Uprawa porów cz.1
Re: Por i Seler
Tomek czy jeśli selery się wyciągają to coś z nich będzie? Ja przy wysokości prawie 3 cm nie widzę jeszcze liści właściwych
pozdrawiam
mariusz
pozdrawiam
mariusz
-
- 200p
- Od: 24 maja 2009, o 23:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wysiałem dokładnie 09.02 czyli o 3 dni wcześniej. Jednak mogę Cię zapewnić że wcale nie są większe od Twoich. Pisałem już, że też trochę są "wybiegnięte". Można jeszcze ratować siewki kiedy są b. wiotkie metodą ( jak tak robię) - podsypuję trochę ziemi maksymalnie 1cm aby się nie chwiały. Siewki selerka mają króciutkie korzenie i trzeba o tym pamiętać aby zapewnić im właściwą wilgoć. Ale nie zalewać podłoża wodą bo zrobi się nieprzepuszczalna powietrze skorupa. Ja swoje zraszam rano najpóźniej do południa raz dziennie. No i na noc obowiązkowo temperatura niższa niż 18 stopni. Wg mnie wystarczy 15. Przygotowanie rozsady selera w warunkach pokojowo -parapetowych wymaga trochę zabiegów. Jednak jest to możliwe dla amatorów. Ja to robię przez trzy kolejne lata. I z każdym rokiem jestem bogatszy o pewne doświadczenia. Dość gęsto wysiałeś. Staraj się nie zalewać wodą aby nie rozwinęła się choroba grzybowa. Po tygodniu możesz zrobić selekcję i usunąć słabsze siewki aby było więcej przestrzeni dla większych i silniejszych. Pozdrawiam.bisubis pisze:Zenon kiedy wysiałeś nasionka... Dzięki z góry!
Pamiętajcie o ogrodach...
- zelwi
- 500p
- Od: 27 cze 2007, o 09:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wszystko co jest siane na początku lutego jest z reguły wybiegnięte. Selery przy pikowaniu w stadium jednego liścia właściwego posadzisz po same liścienie i i będzie po problemie
Słońce w marcu będzie już dłużej świecić i seler będzie bardziej krępy.

Tomek
- smonika
- 500p
- Od: 29 gru 2008, o 18:51
Moja sałata królowa majowych i jarmuż posiane 23 lutego już schodzą
Por i selery posiane tego samego dnia jeszcze bez oznak życia, ale mają jeszcze dobry tydzień na przebudzenie

Por i selery posiane tego samego dnia jeszcze bez oznak życia, ale mają jeszcze dobry tydzień na przebudzenie

Pozdrawiam, Monika
- justyna_gl
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 lut 2011, o 09:38
Dzisiaj zobaczyłam że zaczynają kiełkować selery:) a sadzone były dopiero tydzień temu. Oby tak dalej ładnie wszystko rosło 

-
- 200p
- Od: 23 sty 2011, o 17:00
Esmeraldo pieknie Ci rosna te siewki, u mnie zarowno por jak i seler sa mocno wyciagniete w gore i zaczynaja sie powoli klasc :/ Nie wiem co zrobilem zle.
-
- 500p
- Od: 12 maja 2008, o 14:56
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Z tego, co mi wiadomo, to por można przyciąć, wiele Forumków tak robi, ja również, za to nie pikuję.
Seler też mi się wyciągnął, tutaj tego nie widać, ale rada na to taka, żeby popikować.
A wyciągnęły się, bo mało światła, ale nareszcie mamy marzec i światełka przybywa
Seler też mi się wyciągnął, tutaj tego nie widać, ale rada na to taka, żeby popikować.
A wyciągnęły się, bo mało światła, ale nareszcie mamy marzec i światełka przybywa

- bisubis
- 50p
- Od: 14 wrz 2010, o 14:38
mój dzielny 'juhas' też idzie niedługo do fryzjera 

Esmeraldo, czy selera popikowałaś jeszcze przed wykształceniem liści właściwych?

Esmeraldo, czy selera popikowałaś jeszcze przed wykształceniem liści właściwych?
Pozdrawiam!!!
Artur
Artur
-
- 500p
Właśnie jeszcze nie pikowałam, myślę nad tym, bo ciut się wyciągnęły. W wielodoniczkach mają dosyć sporo miejsca, ale to "wyciągnięcie" mnie męczy... i czekam na radę kogoś mądrego i doświadczonego 
Ładna czuprynka z porów

Ładna czuprynka z porów

- bisubis
- 50p
- Od: 14 wrz 2010, o 14:38
Ja niestety nie mam doświadczenia i moje selerki za radą Zenona
dosyć mocno przerzedziłem i podsypałem niewielką ilością ziemi. Jestem pewny, że było to dobre posunięcie. Zabiegi podsypywania ziemią będę jeszcze powtarzał, aż do momentu przepikowania do wielodoniczek. Może spróbuj jednego wyciągnąć z wielodoniczki, wsadź go trochę niżej i podsyp ziemią...

Pozdrawiam!!!
Artur
Artur
-
- 500p
O widzisz! Dzięki za radę 

- smonika
- 500p
- Od: 29 gru 2008, o 18:51
Moje selerki posiane 23 lutego napęczniały i wypuściły maluteńkie białe kiełki 

Pozdrawiam, Monika