Rabatki słoneczne z opadem drobnego śniegu i silnym wiatrem pozdrawiają.
Zyto-Uważnie pooglądałam ptactwo dożywiane,porównałam z atlasem"Ptaki w ogrodzie"(autor Helga Hofmann)i okazało się,że są to:sikorki modraszki(te bardziej kolorowe),sikorki bogatki większe),sikory ubogie(które brałam za pojętne wróble,bo umiały zawiesić się i na spyrce i pod kulką tłuszczowo-ziarnową),wróble,mazurki(myślałam,że to młode wróble lub samice,bo są mniejsze),dzwońce,kwiczoły,kosy,sroki,wrony,kawki,gawrony,gołębie,a dziś ku mej radości pojawiła się synogarlica obrożna,dawniej bywały ich dwie pary,w tym roku jeszcze ich nie spotkałam.
Ja też mam lekki sen,ale zegar z ptactwem ucisza się na noc całkowicie,a wskazówki też poruszają się cicho.Do siebie kupiłam zegar z kukułką,ten z kolei ma wyłącznik zmierzchowy i także się wycisza,jeszcze go nie uruchamiałam,bo dopiero przyniosłam baterie i akumulatorki.
Elwirko-polecam!
Kogro,Olu O.-Przesyłam zwiastuny wiosny.Te prążkowane krokusy zamierzam po przekwitnięciu w odpowiedniej porze zasadzić w Podwórkowym,gdzie mam same żółte i białe.Ciemiernik od Kogry wypatrzyłam u siebie pod płotkiem,chyba żywy.
Braciszkom nabyłam Villmorinu nasiona jeszcze jednej fasoli tycznej Merveille de Venise czyli Najlepszej weneckiej,bardzo plennej,o długich do 20 cm,płaskich,bezwłóknistych strąkach oraz tyczny również groch cukrowy Corne de Belier- Róg kozicy,odmianę późną niezrównanej słodyczy ziaren ale i strąków,nasiona można siać do 2013 roku,czyli jak się nie zdecydują w tym roku to mogą później.