Ogródek AGNESS cz.7
Re: Ogródek AGNESS cz.7
Aguś, jak by Ci się chciało poszperać na stronie Dębskich, to bez problemu oznaczyłabyś te swoje rozchodniki NN. Oni w produkcji rojników i rozchodników są czołówką, to pewnie od nich, bo tego typu rzeczy w całej niemal Polsce pochodzą od nich...
- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witaj Aga, mam sporo skalniaczków pod moim dębem, ale niektóre poznałam dzięki tobie. Na przykład pszonak. Nigdy nie widziałam i nie słyszałam.
Rojniczki i rozchodniczki dla mnie już powoli stają się zmorą, gdyż wysiewają się i rozchodza po innych roślinkach, szczególnie te na twoich dwóch ostatnich zdjęciach. Muszę je pielić razem z chwastami.
Agnieszko, czy ten twój czosneczek to przypadkiem nie driakiew?
Rojniczki i rozchodniczki dla mnie już powoli stają się zmorą, gdyż wysiewają się i rozchodza po innych roślinkach, szczególnie te na twoich dwóch ostatnich zdjęciach. Muszę je pielić razem z chwastami.
Agnieszko, czy ten twój czosneczek to przypadkiem nie driakiew?
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Aniu skalniaczki to silne roślinki, nie będziesz miała z nimi najmniejszych problemów
Oczywiście są takie delikatne perełki jak np niektóre skalnice, ze są bardzo wymagające, ale u mnie przeważnie same siłaczki
A oczka z kaskada dosłownie zazdraszczam
to moje niemożliwe do zrealizowania marzenie
Dawidku skalnica rozrasta sie szybko i ładnie, tylko nie może rosnąć na pełnym słońcu. To jest bardzo popularna roślinka, ja ją kupiłam na targu, ale i sklepach ogrodniczych jest zawsze obecna, znam bordowa, różową i białą- wszystkie są piękne
Irenko Twój ogródek jest przepiękny i wcale nie odczuwa się w nim braku skalniaczka
I tak każde odwiedziny to sam zachwyt
Jacku dzięki za wyjaśnienie co do Trojeści , nie znam tej krwistej, ale jak się nie rozłazi to chyba warto ją mieć w ogródku
Martuś dzięki za podpowiedź, pewnie, że poszperam, może uda mi sie je nazwać
Wandziu ja też staram sie trzymać w karbach moje rozchodniki i rojniki. Są odseparowane sporymi kamieniami, jak tylko się za bardzo panoszą to je temperuję
Ta roślinka o której wspomniałaś to miniaturowy czosnek
Driakiew mam , z daleka faktycznie podobnie wyglądają
Oto moja driakiew.

Dawidku skalnica rozrasta sie szybko i ładnie, tylko nie może rosnąć na pełnym słońcu. To jest bardzo popularna roślinka, ja ją kupiłam na targu, ale i sklepach ogrodniczych jest zawsze obecna, znam bordowa, różową i białą- wszystkie są piękne

Irenko Twój ogródek jest przepiękny i wcale nie odczuwa się w nim braku skalniaczka

Jacku dzięki za wyjaśnienie co do Trojeści , nie znam tej krwistej, ale jak się nie rozłazi to chyba warto ją mieć w ogródku

Martuś dzięki za podpowiedź, pewnie, że poszperam, może uda mi sie je nazwać

Wandziu ja też staram sie trzymać w karbach moje rozchodniki i rojniki. Są odseparowane sporymi kamieniami, jak tylko się za bardzo panoszą to je temperuję

Aga
nie wiem czy to taka sama roślina, zeszły mi dwa kolory...taki jak na fotce a drugi biały. Na jesieni wyrwałam uschnięte pędy, chyba źle zrobiłam. Myślałam że na wiosnę nie odbije.
Pamiętam że kępa była wysoka z wiotkimi pędami, trzeba było podpierać bo się wykłada...kwiaty ładnie wyglądały, nasiona słabo skiełkowały... nasion też było bardzo mało dosłownie kilka sztuk.
Znalazłam opakowanie po nasionach, zobacz

Pamiętam że kępa była wysoka z wiotkimi pędami, trzeba było podpierać bo się wykłada...kwiaty ładnie wyglądały, nasiona słabo skiełkowały... nasion też było bardzo mało dosłownie kilka sztuk.
Znalazłam opakowanie po nasionach, zobacz

- bodzia3012
- Od: 10 wrz 2009, o 08:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- AGNESS
Aniu tak to właśnie driakiew
Moja to inna odmiana, bo jest niziutka, rośnie w takich zwartych kępkach. Ależ na Twojej fotce cudne kolorki, bardzo podoba mi się ta bordowa, nie widziałam takiej w realu- cudo
Zaraz pokażę jak wyglądały moje krzaczki. Moja pięknie się powysiewała, ale sieweczki zostały usunięte przez pomocników w plewieniu

Bożenko, bardzo się cieszę, ze podobają Ci się

Bożenko, bardzo się cieszę, ze podobają Ci się

-
- ---
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
U mnie w sklepach ogrodniczych za bardzo nie ma roślin w doniczkach.
Są clematisy, i inne, ale akurat skalnicy nie ma..
Na alledrogo są bardzo ładne sadzonki, ale..przesyłka 15zł
Są clematisy, i inne, ale akurat skalnicy nie ma..
Na alledrogo są bardzo ładne sadzonki, ale..przesyłka 15zł

- AGNESS
Dawidku, no faktycznie, absolutnie nie opłaca się kupować pojedynczych roślinek, bo cena przesyłki jest duża. Jeżeli pokaże się trojeść którą Ci obiecałam, to dołożę również skalnicę.
Nowa stronka, wiec trzeba ją troszkę podkolorować
....dalsza prezentacja skalniaczków

Przetacznik

Przetacznik armeński Rosea

Przetacznik odroślowy

Nowa stronka, wiec trzeba ją troszkę podkolorować

Przetacznik

Przetacznik armeński Rosea

Przetacznik odroślowy

-
- ---
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
Trojeść wyłaź! 

Takie maluszki na skalniaku są piękne...też jak gdzieś spotkam to przynoszę do ogrodu. Kilka roślinek skalnych które są na fotkach mam ale większości nigdy nie widziałam.
Drakiew ta mini jest z kwiatów bardzo podobna tej dużej...ta duża rośnie do ok.1 m.
Bordowego kolorku była jedna sadzonka ale nawet nie wiem co się z nią stało. Pamiętam że kolor był bardzo ciemny.
Drakiew ta mini jest z kwiatów bardzo podobna tej dużej...ta duża rośnie do ok.1 m.
Bordowego kolorku była jedna sadzonka ale nawet nie wiem co się z nią stało. Pamiętam że kolor był bardzo ciemny.
- Margo2
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Dla mnie to też cudeńka. Znam niektóre. Ja mam bardzo mało skalniaków.
- HalinaK
- Od: 12 paź 2008, o 11:27
Aguś
piękności pokazałaś 

-
- Od: 17 sty 2009, o 17:26
Pięknie wyglądają te Twoje skalniaczki.
Ja mam ich nawet trochę, ale moja skarpa wymaga przebudowy,
tam już nie ma żadnych kępek tylko jedno kłębowisko
Ja mam ich nawet trochę, ale moja skarpa wymaga przebudowy,
tam już nie ma żadnych kępek tylko jedno kłębowisko

Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Ogród Elżbiety
- gosia07
- Od: 1 gru 2009, o 20:55
Ja tez ale już postanowiłam to zmienićMargo2 pisze:Dla mnie to też cudeńka. Znam niektóre. Ja mam bardzo mało skalniaków.