Ankowo cz.3
- dodad
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 cze 2009, o 18:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ankowo cz.3
ja też mam i nawet szpinak się między nimi zaplątał 

Szpinak jest świetny z wielu powodów: podnosi plon wszystkich warzyw i nie tylko, zadarnia, a więc chroni ziemię przed wyjaławianiem, jest bogatym źródłem żelaza, a jego nadmiar można przekopać jako zielony nawóz.
Jego listki zawsze dodaję do sałatek pomidorowych w celach odżywczych ale i kolorystycznych, bo ogórkom w surówkach mówimy NIE!
Jego listki zawsze dodaję do sałatek pomidorowych w celach odżywczych ale i kolorystycznych, bo ogórkom w surówkach mówimy NIE!
- dodad
Fajnie, tylko ponieważ ja w uprawach warzyw ziolina jak ten szpinak to może ktoś mnie oświeci kiedy to to sie sieje? 

Szpinak nie boi się chłodów, więc można w każdej chwili. Poza tym ma krótki okres wegetacji, dlatego warto go siać kilka razy w roku. I doskonale się przechowuje zamrożony. Moja kumpelka robi takie naleśniki ze szpinakiem, zapiekane w sosie i podaje z białym winem, że klękajcie narody 
Aha, nasiona są bardzo duże, a roślina ma pokrój płożący (przynajmniej ten mój szpinak), więc siałam go co 40 cm
W tym roku posieję nie w rządku tylko między rzędami innych warzyw.

Aha, nasiona są bardzo duże, a roślina ma pokrój płożący (przynajmniej ten mój szpinak), więc siałam go co 40 cm

W tym roku posieję nie w rządku tylko między rzędami innych warzyw.
- dodad
Dzięki
. Szpinak w naleśnikach wymiata.... palce lizać. Lubię tez w pierogach, zapiekankach... z reszta w ogóle lubię 

- Zielona_Ania
- Od: 2 mar 2010, o 17:40
Ja się morduję i sprzątam, a tu takie miłe dyskusje 
Martuś, dla mnie kupowanie nasion to nałóg. Na moją obronę dodam, że przy kilkuletniej ważności to mam zapasy na parę sezonów, jak mnie najdzie potrzeba dosiać w środku lata koperku, albo fasolki to już nie muszę się martwić - bo w takim terminie w sklepie nasion już ze świecą szukać.
Siberio, Dorotko , cieszę się że zapał do chomikowania nasion jest też Waszym udziałem. Zawsze jest z czego wybrać a i podzielić się z bliźnimi można.
Siberio, tylko co jak ja za szpinakiem nie przepadam... Spróbuję posiać tzw. szpinak nowozelandzki, ale z tym zwykłym to jednak się wstrzymam.
Dorotko, do tego co Siberia pisze o szpinaku mogę dodać tylko to, że szpinak nie lubi wysokich temperatur i długiego dnia i wybija szybko w pędy kwiatowe latem - dlatego uprawia się go albo na zbiór wiosenny, albo jesienny. Siać więc możesz w marcu- kwietniu, albo w sierpniu. Termin zależy też od odmiany.

Martuś, dla mnie kupowanie nasion to nałóg. Na moją obronę dodam, że przy kilkuletniej ważności to mam zapasy na parę sezonów, jak mnie najdzie potrzeba dosiać w środku lata koperku, albo fasolki to już nie muszę się martwić - bo w takim terminie w sklepie nasion już ze świecą szukać.
Siberio, Dorotko , cieszę się że zapał do chomikowania nasion jest też Waszym udziałem. Zawsze jest z czego wybrać a i podzielić się z bliźnimi można.
Siberio, tylko co jak ja za szpinakiem nie przepadam... Spróbuję posiać tzw. szpinak nowozelandzki, ale z tym zwykłym to jednak się wstrzymam.
Dorotko, do tego co Siberia pisze o szpinaku mogę dodać tylko to, że szpinak nie lubi wysokich temperatur i długiego dnia i wybija szybko w pędy kwiatowe latem - dlatego uprawia się go albo na zbiór wiosenny, albo jesienny. Siać więc możesz w marcu- kwietniu, albo w sierpniu. Termin zależy też od odmiany.
-
- 1000p
- Od: 24 sie 2009, o 11:06
Mnie zaintrygowało to nie dla ogórków w sałatce
Szpinak próbowałam w ubiegłym roku wysiać na wiosnę ,ale mi powyrastał w kwiaty.Hm..... może za późno wysiałam.Spróbuję raz jeszcze
ale jak nie to fora ze dwora 

Szpinak próbowałam w ubiegłym roku wysiać na wiosnę ,ale mi powyrastał w kwiaty.Hm..... może za późno wysiałam.Spróbuję raz jeszcze

pozdrawiam zielono zakęconych Marzena:)
Spełnione marzenie Marzenki
-
- 1000p
Zapomniało mi się dostanę trochę nasion od mojej szefowej z Chin,ciekawa jestem co mi kupiła,prosiłam o warzywka jakieś 

- dodad
Dzięki Aniu, tak więc szpinak w marcu 

Marzenko, łyżka soku z ogórka zabija witaminę C w 3 kg warzyw.
-
- 1000p

Cicha woda 

- Zielona_Ania
- Od: 2 mar 2010, o 17:40
Marzenko, to jest bardzo dobry sposób zdobycia całkiem nowych roślin
Pochwal się jak już będziesz miała nasiona.
Siberio, a ja tak lubię ogórki. A czy wiesz że szpinak bardzo łatwo kumuluje azotany, zawiera kwas szczawiowy i blokuje przyswajanie wapnia z posiłku? I tak odkrywam że warzywa mają też wady

Siberio, a ja tak lubię ogórki. A czy wiesz że szpinak bardzo łatwo kumuluje azotany, zawiera kwas szczawiowy i blokuje przyswajanie wapnia z posiłku? I tak odkrywam że warzywa mają też wady

- asia0809
- 1000p
- Od: 27 lut 2007, o 00:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ogórki najlepsze są solo z solą i odrobiną śmietany z cukrem i pieprzem
I w takiej postaci nie mają kogo zabić.
Hmmm... ale mi zapachniało mizerią.

I w takiej postaci nie mają kogo zabić.
Hmmm... ale mi zapachniało mizerią.
- dodad
Ja tez preferuje ogórki z..... ogórkami