Wszystko o pomidorach 5cz. (01.01.10 -
- Rusalka
- 1000p
- Od: 10 sty 2011, o 14:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Wszystko o pomidorach 5cz. (01.01.10 -
Panowie..?
Czyli najlepsze rozwiązanie to będzie ten saletrzak bo on będzie najbardziej bogaty w składniki?
Czy do niego też trzeba tego co FRANT pisałeś?
Czyli najlepsze rozwiązanie to będzie ten saletrzak bo on będzie najbardziej bogaty w składniki?
Czy do niego też trzeba tego co FRANT pisałeś?
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
-
- 200p
- Od: 7 lut 2011, o 18:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Frant dzięki, nie wiedziałam jak moim siewka mogę dogodzić, i że się takie maluchy dokarmia. Więc jutro florovit kupić, jakiś kąkretny?
Pozwolę się z kolegą frant nie zgodzić. Jon azotanowy/ a taki mamy w saletrze potasowej/ jest słabo absorbowany/ zatrzymywany/ w glebie i szybko sie w niej przemieszcza do wody gruntowej. Natomiast w saletrze amonowej azot jest w dwóch postaciach : w formie azotanowej NO3 i w formie amonowej NH4 przy czym jon NH4 właśnie jest o wiele mocniej absorbowany przez glebę i przemieszcza się do wód gruntowych zdecydowanie wolniej niż azot z NO3. Po drugie w saletrze potasowej azotu jest tylko 14 % a w saletrze amonowej 35 %. A po trzecie roztworem 0,5 % / właśnie tym 5 dkg na 10 l/ podlewam nawet rozsadę ogórków tuz po posadzeniu od lat i nie zdarzyło mi sie by kiedykolwiek rozsada od tego padła.
Powodzenia
Powodzenia
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 mar 2010, o 23:24
Saletrzak jest dobry , zwłaszcza pod korzeń przed sadzeniem lub posypowo później , dla zasilenia w azot i wapń . Ale to nie wystarczy , bo tak naprawdę najważniejsza jest równowaga , czyli pełne nawożenie na każdym etapie . Teraz mówimy o siewkach i rozsadzie , tutaj na nic takie nawozy . Saletrzak jest dość słabo rozpuszczalny ... A Florovit ? Zwykły taki , jest chyba zresztą tylko jeden typ ... forumowicz , to wszystko prawda co piszesz , ale jak wiadomo najważniejsze są proporcje pomiędzy poszczególnymi składnikami , zwłaszcza NPK-Mg . Stosowanie jednostronnie azotu musi wcześniej czy później ( raczej już wcześniej ) skutkować poważnymi problemami w uprawie ... Piszesz o ogórkach , tutaj również jest b. ważny potas , podobnie jak dla pomidorów . O źle przechowujących się kwaszeniakach ( po przeazotowaniu ) powszechnie wiadomo ...
- elik_49
- 1000p
- Od: 15 mar 2009, o 20:51
Kasiu, może podłoże jest za mokre a powinno być wilgotne, oby to nie był zgorzel.
Nie ma problemu jeśli jesteś chętna, kilka nasionek się znajdzie, ale odezwij się na pw.
Polecam nawóz z Substrala, bardzo wydajny nadający się do zasilania rozsady i wysadzonych już pomidorów.
Nie ma problemu jeśli jesteś chętna, kilka nasionek się znajdzie, ale odezwij się na pw.
Polecam nawóz z Substrala, bardzo wydajny nadający się do zasilania rozsady i wysadzonych już pomidorów.
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
-
- 200p
Kochani proszę po lucku! Napiszcie czym te rozsadę najlepiej podlewać!!!Najlepiej tym a gdy tego nie ma to tym i tak dalej, bo gubię się co zanotować!!! 
Frant tylko jeden typ Florovitu a nie ma tam jak w Substralu do każej sorty z osobna? Albo prościej napisz co masz napisane na butelce tego Florovitu!
Elik 49 może i za mokro, lecz nie przelałam bo na podstawce suchutko, zgorzel raczej nie no i nasionka i ziemia zaprawiona. A nasionka chętnie już piszę na pw. dzięki! Jaki ty ten substral używasz jest jakiś specjalny, w mojej małej mieścinie nie docierają wszystkie produkty do ogrodniczych i tak muszę pytać o kąkretne rzeczy lub zamówić na necie albo jechać w długą podróż do dużego miasta. Sorry za moją dociekliwość!!!

Frant tylko jeden typ Florovitu a nie ma tam jak w Substralu do każej sorty z osobna? Albo prościej napisz co masz napisane na butelce tego Florovitu!
Elik 49 może i za mokro, lecz nie przelałam bo na podstawce suchutko, zgorzel raczej nie no i nasionka i ziemia zaprawiona. A nasionka chętnie już piszę na pw. dzięki! Jaki ty ten substral używasz jest jakiś specjalny, w mojej małej mieścinie nie docierają wszystkie produkty do ogrodniczych i tak muszę pytać o kąkretne rzeczy lub zamówić na necie albo jechać w długą podróż do dużego miasta. Sorry za moją dociekliwość!!!
-
- Od: 21 mar 2010, o 23:24
PKasia , sprawdze jutro , ale to zwykły Florovit .. Nieważna nazwa , może być Fruktowit , Substrofit itd . Ważne aby miał pełen skład ! Do produkcji rozsad nie wychodzi tego wiele, więc są wygodne ... Później lepiej poszukać jakiegoś nawozu wieloskładnikowego sypkiego , i rozpuszczać samodzielnie ...
Jeszcze raz kolego frant
My sie chyba nie zrozumieliśmy. Ja mówie o rozsadzie sadzonej do gleby na miejsce stałe. Nie wyobrażam sobie podlewania roślin na działce Florovitem. Ja najwyrażniej pisałem , że pod rosliny stosuję nawożenie rzędowe nawozem ptasim i nie stosuje żadnych sztucznych nawozów, Podlewam roztworem saletry świeżo posadzoną rozsadę tylko po to, by rośliny miały początkowo duży przyrost masy roślinnej/ o korzenie chodzi/, by jak najszybciej sięgnęly do umieszczonego bezpośrednio pod nimi nawozu naturalnego.
My sie chyba nie zrozumieliśmy. Ja mówie o rozsadzie sadzonej do gleby na miejsce stałe. Nie wyobrażam sobie podlewania roślin na działce Florovitem. Ja najwyrażniej pisałem , że pod rosliny stosuję nawożenie rzędowe nawozem ptasim i nie stosuje żadnych sztucznych nawozów, Podlewam roztworem saletry świeżo posadzoną rozsadę tylko po to, by rośliny miały początkowo duży przyrost masy roślinnej/ o korzenie chodzi/, by jak najszybciej sięgnęly do umieszczonego bezpośrednio pod nimi nawozu naturalnego.

-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:

-
- 200p
No i bądz tu człowieku mądry i pisz wiersze....
Przeczytam jutro jeszcze raz tą całą dyskusję i zrobię karteczkę z plusami i minusami no i niech wygra lepszy!
Pa kochani bawcie się dalej be zemnie, mąż się ciśnie do kompa, więć do jutra
pozdrawiam Kasia
Przeczytam jutro jeszcze raz tą całą dyskusję i zrobię karteczkę z plusami i minusami no i niech wygra lepszy!
Pa kochani bawcie się dalej be zemnie, mąż się ciśnie do kompa, więć do jutra
pozdrawiam Kasia
- Rusalka
- 1000p
- Od: 10 sty 2011, o 14:24
PANOWIE - CZARNĄ MAGIĄ SIĘ POSŁUGUJECIE
Jak już ustalicie to.. napiszcie proszę jasno aby nas niewiasty ociemniałe oświecić..
Czym podlewać siewki a czym rozsadę w gruncie

Jak już ustalicie to.. napiszcie proszę jasno aby nas niewiasty ociemniałe oświecić..
Czym podlewać siewki a czym rozsadę w gruncie

Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
Bez magii więc :
- siewek nie podlewam niczym poza wodą
- rozsade pikowaną - Florowitem lub rozpuszczona w wodzie Azofoska/ lub Fruktusem/ w zależności co mam pod ręką
- rozsade po wysadzeniu na działkę- roztworem saletry lub saletrzaku.
A reszte to juz rośliny sobie ciągną z nawozu naturalnego z ziemi.

- siewek nie podlewam niczym poza wodą
- rozsade pikowaną - Florowitem lub rozpuszczona w wodzie Azofoska/ lub Fruktusem/ w zależności co mam pod ręką
- rozsade po wysadzeniu na działkę- roztworem saletry lub saletrzaku.
A reszte to juz rośliny sobie ciągną z nawozu naturalnego z ziemi.

-
- Od: 5 wrz 2007, o 17:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
PKASIA napisała:
Żadnego nawozu, czy to florowitu czy innego paskudztwa, przecież to mają być pomidory do własnego spożycia, nie na wystawę, czy do sprzedania.
Jeżeli już od siewek chemia, to po co tyle zachodu, przecież w sklepie są takie same, a o ile tańsze, biorąc pod uwagę pracę przy sianiu, sadzeniu czy dalszej pielęgnacji.
Tak samo , po posadzeniu, żadnej chemii, jeżeli nawóz to tylko naturalny czy kompost, niech urosną mniejsze ale na pewno będą smaczniejsze.
Najlepiej to podlewać zwykłą wodą, odstaną, by miała temperaturę pokojową. Żadnego dokarmiania siewek i sadzonek po pikowaniu. Każda ziemia kupiona w sklepie ma wystarczającą ilość pokarmu by wyżywić siewki i sadzonki do czasu ich posadzenia na miejsce stałe.Kochani proszę po lucku! Napiszcie czym te rozsadę najlepiej podlewać!!!Najlepiej tym a gdy tego nie ma to tym i tak dalej, bo gubię się co zanotować!!!
Żadnego nawozu, czy to florowitu czy innego paskudztwa, przecież to mają być pomidory do własnego spożycia, nie na wystawę, czy do sprzedania.
Jeżeli już od siewek chemia, to po co tyle zachodu, przecież w sklepie są takie same, a o ile tańsze, biorąc pod uwagę pracę przy sianiu, sadzeniu czy dalszej pielęgnacji.
Tak samo , po posadzeniu, żadnej chemii, jeżeli nawóz to tylko naturalny czy kompost, niech urosną mniejsze ale na pewno będą smaczniejsze.
-
- 200p
Witam Tadeuszu no i tak kupna ziemia ma nawozy, na mojej kupnej nic o nawozach nie pisze a do wysiewu zrobiłam mix typu kupna no i z folioka taka "domowa" bo strasznie się w tamtym roku zraziłam kupną bo mi pleśniała. Dodaję ze to nie była specjalna do wysiewu i może to było przyczyną. W tym moim mixie fajnie wszystko zchodzi a jak już pikuje to do ziemi kupnej, u mnie jest tylko firmy biobella. Siewki też do tej pory podlewałam tylko wodą ale parę pomidorków zrobiło się w mgnienia oka takie słabe i tak jakby zwiędło a przy tym inne stoją na baczność, więc szukam przyczyny i jak im lepiej dogodzić. Nie sądzę iż by to był zgorzel nasionka i ziemia były zaprawione.
- elik_49
- 1000p
- Od: 15 mar 2009, o 20:51
Jak świetnie że pojawiłeś się Tadeusz, skutecznie pogodzisz całe towarzystwo żartownisiów.
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności