Rosiczka (Drosera) - wysiew,uprawa,wymagania

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Radek:)
200p
200p
Od: 14 sie 2009, o 18:40

Re: Rosiczka (Drosera)

Post »

Jeśli mówisz o łatwych rosiczkach tropikalnych to rosiczka trochę łatwiejsza, bo nie wymaga zimowania i da radę w trochę gorszych warunkach oświetleniowych.
I nie pisz posta pod postem :evil:
"Cóż piękniejszego nad niebo, które otacza wszystko co piękne?"
Rośliny owadożerne
Awatar użytkownika
Eryk-kun
200p
200p
Od: 25 sty 2011, o 17:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mleko w proszku ma być zwykłe czy odtłuszczone???
Ja używam zwykłego, ale rosiczka nie trawi tłuszczów, więc to w sumie bez różnicy.
"To, że nie mogę zmienić wszystkiego, nie oznacza, że nie powinienem próbować zmienić czegokolwiek".
szymonixis
100p
100p
Od: 8 lut 2011, o 17:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A jak podwyższacie wilgotność powietrza??? Trzymacie w jakimś terrarium ? Bo boję się trochę kupić rosiczki z wymaganiem podwyższonej wilgotności powietrza.
Z pytaniami dotyczących rosiczek zapraszam a mój temat:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 0#p2050000" onclick="window.open(this.href);return false;
POZDRAWIAM SZYMON
Awatar użytkownika
200p
200p

Post »

A jaką chcesz kupić? Jeśli Drosere oblanceolate to podwyższanie wilgotności chyba nie jest konieczne.
Rośliny owadożerne
szymonixis
100p
100p

Post »

Owszem chcę kupić droserę oblanceolata ale również podoba mi się Drosera spatulata, która potrzebuje wyższej wilgotności.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 0#p2050000" onclick="window.open(this.href);return false;
POZDRAWIAM SZYMON
Awatar użytkownika
200p
200p

Post »

Nie, nie potrzebuje. Generalnie z rosiczek podwyższoną wilgotność powinny mieć rosiczki australijskich lasów deszczowych.
Rośliny owadożerne
szymonixis
100p
100p

Post »

No bo Drosera spatulata występuje naturalnie w Nowej Zelandii, Tasmanii, Australii a także w Japonii i Chinach. A nie tylko z Australii. To ma mieć tą podwyższoną wilgotność, czy nie?
POZDRAWIAM SZYMON
Awatar użytkownika
Eryk-kun
200p
200p

Post »

Nie, nie, nie :). Spatulata rośnie w pokojowej wilgotności, w wyższej może tracić kropelki na liściach i łatwiej atakują ją choroby grzybowe.
"To, że nie mogę zmienić wszystkiego, nie oznacza, że nie powinienem próbować zmienić czegokolwiek".
szymonixis
100p
100p

Post »

A do torfu z droserą regią mogę dać zwykłej kory ogrodowej czy musi być jakaś specjalna?
POZDRAWIAM SZYMON
Awatar użytkownika
phantom
500p
500p
Od: 24 mar 2009, o 23:48

Post »

1. D. spatulata jest niemal chwastem, nie trzeba podwyższać wilgotności, ale lubi słońce. Kropelki traci z braku światła, nie nadmiaru wilgoci.
2. Jeśli te "czerwone cienkie" jest dość sztywne i okrągłe w przekroju jest to pęd kwiatowy. Jeśli nie - liść.
3. Wyczytałem w wiarygodnym źródle, że do D. regia wystarczy zwykła kora sosnowa. Lubi wyższe doniczki bo ma dość długi system korzeniowy.
Awatar użytkownika
Eryk-kun
200p
200p

Post »

phantom pisze:1. D. spatulata jest niemal chwastem, nie trzeba podwyższać wilgotności, ale lubi słońce. Kropelki traci z braku światła, nie nadmiaru wilgoci.(...)
W przypadku rosiczek takich jak D. spatulata, D. aliciae, D. capensis itd. duża ilość światła powoduje zanik kropelek - powód jest oczywisty, ochrona przed poparzeniami (właściwie każda rosiczka tak reaguje). W przypadku wysokiej wilgotności powyżej około 85% kropelki również zanikają. Nie wiem co jest powodem, ale zapewne ma to związek z mocnym rozrzedzeniem cieczy trawiącej w takiej wilgotności.
Awatar użytkownika
phantom
500p
500p
Od: 24 mar 2009, o 23:48

Post »

Bardzo wysokiej wilgotności u mnie nie zaznały, ale z doświadczenia widzę, że mocne słońce (a moje stoją w bezpośrednim południowym słońcu przez większość dnia) pobudza rośliny do produkcji dużych kropelek. Wilgotność faktycznie, zbyt wysoka może hamować wydzielanie cieczy trawiącej (zbyt niska powoduje zasychanie końcówek liści). Ja bym jednak stawiał na światło.
szymonixis
100p
100p

Post »

Co zrobić żeby rosiczka miała kropelki bo po przyjściu po odpakowaniu nie miały kropel. I nie chcący spryskałem je wodą. Co mam zrobić żeby miała kropelki???? POMOCY
POZDRAWIAM SZYMON
Awatar użytkownika
Delete
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 maja 2009, o 09:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Daj jej dużo światła i odpowiednią ilość wody. Spryskiwanie nic nie szkodzi, w naturze co jakiś czas na nie pada deszcz i sobie jak najbardziej radzą i wyglądają o wiele lepiej niż te hodowane w domu.
Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
szymonixis
100p
100p

Post »

Dzięki :D Drosera oblanceolata przyszła w fatalnym stanie... ale myślę że odżyjena dodatek ma tylko centymetr średnicy, obciąłem jej pęd kwiatowy myślę że dobrze zrobiłem.
POZDRAWIAM SZYMON
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”