Uprawa porów cz.1
-
- 200p
- Od: 7 lut 2011, o 18:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Por i Seler
Witam!
Srafcik i Arabelko jakie sialiście odmiany? Podajcie nazwę. Ja wysiałam por Elefant ale mnie bardzo rozczarował, no chyba że coś zrobiłam nie tak (ale raczej nie bo nie zmarnowałam tylko kiepsko zkielkował)
Srafcik i Arabelko jakie sialiście odmiany? Podajcie nazwę. Ja wysiałam por Elefant ale mnie bardzo rozczarował, no chyba że coś zrobiłam nie tak (ale raczej nie bo nie zmarnowałam tylko kiepsko zkielkował)
- elik_49
- 1000p
- Od: 15 mar 2009, o 20:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kasiu na pewno nic ty tutaj nie zawiniłaś , to chyba taka beznadziejna odmiana, ale jeszcze jest czas, możesz więc wysiać coś innego.
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
-
- 200p
Eluś to ratuj jaką dobrą odmianę ty polecasz!!!!
- elik_49
- 1000p
- Od: 15 mar 2009, o 20:51
Niestety nic nie polecę ci Kasieńko bo nie wysiewałam pory, zrezygnowałam
, bo poległam w ubiegłym roku i to mnie zniechęciło ale Arabellka jest ekspertką, widzisz jak jej fajnie rośnie, popytaj a na pewno coś doradzi.

pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
-
- 200p
No to już w tym wątku pytałam. Poczekam na odpowiedz. Bo pisanie an pw ostatnio się boję

- smonika
- 500p
- Od: 29 gru 2008, o 18:51
Ja polecam Por Carentan. Uprawiam go co roku z rozsady, można zostawiać go w gruncie na zimę jest bezproblemowy.
Pozdrawiam, Monika
-
- 200p
Dzięki Moniczko już zanotowałam. I jak naj szybciej do ogrodniczego popędzę jutro! A jakiej to firmy nasionka?
-
- 200p
Ok dzięki!!! W Planico zamawiałam większość nasionek bo u mnie ciężko ale jakoś ten por mi nie wpadł w oko. Poszukam w ogrodniczych. Jeden to ma tylko nasionka z Villmorin no to mam jeszcze dwa sklepy do wyboru ale ten jeden to tak słabo. Jak się nie uda to za rok na pewno.
-
- 200p
- Od: 24 maja 2009, o 23:57
Móje selerki wysiane 09-02. ma maleńkie pierwsze liście właściwe. A por będę wysiewać dopiero 9-tego marca. Natomiast sałatę, bazylię i majeranek chyba wysieję dzisiaj.
Pamiętajcie o ogrodach...
- ARABELLA
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 mar 2009, o 16:05
Ja od lat sieję por Bartek i Arkansas
Oba niezawodne,przetrwają zimę w polu i niestraszne im mrozy
Polecam 

-
- 200p
Dziękuję ci Arabelko zanotowałam. Mam teraz trzy odmiany do wyboru. Ale nie zdążyłam już dziś do ogrodniczego, więc do poniedziałku przyjmuję podpowiedzi odmian (por).
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
PKasiu o ile wszystkie odmiany selerów sieje się w lutym/marcu, z porami nie jest to już taka prosta sprawa. Po pierwsze powinnaś się zdecydować czy chcesz swoje pory zbierać latem i jesienią czy też chcesz je przezimować w gruncie i cieszyć się nimi wczesną wiosną. Najlepiej zaplanować sobie i jedne i drugie. Wczesne odmiany wysiewa się w lutym a do gruntu wysadza się pod koniec kwietnia lub na początku maja. Odmiany późne (zimowe) wysiewa się w II połowie marca a wysadza w maju a nawet na początku czerwca. Do wschodów nasiona pora wymagają 18-22 stopnie C później wystarczy 16-18 stopni C. Nasiona lepiej kiełkują w ciemności więc warto je przykryć np. czarną folią(tekturą). Ja swoje porki wklepałem w podłoże i posypałem perlitem. No i oczywiście przykryłem czarną folią. Z nasion Vilmorin z wczesnych odmian można kupić Starozagorski Kamush lub Albos a z późnych Bartek, De Carentan 2 oraz Elefant. Być może miałaś stare nasiona ale odmiana Elefant wcale nie jest zła.
-
- 200p
Przemku nie pamiętam daty na nasionkach, były zakupione w tym roku. Nie wiedziałam że musi kiełkować w ciemni i może to był błąd w sztuce. Zimno mają więc temperatura nie mogła być przyczyną. A tak na marginesie to chciałabym i taki na lato i na zimę, myślę że to optymalne rozwiązanie. Może masz i rację, że odmiana Elefant nie jest taka zła, ale jak się raz zrażę to wolę spróbować czegoś innego i miło dać się zaskoczyć a nie ponownie gorzko rozczarować. Zanotowałam i przez ciebie polecane odmiany razem z wskazówkami- jakie kiedy...
Dziękuję i pozdrawiam Kasia
Dziękuję i pozdrawiam Kasia
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Sądzę, że przyczyną braku kiełkowana było zbyt głębokie posianie nasion. Por i cebula kiełkują w bardzo specyficzny sposób i czasami mają problem z przebiciem się na powierzchnię. Posiane bez przyciemniania też powinny wykiełkować.