mój mały bzik:)
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: mój mały bzik:)
A mogłabyś go w całości pokazać? czy twój też ma takie fantastyczne liście? Liodoro to jedna z moich najbardziej ulubionych odmian, bo ma piękne kwiaty, liście i pachniemcus pisze:Storczykowa pisze:Piękne masz storczyki, nawet masz Liodoro, gdzie go kupiłaś?
Liodorka kupiłam w łodzi w salonie orchidei w palmiarni. Kiedy jestem w tym mieście nie mogę się oprzeć żeby tam nie wjechać i choćby pooglądać kwiatki:) Zresztą mają tam dobre podłoże i sphagnum.

To fakt liście ma lekko falowane i bardziej woskowe od pozostałych falków. Hoduje się go bardzo prosto jak pozostałe, a plusem jest to, że cudnie pachnie.
Ma trochę przekręcony pierwszy liść:

W słoneczku ładnie się błyszczy:

a tu z sąsiadami:

Korzonki miał niestety takie sobie, musiałam go przesadzić, ale myślę, że na wiosnę ruszy. W łodzi było do kupienia kilka liodoro, ale korzonki nie wyglądały najlepiej a cena też nie zachwycała. Myślałam, ze będą przez to trochę przecenione, ale kobietka nie dała się namówić.
Ma trochę przekręcony pierwszy liść:

W słoneczku ładnie się błyszczy:

a tu z sąsiadami:

Korzonki miał niestety takie sobie, musiałam go przesadzić, ale myślę, że na wiosnę ruszy. W łodzi było do kupienia kilka liodoro, ale korzonki nie wyglądały najlepiej a cena też nie zachwycała. Myślałam, ze będą przez to trochę przecenione, ale kobietka nie dała się namówić.
Pozdrowienia, Marta G.
mój mały bzik
mój mały bzik
a tu jeszcze zdjęcie storczyka, którego kupiłam za 5 zł,nawet nie wiem jaki ma kolor kwiatków. Wyglądał nie za dobrze, ale widać poczuł już wiosnę:

Pozdrowienia, Marta G.
mój mały bzik
mój mały bzik
- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Liodoro cudne 
Reanimke też puszcza koroznki...Znak - wiosna wkrótce ;)

Reanimke też puszcza koroznki...Znak - wiosna wkrótce ;)
- Storczykowa
Twój Liodoro też cudny
.
Mój ma ponad pół metra, mam go już prawie 3 lata. Kupiłam go bez stożka, ta półmetrowa roślina to basal keiki, które wyszło parę miesięcy po kupieniu. Drugie Liodoro też jest podwójne, ale mniejsze, bo mam go dopiero niecały rok. Ale uwielbiam ta odmianę, jest wyjątkowa! Takie liście, kwiaty i zapach... Można cały dzień siedzieć przy nim i wąchać.

Mój ma ponad pół metra, mam go już prawie 3 lata. Kupiłam go bez stożka, ta półmetrowa roślina to basal keiki, które wyszło parę miesięcy po kupieniu. Drugie Liodoro też jest podwójne, ale mniejsze, bo mam go dopiero niecały rok. Ale uwielbiam ta odmianę, jest wyjątkowa! Takie liście, kwiaty i zapach... Można cały dzień siedzieć przy nim i wąchać.
zapach ma śliczny, taki trochę herbaciany. Ale pół metrowy? to one potrafią takie duże być?chyba będę musiała znaleźć dla niego za kilka lat oddzielną półkę:P
Pozdrowienia, Marta G.
mój mały bzik
mój mały bzik
- Storczykowa
Ma bardzo duże liście i jego rozpiętość wynosi ok. 50 cm, może troszkę więcej, gdyby rozprostować liście. Są okrągławe i jasnozielone, obecnie trochę połamane, bo przez swoją wielkość storczyk ten bardzo często spadał z okna, musiałam go przesadzić do większej doniczki. Mi się oczywiście jego rozmiary bardzo podobają i mam nadzieję, że jeszcze trochę urośnie. Uwielbiam duże rośliny. Liodora to jedne z większych Phal. musisz się przygotować na to, że kiedyś może mieć te pół metra albo więcej. Ten półmetrowy wyrósł od podstaw u mnie, ma niecałe 3 lata, to basal keiki wyrosłe przy roślinie bez stożka. Kwitł już 2 razy, a przedtem raz kwitła roślina bez stożka. Zapach kwiatów i same kwiaty są przecudne.
- ewarost
- Od: 14 gru 2010, o 18:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Witam... podziwiam piękne kwiaty twoich storczyków
i trzymam kciuki za reanimka 

Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Z reanimka chyba nic nie będzie. Najprawdopodobniej zabiłam go własną głupotą. zachciało mi się spryskać korzonki,które wypuszcza z trzonu i zalalam mu stożek wzrostu
osuszylam najbardziej jak tylko mogłam papierem, nawet suszyłam suszarką:P ale pewnie nic z tego. A wypuszcza nawet maluśki nowy listeczek. No po prostu nie mam słów na własną głupotę 

Pozdrowienia, Marta G.
mój mały bzik
mój mały bzik
- Storczykowa
Nie wiadomo, czy zgnije. jeśli wytarłaś od razu i nie zostao nic wody, to nie powinien zgnić. Ale pryskanie jest całkowicie zbędne, korzonki sobie doskonale same poradzą, a jeśli woda ma nieodpowiedni skład, to tylko może je uszkodzić (u mnie na przykład pryskanie zawsze kończyło się zesychaniem korzeni i osadem), no i zawsze jest duże prawdopodobnieństwo zalania stożka.
Nigdy nigdy nigdy więcej tego nie zrobię. Niech sobie rosną w spokoju same. Nadopiekuńczość jest gorsza niż zaniedbanie
Pozdrowienia, Marta G.
mój mały bzik
mój mały bzik
Witam
Masz śliczną kolekcję. Trzymam kciuki za reanimka

Masz śliczną kolekcję. Trzymam kciuki za reanimka

Pierwsze przymiarki:
już za niecały miesiąc w tym akwarium pojawi się kilka sadzonek botaników. Nie mogę się doczekać
Kupiłam już keramzyt na dno, szybkę do przykrycia, podstawki pod doniczuszki i termometr z higrometrem, brakuje tylko maluchów
Akurat wiosna idzie, więc jeszcze zdążą podrosnąć do zimy, a potem zmontuje się jakąś żaróweczkę.
Tak przy okazji cy mógłby mi ktoś powiedzieć jaka powinna być odpowiednia wilgotność w akwarium dla sadzonek? nie chcę przedobrzyć, żeby nie miały za mokro, albo za sucho.Pozdrawiam:)

już za niecały miesiąc w tym akwarium pojawi się kilka sadzonek botaników. Nie mogę się doczekać

Kupiłam już keramzyt na dno, szybkę do przykrycia, podstawki pod doniczuszki i termometr z higrometrem, brakuje tylko maluchów

Tak przy okazji cy mógłby mi ktoś powiedzieć jaka powinna być odpowiednia wilgotność w akwarium dla sadzonek? nie chcę przedobrzyć, żeby nie miały za mokro, albo za sucho.Pozdrawiam:)
Pozdrowienia, Marta G.
mój mały bzik
mój mały bzik
Świetne podejście do sprawy
Bardzo dobrze to wszystko zorganizowałaś
Wilgotność powinna się wahać w granicach
50-80%
Pozdrawiam, Laura

50-80%
Pozdrawiam, Laura