Moje arbuzy Janosik i Bingo siane 27 lutego zaczynają pokazywać kły a w zasadzie kiełki
jutro może będą na tyle fotogeniczne że będzie można zrobić im zdjęcie...
Posiałam jeszcze w lutym ( 27 II ) bo Slawgos czekał na swoje siewki aż trzy tygodnie, zaczęłam się już niepokoić a jak siałam to jeszcze nie miał pewności czy ? i kiedy mu arbuz zacznie kiełkować.. ale odpukać ... póki co i u Niego i u mnie zapowiada się na rok arbuzowy
Ja czytając, że tyle arbuzów nie kiełkuje dokupiłam jeszcze 1 opakowanie arbuza, torebka z PNOS-u, zawiera 5 szt nasion. Poprzednie torebki zawierały coś koło 10-11 szt.
Ja zrezygnowałem z 'Bingo' (za bardzo się rozrasta) i kupiłem 'Crimson sweet'. Pewnie też ma długie pędy, ale bardziej podoba mi się wygląd owoców. Wysieję 15 marca, wtedy jest początek dni owocowych według mojego kalendarza biodynamicznego, od godziny 20:00.
"To, że nie mogę zmienić wszystkiego, nie oznacza, że nie powinienem próbować zmienić czegokolwiek".
Też planuję wtedy siać z przeznaczeniem do gruntu , u mnie termin wysadzenia pod koniec maja, zimno u mnie długo trzyma. Zdecydowałam się na Rosario i Złoto Wolicy i z akcji od Neil.Nie chciałabym zmarnować nasion na etapie kiełkowania.
Mam do Was takie pytanie,
w oczekiwaniu na kiełki posianej Rosario oraz Bingo, zastanawiam się, czy zakładajcą, ze rok arbuzowy u mnie się uda (w tunelu) czy ziarna arbuzów - które są w dość dużych ilościach, nadają się do przyszłorocznej rozsady? czy muszą mieć jakieś specjalne warunki i lepiej jest zwyczajnie kupić w ogrodniczym?
jeżeli uprawiasz odmiany hybrydowe, to mogą się pokrzyżować i z tych nasion w następnym sezonie wyrośnie nie wiadomo co, lepiej kupić w sklepie nasiona,
taak, wszystko stało okryte folią. Stały w pomieszczeniu gospodarczym w ciemnicy. Dopiero dzisiaj dostały słonka. Zazwyczaj tak robię ze swoimi siewkami, dopiero jak zaczyna się coś pojawiać przestawiam na parapet ( brak miejsca na parapetach wymusza taki sposób uprawy )
Kiełek jest jeszcze trochę blady ale w ciągu dnia, dwóch nabierze właściwego zielonego wybarwienia [ liczę na to ]
Ja dzisiaj wysiewam 'rosario'. Doniczki z ziemią już przygotowane. Będę wysiewał po jednym nasionku do doniczki (5 nasionek) Jak coś się pojawi, to wrzucę foto Dzięki Edytko!