Ananas - uprawa i rozmnażanie

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
dawidbanan
---
Od: 29 cze 2009, o 13:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ananas

Post »

Ja bym odciął owoc i zjadł :P
Awatar użytkownika
Angela84
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 6 sty 2011, o 10:59

Post »

Dawidbanan szkoda sobie smaka robić;) jest wielkości pomarańczy a po obraniu to będzie jak mandarynka:DDD
Na razie cieszy moje oko swym wyglądem ( i tym, że bez żadnych starań z mojej strony w ogóle urósł).
Awatar użytkownika
Angela84
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Dziś odcięłam tego mojego ananaska i muszę Wam powiedzieć, że chociaż malutki to był bardzo słodki i soczysty. A skóra na nim była dużo cieńsza i miększa niż w tych zagranicznych. Bardzo smaczny i aromatyczny...tylko mało:))))
Awatar użytkownika
Angela84
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

A jakże żal mi było go odciąć :( ale już był naprawdę bardzo dojrzały, a dolne listki rośliny już zaczęły powoli żółknąc;(
Fakt nasze polskie, ekologiczne, bez żadnych nawozów...jest o wiele smaczniejsze ;:180
Awatar użytkownika
kluczownik
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 lut 2011, o 23:27

Post »

Teraz, po odcięciu owocu ananas może zacząć usychać, lecz niedługo powinien wypuścić odrosty :)
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Angela84
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Może to dziwne ale mój ananas przestał żółknąć i się z powrotem zazielenił dość mocno (przypomina mi teraz trochę aloesa :tan ) a jeśli chodzi o "odrosty" jak na razie nic nie wypuszcza. Jestem ciekawa co dalej z tego "ananasa wyrośnie" ;:138
Pozdrawiam :uszy
Awatar użytkownika
Angela84
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Zapomniałam dodać, że rozetka z tego ananasa zasadzona :heja , trochę ją źle odcięłam i jak obeschła to praktycznie sam pióropusz został, ale na razie nie żółknie, jest zielona-więc chyba się przyjęła ;:63
P.S. Stoi teraz w nasłonecznionym oknie a słonka jest coraz więcej ;:138
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2008, o 11:21

Post »

Bardzo dobrze - powinien mieć jak najwięcej słońca. Jestem ciekawy czy ten z owocu będzie mniejszy czy nie. Co do "matki" to może to jakiś ewenement, bo faktycznie wg teorii powinien wydać nowe rozetki (albo i nie) i powinien uschnąć. A może jeszcze raz zaowocuje.
Swojego wczoraj przesadziłem. Idzie mu już czwarty rok i powinien w końcu "zakwitnąć". Jest trochę zmizerniały po zimie ale w słońcu powinien szybko odżyć. Mam jeszcze drugiego, młodzieniaszka, z zeszłego roku.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
eVerest
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 27 paź 2009, o 11:25
Kontakt:

Post »

100% sukcesu w uprawie ananasa :)
Zerknijcie na 13tą i 14tą minutę:

http://www.tvp.pl/styl-zycia/podroze/bo ... kar/198328

a wy się tak wysilacie z sadzeniem, hihihi ;)

Pozdrawiam i życzę sukcesów (sam wczoraj posadziłem pierwszego ananasa :wit )
eVerest
GG: 1998374
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
eVerest
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 27 paź 2009, o 11:25
Kontakt:

Post »

haha, włąśnie mijają 3 tygodnie od posadzenia w słoiku z wodą pierwszego ananasa w moim życiu. Wróciłem z wakacji a on ma już centymetrowej długości korzonki :)
Ciekawe bo czytając ten wątek byłem raczej przekonany że jestem skazany na porażkę bo ananasa zakupiłem z myślą o sadzeniu ale zanim zacząłem czytać o tym jakiego najlepiej wybrać. Kierując się sobie tylko znaną logiką ;) postanowiłem wybrać w markecie ananasa z jak największą czuprynką. Jak przeczytałem potem że ma być jak najmniejsza to się zmartwiłem. A tu proszę, jaka niespodzianka. Przyciąłem go też dość delikatnie ale jak najdokładniej zgodnie z waszymi sugestiami ale po 5 dniach stania w słoiku zaczął pleśnieć. Poobrywałem więc tak ze 3 cm liści, uciąłem dość dużó z końcówki ananasa i znowu wsadziłem do słoika. Pojechałem na 2 tygodniowy urlop i wróciłem mile zaskoczony korzonkami :)

Jak myślicie, kiedy załadować go do ziemi? Jakiej długości powinny być korzonki zanim zdecyduję się go uziemić?

Pozdrawiam i życzę sukcesów.
eVerest
GG: 1998374
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2008, o 11:21

Post »

Korzonki powinny mieć min. 3 cm. Wtedy bezproblemowo "zakotwiczą" się w ziemi - najlepiej z dodatkiem piasku.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
radocha
200p
200p
Od: 16 lut 2008, o 03:04

Ananas - jakie warunki uprawy?

Post »

Witam, chciałem pochwalić się swoim osiągnięciem wyhodowania Ananasa z owocu, a dokładniej z obciętej rozety owocu kupionego w markecie. Po kupieniu obciąłem ten pióropusz z kawałkiem owocu tak żeby nie uszkodzić podstawy rozety, a następnie wykroiłem resztę owocu i zawiesiłem tak na karniszu do podeschnięcia na TYDZIEŃ czasu po to, żeby roślina broniąc się przed suszą, szybciej wypuściła korzenie do ziemi po posadzeniu. No i po tym tygodniu został ten pióropusz wsadzony do ziemi i obficie podlewany co jakiś czas. Był już dosyć obeschnięty i brązowawy w wielu miejscach i dośc długo to trwało zanim wypuścił nową rozetę ze środka, bo zdążyło już wiele liści ze starej rozety powysychać, no ale w końcu wypuścił nowiutkie listki i po 3 tygodniach wygląda jak na zdjęciu poniżej :-) Prawda, że ładny??

Obrazek

Chciałem w związku z tym zapytać o warunki uprawy - jak się hoduje takiego Ananasa, tzn jak często podlewać, jakie oświetlenie itp? Czy mógłby ktoś mi podpowiedzieć?
Ewulula
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 22 lip 2011, o 15:01

Post »

Ananas to chyba najbardziej zwytrzmała roślina z tych, które posiadam.

Kupiłam Ananasa w ogóle nie biorąc pod uwagę sadzenia, po zjedzeniu pomyślałam, że spróbuję. Dwa dni suszenia przeciągnęły się troszkę i w sumie przeleżał (w cieniu) prawie dwa tygodnie. Ktoś mi powiedział, że ananas nie lubi wody więc od razu posadziłam go w doniczce z ziemią (uniwersalną). Po jakimś miesiącu myślałam, że padł (cała rozetka była wyschnięta) wyciągam go z doniczki a tam pełno korzeni :) Rośnie zdrowo i ma się dobrze a nie robię z nim nic specjalnego.

Rzadko podlewam, stoi na parapecie od południowo-zachodniej strony. Dołączył do grona moich niezniszczalnych roślin. :)
Awatar użytkownika
Angela84
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Witam! Dawno tu nie zaglądałam, ale dziś jestem ;:7
Powiem Wam, że ten mój stary ananas wcale nie usechł ale nie puścił też żadnych odrostów, po prostu jest taki sam jak zaraz po odcięciu owocu. Nie rośnie, nic nie puszcza ale też nie usycha, stoi w południowym oknie i podlewam go raz w tygodniu. Natomiast rozetka z tego mojego smacznego ananaska przyjęła się. I już jest praktycznie taka duża jak poprzedni okaz. Jak zrobię fotkę to wstawię. Pozdrawiam forumowiczów.
x-c-9
---
Od: 9 paź 2011, o 15:08

Ananas

Post »

Jak się ukorzenia ananasa z rozety liściowej?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”