Kury,kaczki w ogrodzie

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
elli3
100p
100p
Od: 19 maja 2009, o 16:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Jak odstraszyć kury i nie zrobic sobie wroga?

Post »

Tamten wątek jest trochę o czym innym, a poza tym tak bardzo Ci przeszkadza, że temat trochę odbiegł od tytułu wątku??
Przecież tak naprawdę to głównym aspektem są tu stosunki międzyludzkie. A o tym piszemy tu cały czas ;:170
pozdrawiam ANIA
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2010, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Taaa my nie o potrzebach mieszkaniowych, bo już decyzja zapadła, tylko o szoku poznawczym po przeprowadzce z miasta na wieś;D Kiedy to "domek" okazał się domkiem z wieloma przyległościami w postaci np sąsiadów i ich przyzwyczajeń;)) A jak tam u was ze śmieceniem po okolicy? Zdarza się? Mnie wkurzają dzieci które rzucają opakowania po czipsach na brzeg drogi i wiem, że to głównie dlatego, że rodzicom do głowy nie przyszło ich tego oduczyć. Bo rodzice np wyrzucają niedopałki na pobocze komuś pod płot albo wręcz wyrzucają całe opakowania po papierosach.
aniaop
200p
200p
Od: 17 maja 2007, o 16:26

Post »

Aby zachować temat wątku, może elli3 zamiast kota obronnego to kurę?
Myśmy mieli gęsiora, roBaczki była lepsza od psa.Przychodziła ciągle taka namolna sąsiadka, to miała tylko czas na przebiegnięcie 3 metrów , skok na ławkę , przeskok przez płot i wskoczenie na drugą ławkę za płotem.Zamiast dzwonka był jej pisk :;230
Nikomu nie przepuścił.
Ja mam system alarmowy w postaci omawianych już przeze mnie 3 kaczek, jak kogoś zobaczą jest huralne kwa kwa kwaaaaaa, na całe osiedle :shock: a że akurat jest 6 rano jak zobaczyły męża wracającego z pracy.....cóż sąsiedzi też hałasują :;230
Zapachy, hałas czy inne niedogodności nikną w perspektywie szalonych sąsiadów.Mieliśmy takich ,że jak sąsiad się upił to sąsiadkę przerabiał na schabowego (co ciekawe ona była 2x większa od niego).Upodobała sobie nasz dom do ucieczek przed nim.A że można u nas było wejść , wyjść tyłem , oblecieć dom i wejść zaś, to sobie biegi przełajowe urządzali . Pewnego pięknego dnia , jak sąsiad uzbroił się nieregulaminowo w siekierę , nie wytrzymałam a miałam tylko 15 lat, wzięłam saperkę wojskową , która sprawdzała się jako szufelka do węgla i pokazałam mu czerwoną kartkę.Sąsiad uznał karę, skazał się na banicję i zmienili trasę biegów przełajowych.Do dziś jak się spotkamy w rodzinie to rechoczemy z tego wydarzenia .
Awatar użytkownika
elli3
100p
100p

Post »

loeb pisze:Taaa my nie o potrzebach mieszkaniowych, bo już decyzja zapadła, tylko o szoku poznawczym po przeprowadzce z miasta na wieś;D Kiedy to "domek" okazał się domkiem z wieloma przyległościami w postaci np sąsiadów i ich przyzwyczajeń;)) A jak tam u was ze śmieceniem po okolicy? Zdarza się? Mnie wkurzają dzieci które rzucają opakowania po czipsach na brzeg drogi i wiem, że to głównie dlatego, że rodzicom do głowy nie przyszło ich tego oduczyć. Bo rodzice np wyrzucają niedopałki na pobocze komuś pod płot albo wręcz wyrzucają całe opakowania po papierosach.
Wiesz Loeb,ja myślę ,że to dlatego,że rodzice nie zdążyli tych dzieci w ogóle nauczyć do czego służy kosz na śmieci.
Mnie wkurza jeszcze druga sąsiadka.Na jej posesji,nieogrodzonej zresztą,z kawałkiem dość gęstych krzaczorów wyrostki zrobili sobie pijalnie piwa pod chmurką.No i cały sajgon po konsumpcji zostawiają jej do sprzątania.Jak piją, to nie wyjdzie i nie pogoni ich bo się boi,a później to ja znajduję pod swoim płotem reklamówkę z puszkami czy też butelkami po piwku tudzież innych fikołkach. :? Ładnie pozbiera i mi podrzuca......Muszę chyba nakrzyczeć na nią następnym razem.I znowu wróg będzie ;:223 następny
Zastanawiałam się ostatnio,dlaczego na wsi nigdzie nie ma kosza na śmieci,takiego zwykłego kubełka jak w miastach na przystankach na przykład,lub w parkach.Jadłam sobie coś tam i tez nie miałam papierka gdzie wywalić.Honorowo zabrałam ze sobą i wrzuciłam w domu do kosza.
pozdrawiam ANIA
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ej ale dlaczego sama nie zwrócisz im uwagi, że piją i śmiecą? Wychowywanie młodzieży to zadanie społeczne;) Jak ona się ich boi to Ty mogłabyś na nich nakrzyczeć:)) Swego czasu jak jednego młodziana na przystanku objechałam, to podejrzewam do dziś się zastanowi parę razy zanim sobie za kimś coś krzyknie.. To wieś jest, wszyscy wiedzą, czyje to dzieci w końcu.Zawsze można rodzicom wstydu narobić jak upomniana młodzież nie wykaże poprawy, albo na upartego nawet do sołtysa można by pójść ;)
Koszy nie ma bo wieś to nie park i służby oczyszczania tak często nie jeżdżą :) Z reguły kosze są na przystankach oraz obok sklepów tudzież urzędów jak się urząd komuś trafi, i to raczej jest inicjatywa własna tych instytucji. Także zabieranie ze sobą swoich śmieci typu papierki i wyrzucanie w domu, to po prostu zwykła konieczność na którą trzeba wziąć poprawkę, i znak posiadania tzw kultury osobistej.
mirzan
---
Od: 23 maja 2005, o 06:50

Post »

loeb pisze:Ej ale dlaczego sama nie zwrócisz im uwagi, że piją i śmiecą? Wychowywanie młodzieży to zadanie społeczne;) Jak ona się ich boi to Ty mogłabyś na nich nakrzyczeć:))
...jak ten policjant na przystanku...
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oj z tym nakrzyczeniem to żart, bo wspomniała, że ma ochotę krzyczeć na sąsiadkę, ale zwrócić uwagę spokojnie można przecież:) Policjanta z przystanku nie znam, może objaśnij mirzanie;)
mirzan
---
Od: 23 maja 2005, o 06:50

Post »

Nakrzyczał na bandziorów,dostał parę noży i po krzyku.Głośna sprawa.
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ty to masz dramatyczne skojarzenia. Mówimy o wsi, na której wszyscy podejrzewam się znają. Nie wiesz z jakich przyczyn ta sąsiadka się boi im zwrócić uwagę, może ma jakieś złe doświadczenia z dzieciństwa i ogólnie się chłopców boi, albo cokolwiek. Zawsze można zrobić wywiad i się dowiedzieć kto stoi, z kim, i co może z tego wyniknąć. Można w sklepie lokalnym głośno narzekać, że czyjeś dzieciaki niewychowane stoją i śmiecą jakby ich rodzice kultury nie mieli i nie wytłumaczyli że to nie po bożemu - publiczne obsmarowanie całkiem nieźle na wsi działa, zresztą nie tylko na wsi. A jak nikt nie zareaguje, to sie młodzieży w rozumkach przewróci, niestety, bo nie ma to jak mieć wrażenie, że się sieje postrach albo co najmniej respekt. Schować głowę w piaseczek jest bardzo łatwo, gorzej jak później nie pozwolą Ci jej z tego piaseczku wyciągnąć, albo jeszcze sobie po nim poskaczą, żeby głębiej weszła:>
Nie wiem co zrobił Pan denat policjant, ale zdaje się nie zareagował adekwatnie do sytuacji - trzeba jednak zachować odrobinę rozsądku, prawda? A wcześniej podejrzewam, że nikt chłopcom uwagi nie zwrócił, jak mniejsi byli i scyzoryki mieli krótsze, bo po co. :>
Piotrek T
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2010, o 08:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Pan policjant zareagował adekwatnie do sytuacji, niestety chłopcy mieli go w d...użym poważaniu.
Moim zdaniem powinno się ich ładnie ubrać, na przykład w różowe getry i podkoszulki w motylki i wozić po lunaparkach, żeby gawiedź miała w co lotkami rzucać. Mróz nie mróz, robotę by stałą mieli. Filmy z tych zabaw na youtubie umieszczać. Na koniec należałoby im uciąć durne łby i dać dzieciom, niech sobie w piłkę pograją. I tak ogolone, to trampki by się nie ślizgały.
Pół hektara perzu , w końcu mam stałą pracę :-)
Mój poligon doświadczalny Popieram : http://www.zanimnapiszesz.info/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
krzysztofkhn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2008, o 09:21

Post »

Stosuję taki sposób na śmiecących na uliczce.
Jak coś robię w ogrodzie, to jednocześnie, na drogę, wystawiam kubeł taką fikuśną łopateczkę, miotełkę, i szpikulec na drążku.
Jak tylko przyuważę sąsiada peto - rzucacza, to pędzę na drogę i demonstracyjnie zbieram pety i papierki.
Oczywiści następuje grzeczne przywitanie, pogawędka o pogodzie itd. Potem skarżę mu się, że po jakiejś świni - chamie- obrzydliwcze itd, muszę sprzątać uliczkę.
Sposób okazał się w miarę skuteczny.
Serdecznie Pozdrawiam.

Krzysztof Khn.
Awatar użytkownika
elli3
100p
100p

Post »

krzysztofkhn pisze:Stosuję taki sposób na śmiecących na uliczce.
Jak coś robię w ogrodzie, to jednocześnie, na drogę, wystawiam kubeł taką fikuśną łopateczkę, miotełkę, i szpikulec na drążku.
Jak tylko przyuważę sąsiada peto - rzucacza, to pędzę na drogę i demonstracyjnie zbieram pety i papierki.
Oczywiści następuje grzeczne przywitanie, pogawędka o pogodzie itd. Potem skaże mu się, że po jakiejś świni - chamie- obrzydliwcze itd, muszę sprzątać uliczkę.
Sposób okazał się w miarę skuteczny.
:;230 Pozwolisz,że skorzystam z pomysłu.Genialny :;230 :;230
pozdrawiam ANIA
Awatar użytkownika
krzysztofkhn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Generalnie, mam fajnych sąsiadów. Można na ich pomoc liczyć, ale wkurzało mnie jak wyrzucali butelki po wódce gdzie popadło.
Ja się na skupie szkła za bardzo nie orientuje, ale wymyśliłem taki sposób. W poniedziałek spotkałem kilku sąsiadów na naszej uliczce w stanie wskazującym na znaczne spożycie wyrobów spirytusowych w dniu wczorajszym. Wiadomo jakie jedyne, skuteczne na ten stan jest lekarstwo. Dziwnym trafem zapomniałem portmonetki, ale zaproponowałem, że pozbieramy butelki, zawiozę im je autkiem na skup i za uzyskane w ten sposób pieniążki zakupimy lekarstwo. Po 15 minutach bagażnik był pełny, a potem, no odbyło się leczenie, z umiarem.
Przez jakiś czas sąsiedzi odkładali butelki na kupkę i od czau do czasu jeździliśmy na " wymianę ".
Ponoć już nie skupują butelek, czy też jest to już nie opłacalne, ale nawyk pozostał. Butelki rzucane są w jedno miejsce.
Serdecznie Pozdrawiam.

Krzysztof Khn.
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Taa, butelki oprócz śmiecenia potrafią niestety zrobić bardzo poważne zagrożenie pożarowe, przerabiałam to latem:/ Na szczęście fanów "wiśni" i innej arizony jest w okolicy umiarkowana ilość, a i to powoli się kończy. Ale od kiedy zaczęłam głośno rozpowiadać komu popadnie że ludzie to nie myślą, rzucą, a później ktoś ma kłopot bo coś może się spalić, to widzę, że jest tego jakby mniej. Ogólnie większość z tych problemów wynika mam wrażenie nie ze złej woli, tylko z braku odruchów myślenia przed i w trakcie, oraz ewentualnie po ;)
Awatar użytkownika
krzysztofkhn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oj tak, szczególnie po...
Serdecznie Pozdrawiam.

Krzysztof Khn.
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”