Jakich roślin nie lubicie/jakie lubicie?

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Jakich roślin nie lubicie/jakie lubicie?

Post »

Kiedyś zdawało mi się, że nie lubię floksów(bo takie niepozorne), bratków(bo pospolite), aksamitek(bo dziwnie pachną), bluszczu(bo sztywne liście). Dopóki nie założyłam ogrodu. Toż to herezja, co wcześniej napisałam! Wszystkie wymienione u mnie rosną, a lubię każdziutką roślinkę. Fakt-domowe mnie nie kręcą...
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
tralaluszy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sty 2010, o 18:46
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kiedyś nie znosiłam host i żurawek. Przeszło mi. Nie lubię miodunek,rojników, rozchodników, traw, ŚNIEDKÓW :evil: , tawuł, ciemierników, wilczomleczy, orlików, wysokich astrów,liatr,jukk,bergenii. Boże, to co ja lubię? :shock:
Pozdrawiam - BabajAGA
Awatar użytkownika
Kalmia
1000p
1000p
Od: 15 maja 2007, o 14:19
Kontakt:

Post »

:wit Ja tam lubię wszystko :wink: :) oprócz chwastów oczywiście, ale nie wszystko wprowadzam do mojego ogrodu :)
Awatar użytkownika
aneczka58
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 13 lut 2011, o 20:59

Post »

Witam.Ja także lubię wszystkie roślinki,może są takie ,które więcej a inne mniej,ale ogólnie wszystko co jest zielone i żyje. :tan
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Dla niektórych moich znajomych niezrozumiałe jest, że ja pomimo, ze kocham i interesuję się roślinami ogrodowymi, to prawie wcale nie kręcą mnie domowe.Chyba bierze się to stąd, że nie lubię roślin tropikalnych, a większość ma taki rodowód.Mam ich trochę, ale głównie zielone i to 'starocie' , bo tylko te mnie lubią i rosną jak oszalałe (beniamin, grubosz, bluszcze, rojcisusy, kliwię, hoję) żadnych 'modnych' i kwitnących, bo jak przekwitną to są nijakie.No przepraszam, dziś kupiłam bardzo podobno na topie trawkę Juncus 'Pencil Grass', ale to dlatego, że mam słabość do traw :) Pięknie wygląda w mojej łazience.
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Selli! Jak się cieszę czytając Twój tekst! Mam dokładnie to samo. Z roślin domowych żyje ze mną tylko cissus i kalanchoe(prezent, żyje i kwitnie 3 rok). Ale za to wszystkie parapety zajmują wysiewy, pelargonie, begonie, fuksje czekające na wyjazd do ogrodu. A już się bałam, że jestem jedyna na świecie.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
X-A-9
---
Od: 24 gru 2009, o 12:54

Post »

Jakbym słyszał siebie :;230 też nie lubię roślin doniczkowych, mam wrażenie że wprowadzają mi chaos na parapecie :D owszem mam, ale prawie wszystkie(palmy koleusy oleandry) lądują wiosną w ogrodzie, w domu mam tylko skrzydłokwiata i scindapsusa o pstryk listkach bo filtrują powietrze :) no i storczyka choć po kwitnieniu wywalam go w jakiś kąt czy na szafkę do góry by go widać nie było, jest dla mnie mało atrakcyjny :)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
moniczek
1000p
1000p
Od: 19 sie 2010, o 17:55

Post »

Z ogrodowych nie lubię maków, dąbrówek, języczek, krwawników, zawilców. Tych, które mi się podobają jest naprawdę bardzo wiele...nie wszystkie dałoby się wymienić, to może te najbardziej mi bliskie: jeżówki, liliowce, lilie, dalie, pierwiosnki, goździki pierzaste, trytomy, mieczyki, piwonie. :D :D Doniczkowych mam niewiele, średnio się u mnie czują, a i mnie jakoś nie ciągnie do robienia z domu dżungli (wiele kwiatów domowych, które pożarły budżet bardzo szybko ginie z różnych przyczyn, nie mam cierpliwości do nieustannego uzupełniania braków...a te ogrodowe pięknie rosną, przyciągają motyle i owady, po prostu ogród jest dla nich stworzony, a letnie leniuchowanie wśród ogromu zapachów, kolorów, dźwięków jest niesamowite). Z tych jeszcze uchowanych mam jakąś miniaturową palmę, skrzydłokwiat i fikusa, kaktusy nie przetrwały mimo dobrej pielęgnacji. :roll: :roll: No cóż nie mam zacięcia do hodowania roślin domowych...wolę te rosnące w naturze w ogrodzie z bardzo wielu względów. I tak zostanie już na zawsze.
Mój ogród-czarujący...
Pozdrawiam Monika :)
ogrodnik75
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 29 sty 2011, o 10:34

Post »

hmmm,, ciekawy temat.. przyznam się,ze nie przepadam za takimi chwastami jak gwiazdnica, ostatnimi czasy, po przywiezieniu do inspektu ziemi z obornikiem, rozsiało sięteog potwornie dużo. i strasznie trudno było to usunac, mimo,ze ma słabe korzenie...i całe pomidory w dole byly zielone..jak to zwalczyć??
Awatar użytkownika
_Natalia_
50p
50p
Od: 28 lip 2010, o 21:31

Post »

A ja nie lubię niektórych roślin tylko dlatego, że źle mi się kojarzą - z czasami słusznie minionymi. Należą do tej grupy np. kosmos i aksamitka. Aksamitki to naprawdę żałuję, bo zawsze się udaje i mogłaby być bardzo przydatna...
Poza tym nie lubię też ogrodowych dziwactw. To oczywiście kwestia indywidualnej definicji :wink:. Dla mnie np. są to rośliny o pstrych liściach (a niestety posiadam w swoim ogródku wierzbę o biało-różowo-zielonych liściach; nawet się zastanawiam, czy to nie jakiś efekt chorobowy, bo z tym mi się to kojarzy).
Ogólnie rzecz biorąc jestem ogrodową konserwatystką, mam wiejski ogródek i lubię, żeby było "tak jak u babci".
Pozdrawiam
- Natalia
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

ogrodnik75 pisze:hmmm,, ciekawy temat.. przyznam się,ze nie przepadam za takimi chwastami jak gwiazdnica, ostatnimi czasy, po przywiezieniu do inspektu ziemi z obornikiem, rozsiało sięteog potwornie dużo. i strasznie trudno było to usunac, mimo,ze ma słabe korzenie...i całe pomidory w dole byly zielone..jak to zwalczyć??

Owszem ciekawy temat ale...
nie piszemy w nim o chwastach lecz o roślinach dekoracyjnych.
Przeczytaj pierwszy post tego wątku by wiedzieć jakie były intencje jego założycielki...
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11

Post »

_Natalia_ pisze:A ja nie lubię niektórych roślin tylko dlatego, że źle mi się kojarzą - z czasami słusznie minionymi. Należą do tej grupy np. kosmos i aksamitka.
A to ciekawe :-) Ja właśnie odwrotnie - lubię kwiaty, które mi się kojarzą z czasami słusznie minionymi - oczywiście nie dlatego, żebym miała sentyment do Jedynie Słusznego Ustroju ;-) - tylko po prostu do czasów dzieciństwa... wzruszyłam się bardzo, gdy odlądałam w kinie film o Jerzym Popiełuszce - zwróciłam uwagę na to, jak były zaaranżowane klolomby w mieście, rosły w nich właśnie aksamitki i lwie paszcze...ktos pomyślał o takich szczegółach...
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
Frida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2008, o 13:50
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

28 kwietnia 2008 r. wpisałam
"Zdecydowanie nie lubię:
storczyków - kojarzą mi się ze sztucznymi kwiatami,
sumaka octowca - to obcy gatunek, chwast,
datury, palmy, hortensji, begonii, bratków, paproci wszelakich, śnieguliczki - ale dlaczego? nie wiem."

Niedługo miną trzy lata od napisania tego postu, a w moim ogrodzie jest kilka paproci, nawet pasują do lasu oraz kilkanaście hortensji, kóre bardzo polubiłam, a bukietowe darzę ogromną sympatią.
Co też to forum robi z ludźmi :?:
Kaśka33
100p
100p
Od: 1 lut 2008, o 12:37

Re:

Post »

A ja 14 lutego 2008 roku napisałam:
Kaśka33 pisze: Kocham wszelkie czerwone i pomarańczowe azalie, więc miałam czym nacieszyć oczy. U siebie mam kilka "Gibraltarów".
Oświadczam, że to już nieaktualne. Większość "Gibraltarów" i pomarańczowych róż "Monica" dawno porozdawana. Przyznaję rację tym, z którymi się wcześniej nie zgadzałam. Kolor czerwony i pomarańczowy w ogrodzie jest męczący.

A może to tak jak z kolorem ścian w domu? Po jakimś czasie się nudzi i marzymy o zmianach?

Aktualnie na "tapecie" są klony japońskie.
emmka

Post »

Nie lubię wszystkich, które trzeba ciągle pielić a efekt krótkotrwały (krótkie kwitnienie), a tak poza tym to uważam, że każdy kwiat może pięknie się prezentować - byle w sporej kępie/połaci i na odpowiednim miejscu. Nie cierpię "babcinych" ogródków, w których sadzi się wszystko (jak sroka) obok siebie - pełno i nic (i to jeszcze na gołej, niczym nie przykrytej ziemi). Rośliny ładne, a efekt odrażający.

A co do datur - faktycznie to koszmar. Wygląda jak UFO... Zupełnie nienaturalna roślina, no chyba że wkomponowana w jakieś majestatyczne miejsce, a nie w zwykłych wiejskich ogródkach...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”