Poziomki - uprawa cz. 1
- Wiktoria_W
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 sty 2011, o 03:14
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Poziomki - uprawa
Może źle się wyraziłam - przepraszam
. Chodzi mi o poziomki, które mam od zeszłego roku, a kupiłam je jako sadzonki. Już nie są takie młode - mają przynajmniej rok. Dadzą radę?

Wiktoria_W, a dlaczego nie postawisz poziomek na parapecie?
Na zewnątrz jest jeszcze za zimno, szkoda by było, żeby Ci poziomki zmarzły
Ja co prawda dopiero się wszystkiego uczę, ale wydaje mi się, że to rozwiązanie jest najlepsze 

Pozdrawiam! Tereska 

Dorosłe poziomki nie wytrzymają dużo więcej niż siewki - i tak muszą mieć ciepło, więc dwór i garaż odpadają. Już lepiej postawić je w domu na podłodze, nie muszą być na parapecie.
"To, że nie mogę zmienić wszystkiego, nie oznacza, że nie powinienem próbować zmienić czegokolwiek".
- Wiktoria_W
- Od: 21 sty 2011, o 03:14
Na parapecie mam roślinki domowe i właściwie więcej miejsca na nich nie ma, a poza tym pomyślałam, że jednak w zimie powinny mieć chłodniej, a w domu prawie 20*C. Poza tym poradzono mi, żeby je zdjąć z balkonu, kiedy zapowiedzą temp. -20*C i tak zrobiłam. Gdybym je wciągnęła do domu, to by chyba była za duża różnica temperatur. No ale teraz chyba faktycznie je wniosę i postawię gdzieś koło drzwi balkonowych.
-
- 500p
- Od: 1 lut 2011, o 15:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
moje popikowane poziomeczki- stoją na południowym parapecie nad kaloryferem -czyli maja bardzo ciepło podlewam je dwa razy dziennie i dość ładnie rosną 

Pozdrawiam, Ulka
- Mój mały kawałek zieleni
- Mój mały kawałek zieleni
- KasiaPuk
- 200p
- Od: 17 sty 2011, o 21:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ulikmi, moje są takie same, mają po jednym prawdziwym liściu, myślisz że powinnam je już pikować?
Horse riding - an art of keeping a horse between you and the ground.
- KasiaPuk
- 200p
- Od: 17 sty 2011, o 21:25
Popikowałam dziś dwie palety poziomek;) I muszę przyznać, że to zupełnie przyjemne zajęcie;)
Horse riding - an art of keeping a horse between you and the ground.
Możesz pikować, nie są już takie malutkie
.

"To, że nie mogę zmienić wszystkiego, nie oznacza, że nie powinienem próbować zmienić czegokolwiek".
- Marconi_exe
- 1000p
- Od: 10 kwie 2010, o 00:03
- Kontakt:
A oto moje poziomki odm. 'Rugia' jest ich przynajmniej 200 sztuk. posiane tydzień temu w mini-szklarni.

Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
Marek
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 11 maja 2008, o 21:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
No u mnie też już się zrobił ładny lasek z poziomek. W tym roku pierwszy raz zaczynam uprawę w ogóle i wysiałem całe opakowanie
Chyba muszę wziąć tydzień urlopu żeby to popikować
.
A czy po pikowaniu poziomki nadal należy pozostawić w dotychczasowych warunkach (ok 20 st.C.), czy przenieść w chłodniejsze miejsce (np. nieogrzewany pokój, mniej więcej 12 st. C.)?

Chyba muszę wziąć tydzień urlopu żeby to popikować

A czy po pikowaniu poziomki nadal należy pozostawić w dotychczasowych warunkach (ok 20 st.C.), czy przenieść w chłodniejsze miejsce (np. nieogrzewany pokój, mniej więcej 12 st. C.)?
Hej wszystkim,to mój pierwszy post
Zrobiłam błąd, bo posiałam poziomki do zwykłej sklepowej ziemi. Ale i tak sporo mi wykiełkowało. Przy pikowaniu będę pamiętać by dodać piasek.Chciałabym wiedzieć, czy do podłoża dla poziomek (przy produkcji rozsady) należy także dodać torf? Torf zakwasza glebę, czy wobec tego poziomki lubią kwaśną glebę?
Jaki jest najlepszy skład podłoża dla poziomek?

Zrobiłam błąd, bo posiałam poziomki do zwykłej sklepowej ziemi. Ale i tak sporo mi wykiełkowało. Przy pikowaniu będę pamiętać by dodać piasek.Chciałabym wiedzieć, czy do podłoża dla poziomek (przy produkcji rozsady) należy także dodać torf? Torf zakwasza glebę, czy wobec tego poziomki lubią kwaśną glebę?
Jaki jest najlepszy skład podłoża dla poziomek?
- Marconi_exe
- 1000p
- Od: 10 kwie 2010, o 00:03
- Kontakt:
Witaj Wanilia!
Skoro wykiełkowały to dobrze. Piasek dodaje się w celu polepszenia struktury gleby jak i również wpływa on na kiełkowanie nasion i rozwój korzeni. Ja zawsze do produkcji rozsady używam mieszanki:
ziemi z ogrodu : torfu : piasku, w skali 1:1:1
Nigdy jeszcze nie odniosłem porażki w przygotowywaniu rozsady w takiej ziemi. Po przepikowaniu poziomek do takiej ziemi podlewam ją rozcieńczonym florowitem w proporcjach podanych na opakowaniu.
W sklepach ogrodniczych są dostępne różne rodzaje ziemi, a na wszystkich jest podana kwasowość ziemi.
Odpowiednia gleba do poziomek będzie między 5,5 - 6pH.
W gruncie ziemia najodpowiedniejsza to piaszczysto gliniasta, średnio zwięzła.
Skoro wykiełkowały to dobrze. Piasek dodaje się w celu polepszenia struktury gleby jak i również wpływa on na kiełkowanie nasion i rozwój korzeni. Ja zawsze do produkcji rozsady używam mieszanki:
ziemi z ogrodu : torfu : piasku, w skali 1:1:1
Nigdy jeszcze nie odniosłem porażki w przygotowywaniu rozsady w takiej ziemi. Po przepikowaniu poziomek do takiej ziemi podlewam ją rozcieńczonym florowitem w proporcjach podanych na opakowaniu.
W sklepach ogrodniczych są dostępne różne rodzaje ziemi, a na wszystkich jest podana kwasowość ziemi.
Odpowiednia gleba do poziomek będzie między 5,5 - 6pH.
W gruncie ziemia najodpowiedniejsza to piaszczysto gliniasta, średnio zwięzła.
Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
Marek
- esony1
- Od: 27 lis 2010, o 20:09
ja po pikowaniu przeniosłam do pomieszczenia ( 20 st C ) i po dwóch dniach od pikowania mogę powiedzieć, że poziomki rosną w oczach.
pozdrawiam
Edyta
Edyta