Beatko to chyba zwykły fikus beniamin. Od początku miał takie zielone liście, może taki jego urok Tfu tfu, ale nie zgubił jeszcze ani jednego liścia od maleńkości. Mam nadzieje, że po wczorajszym przesadzeniu nic się nie zmieni. Jak chcesz szczepkę to nie ma problemu
Dowiedziałam się właśnie, że w Poznaniu na ul. Strzeszyńskiej (chyba) jest sklep firmowy Tomaszewskiego. Powiedzcie mi czy wszyscy mogą w nim kupować kwiaty czy tylko hurtownicy? Może ktoś się orientuje jakie tam są ceny kwiatów?
Ziel-ona pisze:Słyszałam, że kwiatów nie wolno chwalić, ale i tak pięknie dziękuję. Teraz pokaże kilka kwiatków, których nazw nie znam. Mam sporo książek o kwiatach doniczkowych, szukałam też informacji w internecie, ale nic nie znalazłam. Może ktoś z Was ma w swojej kolekcji takie kwiaty i zna ich nazwy oraz sposoby pielęgnacji...
Te dwa cuda poniżej kupiłam 3 lata temu na Targach Ogrodniczych. Nie urosły zbyt wiele, ale czyż nie są cudne
pierwsze i trzecie zdjęcie - toż to cudeńka (tfu tfu)
co to za roślinki?
no tak przeglądnełam wszystkie stronki i już wiem że paluszki to starzec
szkoda że już taka kolejka sie do niego ustawiła
a jakbym mogła posępić o tego kaktuska co to korzonki powietrzne wypuszcza to sie pięknie uśmiecham i teraz i na wiosne
Ziel-ona pisze:Beatko to chyba zwykły fikus beniamin. Od początku miał takie zielone liście, może taki jego urok Tfu tfu, ale nie zgubił jeszcze ani jednego liścia od maleńkości. Mam nadzieje, że po wczorajszym przesadzeniu nic się nie zmieni. Jak chcesz szczepkę to nie ma problemu
Ma bardzo ładne listki , ja chciałam żebyś zdradziła tajemnice czym go dokarmiasz bo pewnie tu tkwi sekret .... dziękuję Ci bardzo ale ja mam zielonego tylko on tak mi się wydaje jest taki jaśniejszy a twój o takiej ciemnej zieleni
agaxkub wiosna już blisko, podzielę się z Tobą Beatko, mojego fikusa podlewam wodą z dodatkiem Agzecolu, dawkuję go zawsze na oko - zimą mniej, w pozostałych miesiącach trochę więcej
Stoi na oknie północnym, okno jest duże, ale słońca nie ma za wiele, bo mam taki dach, że rzuca mi cień na całe okno. Agzecol to nawóz organiczno-mineralny do roślin doniczkowych, zawsze kupuje takie, gdzie jest napisane, że nie można przedawkować Boje się nie przedobrzyć
To i ja po eksperymentuje jak zrobię nową sadzonkę to zastosuje twoje wskazówki ,bo to może być właśnie mniej światła i zieleńsze liście u mnie zamioculkas z okna północnego jest zieleńszy hmm... to może być to :P