bo był korek,to wiadomo,że ten ktoś nie wie o czym
mówi,albo taki lejwoda że szkoda czasu na dyskusję.
Poszukaj coś na temat metody mentora.Pomolog Jaki wpływ na skrócenie okresu młodocianego ma okulizacja siewki na dorosłym drzewie ?
-
Czytaj mirzanie ze zrozumieniem. Gdzie ja napisałam, że bym zrobiła, gdyby nie to że mi nie dowieźli?:)) Napisałam, że mają, i że chętnie bym je do siebie wzięła. Tak jak Ty te swoje, których jesteś ciekaw. A nie, że z nich bym miała lepić frankensztajna na zapleczu;)mirzan pisze: Dlatego też zachęcam do trzymania się ziemi,w ramach zabawy.Jeśli ktoś opowiada,jakie to cuda
zrobiłby,tylko mu genów na czas nie dowieźli,bo był korek,to wiadomo,że ten ktoś nie wie o czym
mówi,albo taki lejwoda że szkoda czasu na dyskusję.
Nie wiem, jak to wytłumaczyć,że w warunkach amatorskich nie da się robić planowanych
krzyżówek drzew.
Pozdam przykład z mojego zakresu,bawię się liliami.Np. chcę sobie zmajstrować lilię trąbkową
o zapachu orientalnej.W tym roku zrobiłem ok. 350 krzyżówek x ileś tam pąków.
Z tego wyszło z dobrymi nasionami ok 120. Sieję po pięć tylko nasion do doniczki, po rozsadzeniu
mam 600 doniczek z pierwszym pokoleniem. Moze sie tam coś trafi godnego uwagi,pójdzie do
obserwacji.Największy rozrzut cech otrzymam w następnym pokoleniu.Załóżmy ,że pokrzyżuję
tak ze setkę,otrzymam tysiące nasion.Nie jestem już w stanie opanować tej lawiny,ogród za mały,
doba za krótka,życie za krótkie.Ograniczam się do pokolenia F1 i niektóre tylko F2.
I jak mi ktoś powie,że chce sobie zrobić np Starkinga,aby był wczesny jask papierówka, to mówić
sobie może,dopóki nie poczyta coś na ten temat.A jak poczyta i dalej to chce robić, to ....
ręce opadają...
krzyżówek drzew.
Pozdam przykład z mojego zakresu,bawię się liliami.Np. chcę sobie zmajstrować lilię trąbkową
o zapachu orientalnej.W tym roku zrobiłem ok. 350 krzyżówek x ileś tam pąków.
Z tego wyszło z dobrymi nasionami ok 120. Sieję po pięć tylko nasion do doniczki, po rozsadzeniu
mam 600 doniczek z pierwszym pokoleniem. Moze sie tam coś trafi godnego uwagi,pójdzie do
obserwacji.Największy rozrzut cech otrzymam w następnym pokoleniu.Załóżmy ,że pokrzyżuję
tak ze setkę,otrzymam tysiące nasion.Nie jestem już w stanie opanować tej lawiny,ogród za mały,
doba za krótka,życie za krótkie.Ograniczam się do pokolenia F1 i niektóre tylko F2.
I jak mi ktoś powie,że chce sobie zrobić np Starkinga,aby był wczesny jask papierówka, to mówić
sobie może,dopóki nie poczyta coś na ten temat.A jak poczyta i dalej to chce robić, to ....
ręce opadają...
-
- Od: 1 maja 2008, o 18:51
Chyba, że zaczyna od lektury Dzieł wybranych I. Miczurinamirzan pisze:...I jak mi ktoś powie,że chce sobie zrobić np Starkinga,aby był wczesny jask papierówka, to mówić sobie może,dopóki nie poczyta coś na ten temat.A jak poczyta i dalej to chce robić, to ... ręce opadają...

Pozdrawiam

Może zaczynają od Łysenki?
Czy można gdzieś kupić krzyżówkę gruszy z pigwą? Sama pigwa do jedzenia na surowo,trochę
za twarda.Miło by było taka aromatyczną gruchę pochrupać.
Czy można gdzieś kupić krzyżówkę gruszy z pigwą? Sama pigwa do jedzenia na surowo,trochę
za twarda.Miło by było taka aromatyczną gruchę pochrupać.
-
... zaczęła od świętego mikołaja, napisała długi list i liczy na to, że zamówienie zostało zarejestrowane :} Gruszkę z pigwą musiała przeoczyć, na szczęście są czujni na tym świecie, i zauważają, np krzyżówkę jabłoni z pomidorem. W sumie czemu nie, wysokie prawdopodobieństwo, to czerwone i to czerwone :}