Zdjęcia siewek i rozsad - sezon 2011

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
magdalenka
100p
100p
Od: 5 lis 2010, o 10:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Zdjęcia siewek i rozsad - sezon 2011

Post »

Nie, nie sadziłam w gruncie papryki, ale podobno może się udać jak będzie rosła w osłoniętym miejscu.

Pamiętam z dzieciństwa, jak sąsiad moich rodziców miał paprykę w gruncie i owocowała, więc mam nadzieję, że mi też się uda :-)
Pozdrawiam
Magdalenka
PKasia
200p
200p
Od: 7 lut 2011, o 18:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A co tam to ja też wysieję!!!
Bo do gruntu też póżniej niż w folie a tam już mam nadmiar pomidorów :wink:
liczę na podzielenie się opiniami na temat hodowli papryki w gruncie, no i kiedy siać prawidłowo do foli i do gruntu?!
A masz jakieś polecane odmiany?
Awatar użytkownika
MENA515
500p
500p
Od: 9 mar 2010, o 09:14
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Oj,to ja tez wysiewam szybciutko paprykę :).Mam tylko te ostre odmiany z akcji. A tą wielgachną dynię tez już chyba trzeba wysiać? A jeszcze ktoś ma mi dosłać lada dzień cykorię . Kiedy ją wysiać? Chyba tez już by należało rozsadę wysiewać?
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52

Post »

Obrazek Obrazek

Kiełkują wysiane 27.02.2011r. sałata Jubilatka oraz kapusty Balbro F1 i Jetma F1.
PKasia
200p
200p

Post »

Mena515 myślę że na dynię to jeszcze za wcześnie to tak jak ogórki lub arbuz początek kwietnia. Cykoria to chyba jak sałata lub kapusta tak od połowy lutego, więc już czas. :D

Przemku w co wysiałeś na drugim zdjęciu (tym po prawej)?
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Podłożem jest substrat torfowy do wysiewów i pikowania Aura z Pasłęka. A to białe na wierzchu to perlit. Przykrywałem nim nasionka.
PKasia
200p
200p

Post »

Przemku przepraszam że pytam ale co to perlit? Lepsze od ziemi na wierzch? Kupiłeś to w ogrodniczym?
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agroperlit/ perlit to skała pochodzenia wulkanicznego, bardzo lekka i porowata. Ma dużą zdolność zatrzymywania wody, dodana do podłoża doskonale je napowietrza. Służy do ukorzeniania roślin, zatrzymywania wilgoci, rozpulchniania podłoża. Kupowana w sklepach jest dość droga. Aktualnie za woreczek 1l płaciłem po 2,50zł. Ale w dużych workach wychodzi znacznie taniej. Jest stosowana powszechnie przez producentów rozsady warzyw do przykrywania zasiewów celem utrzymania wysokiej wilgotności podczas kiełkowania. Często też jest mieszana z podłożem albo wręcz je zastępuje.
KiniaSG
100p
100p
Od: 5 lut 2011, o 21:15

Post »

Ja miałam perlit na kalafiorze i kapuście. Dostałam w zestawie perlit wymieszny z torfem z miniszklarnią do wysiewów. Miałam to tylko do czasu przepikowania tych siewek. Świetnie zatrzymuje wilgoć. Po przepikowaniu już tylko jako dodatek do ziemi/torfu w mniejszej ilości.
Pozdrawiam.
Kinia.

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=43949" onclick="window.open(this.href);return false;
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

:wit jeśli chodzi o sianie papryki na rozsade do gruntu to nie jest za późno.Czytałam tu na forum,że można nasiona podkiełkowac nap,na chusteczce higienicznej i takie podkiełkowane wsadzić do doniczek. Paprykę spokojnie można siać do połowy marca
Asia
KiniaSG
100p
100p
Od: 5 lut 2011, o 21:15

Post »

Ja wysiałam dziś drugą turę porów.
Martwię się czy nie za póżno :( ale stwierdziłam, że to co wysiałam wcześniej będzie jednak za mało.
Może jednak coś z tego będzie?

Kinia
Pozdrawiam.
Kinia.

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=43949" onclick="window.open(this.href);return false;
PKasia
200p
200p

Post »

To znaczy że ten perlit w sumie lepszy jest niż posypanie zwykłą ziemią. Nie widziałam tego jeszcze solo. Miałam to chyba w mieszance ziemi właśnie w tych miniszklarenkach ale uznałam to na pierwszy rzut oka jako styropian. Jutro to obadam dokładnie. Bo czasem warto zainwestować a w efekcie końcowym więcej z tego mieć....nie!

A z porem to siej co tam, teraz i słoneczka więcej to i szybciej urośnie!!!

To idę podkiełkować moje papryczki!!!
Awatar użytkownika
Eryk-kun
200p
200p
Od: 25 sty 2011, o 17:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja tydzień temu wysiewałem szczypiorek (z przeznaczeniem do doniczki, ale może jakąś część przesadzę do ogródka). Jest już dosyć duży, ale nie wygląda zbyt ładnie - musiałem zdjąć wierzchnią warstwę ziemi, bo nasiona były lekko przykryte, a te kiełkujące zaczęły podnosić tą warstwę w górę :lol: Wyglądało to dziwnie, jakby coś chciało się wydostać spod ziemi :). Dzisiaj podlałem go małą ilością biohumusu. Zdjęcia wstawię gdy trochę "wyładnieje".
"To, że nie mogę zmienić wszystkiego, nie oznacza, że nie powinienem próbować zmienić czegokolwiek".
PKasia
200p
200p

Post »

Zasilasz już takie małe siewki biohomusem? Gdzieś obiło mi się o uszy że jest super tak do podlania ziemi przed uprawą niby lepszy niż obornik no i na pewno z mniejszym nakładem pracy :wink:
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

:wit Co roku kupuję paprykę czerwona i żółtą w sklepie (owoc) wydłubuję nasiona potem sieję i sadzę do gruntu. Siew rozpoczynam pod koniec lutego na spodku, na którym jest rozłożona chusteczka higieniczna nawilżona wodą. Przykrywam drugim spodkiem lub folią spożywczą. Stawiam w ciepłym miejscu(20-25*C) i czekam aż zacznie kiełkować. Potem pikuję(7-9dni) do wielodoniczek(3cm). W kwietniu przesadzam do kubków po śmietanie(400ml) i jak jest ciepło to stawiam do małej szklarenki, którą mam zrobioną specjalnie na rozsadę. W maju jak już jest ciepło wysadzam do gruntu. Na plon nie narzekam. Jeżeli masz dużo miejsca na rozsadę to możesz wysiać nasiona trochę wcześniej. Wysiewam na spodek bo najlepiej mi kiełkuje. Jak siałem do ziemi to wschodziło mi bardzo ciężko i w mniejszych ilościach.

Asia
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”